SPACE FORCE

«Space Force» har en ny, men ikke spesielt god take på Trump

Det er ikke bare pressen og hans politiske motstandere som sliter med å finne ut hvordan man forholder seg til Donald Trump. Komikere og humor-seriers første (og for veldig mange, eneste) instinkt var lenge å kun fokusere på utseendet og væremåten til verdens mektigste mann. Nå er det heldigvis endringer å spore, også i noe så tradisjonelt som amerikanske sitcoms.

Måten Greg Daniels (skaper av bla. amerikanske The Office og Parks and Recreation) og Steve Carells nye arbeidsplass-komedie tar for seg Trump er forfriskende. Her er det nemlig ikke det at USAs president er oransje som er poenget, men de langsiktige konsekvensene av det Trump gjør

Les også: Gode nyheter: MUBI har åpnet arkivet sitt

I Space Force har general Mark R. Naird (Steve Carell) fått kommando over presidentens nyopprettede militære gren med ansvar for verdensrommet. De ansatte bruker mye av dagen på å jobbe seg rundt og gjøre det beste av Trumps evige strøm av sinnsyke innfall, smålige tweets og absurde ordre. Space Force ser altså fremover både på hvordan man kan tulle med Trump, men også mot en verden hvor Trumps oppførsel ikke lenger er en nyhet, men bare nok en vanskelig ting man må forholde seg til.

Dessverre er det også her følelsen av å se noe nytt tar slutt.

Selv om Space Force i likhet med Parks and Rec og The Office er satt til en amerikansk arbeidsplass, er det lite av de to sistnevntes styrker som har blitt med videre. Mokcumentarstilen som grep i humor er riktignok moden for en ny pause (som gjerne kan være lang) men mye av det som gjorde Daniels humor så populær forsvinner også når Space Force spilles som en tradisjonell flerkameras sitcom.

Varmen og medmenneskeligheten fra tidligere suksesser forsvinner til fordel for tradisjonelle vitser og forutsigbare farseaktige forviklinger. På et tidspunkt sørger for eksempel Naird å utsette hele forsvarets månelandings-prosjekt ved å legge føttene på kontrollbordet og dermed sprenge raketten. Typisk!

Les også: «Weathering with You» er vakker, men ødelegges av anime-klisjeer

Hvor The Office og Parks and Rec handlet om menneskelige forviklinger på en arbeidsplass hvor ingenting spesielt viktig stod på spill, er det tvert i mot mye som står på spill når det amerikanske militæret begynner å ta eierskap til verdensrommet. Nettopp det at det ikke stod så mye på spill i Dunder Mifflin og Pawnee var noe av det som gjorde seriene så underholdende. Mange kunne kjenne seg igjen i at man kanskje ikke ser så mye mening i alle timene vi bruker på kontoret hver dag, men at vi i alle fall finner glede i måten vi forholder oss til hverandre på.

Noen lyspunkter i episodene er det likevel. Som når USAs nye satellitt etter et kinesisk angrep nesten reddes av et Trump-velsignet forskningsprosjekt hvor en ape, en hund og masse maskingevær blir sendt opp i rommet. Dessverre går Daniel og Carrells karikerte karakterer og situasjoner så langt fra deres beste arbeid at det føles litt for lett å stoppe Netflix før neste episode starter.

Space Force ser du på Netflix fra 29. mai.


Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.

X