Det er lite ydmykhet å spore i Louis C.K.s comeback

Det er ingen angrende synder som står på scenen i standup-spesialen «Sincerely Louis CK»

b
a

PÅ SØNDAG slapp Louis C.K. nokså uventet den en time lange standup-opptredenen Sincerly Louis C.K.sin egen hjemmeside. C.K. har de siste årene gitt ut nye standups med helt nytt materiale nesten årlig, men etter «2017» fra samme år, har det vært stille. Dette er selvfølgelig på grunn av avsløringen om at C.K. gjennom flere år skal ha seksuelt trakassert flere kvinner i humor-miljøet ved å onanere foran dem. Noe han etter en flere benektelser og en omfattende New York Times-sak innrømmet og beklaget.

MATERIALET I Sincerly Louis C.K. er hentet fra comeback-turnéen han i det stille har gjennomført på mindre klubber i USA og i Europa. Timen koster åtte dollar, noe som inkluderer ett års full tilgang på resten av C.K.s arkiv.

Les også: Louis CKs «I Love You, Daddy» er en pretensiøs Woody Allen-kopi som etter #metoo-avsløringene er mer interessant enn underholdende

TRAKASSERINGSSKANDALENE hintes det bare til i begynnelsen av settet, som da han spør publikum hvordan deres to siste år har vært, om hvorvidt de har stått bak noen skandaler som alle i hele verden vet om. Ellers er materialet og temaer som man forventer. Det er ikke et introspektivt foredrag om ham selv, egne mangler og seksuelle overgrep, som Aziz Ansaris Right Now, ei heller konstant klaging over politisk korrekthet som Chapelle, Seinfeld eller Gervais. Selv om C.K. på et tidspunkt begynner på en liten monolog om hvordan bruken av ordet retarded har endret seg, er han fremdeles langt unna å være like kjedelig som Chapelle har blitt.

I STEDET ER det det mer av den type vitser som har gjort C.K. til den beste standup-komikeren de siste 20 årene. C.K. snakker om sin mors død, holocaust, pedofili, terrorisme og 9/11, men i motsetning til komikere som for eksempel Anthony Jeselnik og Daniel Tosh, er det ikke å bryte tabuer i seg selv som er poenget, men at C.K. klarer å lage gode vitser av det. Og det gjør han fremdeles.

Noe selvsensur har foregått på veien til innspillingen. Borte er for eksempel vitser om Parkland og transpersoner fra en av opptredende C.K. gjorde i fjor, som også fikk mye negativ oppmerksomhet i mediene da et opptak lekket. Like greit.

Les også: Louis CKs «Horace and Pete» er bekmørk og velskrevet komikk

ANDRE STEDER burde C.K. gått noen flere runder med seg selv. Det er ikke til å komme i bort fra at det er annerledes, og mer ubehagelig, å se Louis C.K. opptre nå enn det var i 2017. Ansari fikk til sammenligning kritikk for å ikke direkte ha unnskyldt oppførselen sin. Det har riktignok C.K. gjort, men når han til slutt avslutter settet med noen minutter om trakasseringen, er det lite anger eller ydmykhet å spore. Snarere tvert i mot.

Noen av de ubehagelige øyeblikkene står også publikum for. Som når salen jubler oppmuntrende når C.K. snakker om det han har gjort, eller når han i en annen vits nevner onani og får samme reaksjon.

ER DET GREIT å betale penger for å se C.K.s comeback? Er det greit å le av ham? Er det greit å se standupen hvis man laster den ned ulovlig? Er det greit å tilgi det C.K. har gjort? Er det han har gjort så ille at burde legge opp? Har han i det hele tatt gjort nok for å fortjene tilgivelse? Vi får kanskje ikke svar på dette av å se Sincerly Louis CK, men vi finner i alle fall ut at Louis C.K. fremdeles er en morsom mann.

Les også: Quiz for menn: Klarer du å komme deg deg gjennom quizen uten å trakassere noen?

 

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.