Hasjtørke: Dealere tilbyr potensielt skadelige vapepenner

– Fredag forrige uke hadde jeg sykt lyst å få tak i cannabis. Jeg kontaktet sikkert 70-75 stykker, enten på Snapchat, via Wickr eller med andre metoder. Men da var virkelig hele Trondheim tomt.

«Thea» er i 20-årene og har opplevd de siste ukenes utvikling på nært hold. Skjerpet grensekontroll har blitt innført over hele Europa, noe som vanskeliggjør doptransport gjennom landene. I Norge har cannabismarkedet nesten tørket opp. Det har ført til både prisgalopp og tilfeller av falsk hasj. I tillegg er det flere dealere som før tilbød hasj og marihuana som nå selger vapepenner med THC-olje, det forteller kilder i både Oslo og Trondheim til NATT&DAG.

I USA har 68 mennesker mistet livet som følge av komplikasjoner knyttet til slike. Såpass ille er det, at man fikk det som omtales som 2019-2020 vaping lung illness outbreak

Pennene det er snakk om er små, lette å bruke og avgir lite lukt. I likhet med e-sigaretter med nikotin kommer virkestoffet i THC-vapepenner utblandet i en tyktflytende oljeblanding.

Etter å ha saumfart markedet i byen for hasj og marihuana ble «Thea» tilbudt en for 1000 kroner.

– Den er sykt chill! Du røyke overalt, siden den ikke gir kraftig lukt. Det smaker svakt weed, og rusen føles mye mer clean. Det er ikke sånn at du legger deg i senga, liksom.

Hun bekymrer seg ikke.

– Jeg liker å tro det er sånn de danker i statene mens de tenker at «ahh cannabis er er sunt for deg og du blir produktiv».

– Selve pennen er engangs. Kapselen med olje skulle vare en uke, mente dealeren. Jeg tror han sa at den var på 0,8 ml. Nå har jeg hatt hatt den i 5 dager, og jeg tror den blir tom i dag.

LES OGSÅ: Tripadvisor: Vi ble med på sopptur til et hemmelig flein-Mekka

Men slike vapepenner er ikke ufarlige. I USA har 2807 tilfeller av sykdom forårsaket av THC-fordampere med olje blitt registrert totalt.

Symptomer inkluderer kvalme, oppkast, diare, magesmerter, kortpustethet, brystsmerter og hoste. Det skriver Folkehelseinstituttet i et notat fra høsten 2019 som omhandler utbruddet i USA. Et halvt år senere herjer også covid-19, en annen sykdom som angriper lungene.

Å bli rammet av to lungesykdommer samtidig er ikke bra, forteller lege Andreas Wahl Blomkvist.

– EVALI, tilstanden som e-sigaretter er forbundet med, er en type akutt lungeskade som kan resultere i lungesvikt. Når lungene svikter, greier de ikke å oksygenere blodet.

Lungebetennelse forårsaket av det nye koronaviruset SARS-CoV-2 er også en type lungeskade som i alvorlige forløp gir lungesvikt.

– Dersom du får de samtidig, vil den totale belastningen på lungene være mye farligere enn bare en av tilstandene. Det er gode teoretiske holdepunkter for at det er verre å få Covid-19, dersom man allerede har EVALI.

– Dersom sykdom 1 og 2 er hver +1 i farlighet, er ikke summen av de 1+1 om du har de samtidig, men betydelig høyere, spesielt om de angriper samme organ.

Det er fortsatt uklart nøyaktig hva som forårsaker EVALI. Amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) skriver på sine nettsider at de ser en sterk kobling mellom stoffet vitamin E-acetat, som brukes som et billig fortykningsmiddel, og vape-lungesykdom – uten at andre forklaringer kan utelukkes. FHI skriver i sitt notat at vitamin E-acetat er et «vanlig næringsstoff som normalt drikkes eller smøres på huden, men som kan være skadelig for lungene ved innånding».

LEAFLY.COM ER verdens største cannabis-nettside. Leafly gir råd og info om cannabis. På nettsiden rapporterer brukere om effekter av ulike typer cannabis. For eksempel rapporterer 60 % av brukerne som har anmeldt Jimi Hendrix-klassikeren «purple haze» at den har positiv effekt på humøret, mens 36 % mener akkurat denne typen hjelper mot stress. Når det kommer til uregulerte THC-penner er Leaflys tale tydelig: kast dem i søpla.

Også Food and Drug Administration (FDA) og det amerikanske helsedepartementet fraråder bruk av cannabis-vapes som er kjøpt på gata. Slike vapes er verken testet eller regulert for bruk. Ofte inneholder de skadelige stoffer.

Nå har lignende penner gjort sitt inntog for fullt også i det norske cannabismarkedet.

STYRELEDER FOR NORMAL Norge, som arbeider for legalisering av cannabis, er blant dem som reagerer med bekymring på rapportene om at vapepenner erstatter hasj og marihuana som følge av at markedet har tørket opp.

– I utgangspunktet bør folk være ekstremt forsiktige og unngå slike produkter på det svarte markedet. Det er dødsfall knyttet til bruk av slike produkter og det er ikke cannabisen folk dør av. Det kan være stoffer som er blandet inn i olja, eller så inneholder pennene syntetisk cannabis som også kan være livsfarlig.

Nilsen har ikke selv hørt om noe oppsving i vapepenn-bruk i Bergen, der han holder til, men er likevel bekymret for at folk ser om seg etter nye måter å bli høy på når de tradisjonelle markedene er rammet av tørke.

– I en krise som vi er i nå med cannabis-tørke vet vi at folk blir mer desperat og mer tilbøyelig til å ta risiko. Derfor ser jeg på dagens situasjon med stor bekymring.

LES OGSÅ: Vi spurte en ansatt i politiet som tar ketamin om alt vi lurte på


Foto: privat

Oslopolitiet forteller at de heller ikke har merket noe til at det er mer vapepenner i omløp nå enn før.

– Det er litt tidlig å se på statistikken. Det er vanskelig å ta en trend på to uker. 

Samtidig understreker pressekontakten at brukerdoser av cannabis uansett ikke prioriteres hos dem.

– Vi kan ikke bare se på antall narkotikabeslag, det kommer helt an på hva vi holder på med og hva vi har fokus på. Så bildet vårt det blir litt vanskelig å forholde seg til. 

Etter at koronaen kom til Norge for fullt instruerte riksadvokaten om at det skal brukes påtaleunnlatelse ved mindre narkotikasaker.

ALLEREDE FØR koronakrisa var cannabismarkedet i Norge rammet av tørke. Hasj, som er den foretrukne typen cannabis for de fleste jevnlige røykere – på grunn av lavere pris pr. gram og jevnt over god kvalitet – ble i løpet av januar vanskelig å oppdrive. I Oslo dukket det opp graffiti rundt omkring der det stod «Norsk Narko Tørke». På Instagram dukket det opp en meme-konto med navnet «@200pris», en henvisning til at det eneste røykbare som var å oppdrive var marihuana til den 200 kroner grammet.

På toppen av tørka kom koronapandemien. I mars ble det innført skjerpet grensekontroll, og obligatorisk karantene på alle som ankommer Norge fra utlandet. Resultatet ble at markedet for cannabis tørket nesten helt opp. Denne gangen ble ikke bare hasjen, men også marihuanaen rammet.

https://www.instagram.com/p/B9Q5ry5JHuD/

 

«Dette ville aldri skjedd om det var nok weed tilgjengelig»

Tolletatens Fredrik Tandberg forteller at trafikken over grensene har gått ned med 90 % siden regjeringen innførte skjerpet grensekontroll i mars.

– På Svinesund passerer det vanligvis 15 000 biler i døgnet. De siste ukene har vi ligget på 1000-1500 biler i snitt. Så det er en ganske markant nedgang.

Godstrafikken inn til Norge går som normalt. At det er tørke skyldes ikke at mesteparten til vanlig kommer via personbiler, forteller Tandberg.

– Man må huske på at mange av de bilene som passerer inn i Norge nå, passerer det samme strenge grenseregimet for hver eneste grense de passerer oppover. Vi er jo siste stopp på turen hvis du kommer fra Sør-Europa.

Han kjenner ikke til at det skal være en økning i beslaget av vapepenner.

– Men vi gjør beslag av andre typer varer som inneholder THC regelmessig. Edibles og godteri med THC … Vi har sett det meste.

Har det vært mer av alternative THC-varer de siste årene?
– Ja, det har det vært en økning på. 

Det var hasjtørke allerede før koronapandemien, kan dere si noe om årsaker til det?
– Det blir bare spekulasjoner.

Gikk beslagene deres av cannabis ned i januar/februar?
– Vi gir bare ut beslagstatistikk én gang i året. Vi har ikke en løpende statistikk. Det eneste jeg kan si er at mengden beslag har gått ned i forbindelse med koronasituasjonen. Hvordan det så ut i ukene før har jeg ikke oversikt over.

«Dette er ikke heroin heller. Da tar vi heller en pause.»

EN OSLO-MANN NATT&DAG snakker med, både selger og bruker cannabis til vanlig. Han forteller at han fikk tilbud om vapepenner også i fjor sommer.

– Men da var det mye annet tilgjengelig. Nå som det er tørke hører man mye rundt om noen har tips.

Muligens har pennene ligget på lager en stund i Norge i en tid allerede, uten at det har lønnet seg å selge. Til vanlig foretrekker folk flest den tradisjonelle hasjen eller marihuanaen. Men i det siste har Oslo-mannen fått flere tilbud om vapepenner.

Folk er kyniske, men samtidig ønsker de å tilby noe. Siden det er tomt for annet velger man økt risiko. Dette ville aldri skjedd om det var nok weed tilgjengelig.

Hva sier folk når de tilbyr det?
– At det er nice, at det kan selges dyrt videre, at det ikke finnes annet.

En annen Oslo-mann NATT&DAG snakker med forteller at han har kjøpt THC-olje fra «den vanlige dealeren». Han er ikke bekymret for skadepotensialet, selv om vi påpeker at det har vært dødsfall knyttet til slike i USA. For ham er det den eneste måten å bli høy på for tiden.

https://www.instagram.com/p/B9rlDBSlQiL/

VÅREN 2020 ER vanlig cannabis dyrere enn noensinne. I Bergen har det blitt meldt om priser opp mot 400 kroner grammet. I Trondheim kom det for noen uker siden rapporter om 300 kroner grammet. «Thea» hevder at det nå har gått cannabis for 1000 kroner grammet i byen.

– 200 var vanlig i Trondheim. 300 tror jeg er den nye normalen. Om du ikke kjenner folk, kanskje opp mot 400-500. Og det der til 1000 kr … Jeg vet ikke, men føler det egentlig er noen som utnytter de der ekle snobbene som røyker for å være kule.

Bruker folk vapepenner i stedet?
– Jeg har hørt at flere bruker dem, og jeg har også sendt noen venner til han jeg kjøpte av. Men jeg kan ikke si at det er vanlig.

– Men jeg vet ikke helt sikkert, for jeg møter jo ikke folk lenger.

Andre ser sitt snitt til å lure stadig mer desperate kunder med falsk hasj.

– Jeg har jo tenkt at wææ, hva om pennen bare eksploderer i trynet mitt? Men så har jeg bare tenkt, lol nei jeg er ikke boomer. Og den fake hasjen som jeg kjøpte forrige uke er sikkert farligere å røyke. 

LES OGSÅ: GUIDE: Rus deg miljøvennlig


(FOTO: PRIVAT)

Det er ikke er Bergen- eller Trondheim-tilstander i Oslo helt enda.

– Markedet er delt i to på pris. På den ene siden er de som ikke vil selge for mer enn maks 180 per gram. Det er samme folka som ga deg 5 for 4 før. På den andre er kapitalistene som tar hva de vil. Galopperende pris er bare tøv. Ikke la dem slippe unna med det, forteller Oslo-mannen.

Han forteller om et hasjmarked med stor etterspørsel og veldig lite tilbud.

– Alle er på leting om dagen. Alle prøver nye kontakter, og da åpner det seg muligheter for alle slags triks. Men hasj er ikke heroin. Da tar vi heller en pause.

SIDEN SEPTEMBER 2019 har tilfeller av den vaperelaterte sykdommen EVALI falt jevnt og trutt i USA. Wahl Blomkvist kjenner ikke til at det skal være noen slike tilfeller i Norge.

Amerikanske CDC peker på flere mulige årsaker: produsentene har sluttet å bruke vitamin E-acetat, politiet klart å stoppe det – eller kanskje har økt oppmerksomhet rundt potensielle komplikasjoner ført til at folk er mer forsiktige.

Uansett er oppfordringen fra Wahl Blomkvist klar:

– Den generelle oppfordring er å ikke røyke. Dersom det ikke er en mulighet, og man er avhengig av nikotin og/eller THC, så anbefales det å bruke disse stoffene så lite skadelig som mulig. I den forbindelse er e-sigaretter å foretrekke fremfor mye annet. Jeg håper i så fall at de velger forhandlere som overholder regelverket og har kvalitetsprodukter. Det er ingen garanti fra dealere om slikt.

Før hun fikk tilbud om vapepenn, søkte «Thea» i Trondheim mot helt andre rusmidler.

– Som trønderen jeg er, tok jeg litt makka (amfetamin) og falt til ro med det.

Hvordan er pris og tilgang på det?
– Helt vanlig! Finnes supermye av alt annet.

Virker som en del fortsatt har psykedelika da, har du merket det?
– Jepp!

Hele Norge Tripper.
– Jeg har trippet tre ganger selv i løpet av disse koronatider.

Har du opplevd noe spennende da, da?
– Jeg opplevde en intens og fin soloppgang alene. Men mens jeg hørte på nyeste albumet til Four Tet slo det meg: Uansett hvor vakkert det var og hvor lykkelig jeg var der og da, så betydde det ingenting, fordi jeg ikke opplevde det sammen med noen. Livet er totalt ubetydelig om man ikke kan dele det med andre.

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.
X