Jonas V: – Nå som dette er ute av systemet kan jeg kanskje endelig vokse opp

17. april slipper Jonas V albumet UN666UTT. Vi spurte veteranen om hvordan det er å debutere, hvorfor han har man-bun og hvor han gleder seg til å spise når alt dette er over.

b
a

Til tross for at han har holdt på med rap siden midten av 2000-tallet, og brukte 2010-tallet til å slippe både mixtapes, EP-er og singler jevnt og trutt, er det først nå, helt i starten av 2020-årene, at bergensrapperen Jonas V slipper debutalbumet. UN666UTT kommer fredag 17. april.

Hva er det med deg og datoer i april? Du slipper album 17. april, og fra før har du en sang som heter «18. april».
– Det er en tilfeldighet jeg ikke har tenkt over, haha. For å være ærlig er dette den tredje datoen vi har hatt for albumet, så det er vel kanskje heller noe med meg og datoer. April er det nye januar!

 Hvorfor slipper du «album» først nå?
– Albumformatet er ikke lenger like hensiktsmessig. Folk hører ikke på musikk på samme måten som før, de har ikke attention span til å høre et album i sin helhet. Det kommer nye ting hele tiden og folk vil bare ha en sang å legge i spillelisten sin.

Hva er forskjellen på album og mixtape?
– Jeg er jo åpenbart den siste du burde spørre om det, haha. Jeg har jo bare laget mixtapes som blir behandlet som album. Men jeg tror forskjellen ligger i hvorvidt man eier musikken. Jeg har brukt flere instrumentaler fra kjente artister på de tidlige utgivelsene mine. Denne gangen er det bare egne produksjoner.

LES OGSÅ: ANMELDELSE: Jonas V – UN666UTT

Bortsett fra «Hevvi i spillet» er alle låtene på UN666UTT produsert av enten Hkon eller Palme. Hvordan skiller de to seg fra hverandre?
– Hm, godt spørsmål. De har jo begge sine egne unike sounds. Men de har veldig mange likheter!

Hva da?
– De er begge veldig bra på hele pakken fra idé til ferdig låt. De lager beats, men er også flinke med vokalproduksjon og arrangement. De er produsenter, ikke beatmakere, og det er en viktig forskjell.

– Det er digg å jobbe med noen som skjønner hva jeg vil tidlig i prosessen – eller som vil det samme og skjønner hva som skal til for å komme dit. Også med tanke på vokal. Selv om det ikke er de som skal mikse det til slutt, så er det fett å høre allerede fra første take at dette funker. Eller ikke funker. I selve musikken har de også mange felles referanser. Det har vi alle tre.

– Det som er forskjellen rent teknisk er kanskje at Palme uttrykker seg mest gjennom trommene og har veldig detaljerte mønstre der, mens Hkons «finurlighet» i første omgang ligger i melodien og det atmosfæriske.

UN666UTT har en neo-bergen-følelse over seg. Er du glad i sci-fi?
– Ja foreal, jeg er veldig sci-fi. Og veldig neo. Flowen min er ikke teknisk, den er digital. Stilen er ikke trendy, den er futuristisk.

Hvem var det som inspirerte deg til å bli en man-bun-fyr?
– Damer. De elsker når jeg slår ut håret. De sier jeg ligner på Aquaman og sånn. Men jeg synes jeg ligner på en grunge-rocker så jeg har det som oftest oppsatt.

LES OGSÅ: Bulmboys: – Trondheimsbølgen kommer!

Det er mye dop i musikken din. Du er ikke en av dem som har gått lei og søkt mot gastronomiske opplevelser på hipster-gourmet-restauranter i stedet?
– Personlig, jo. Jeg røyker ikke engang. Det funker dårlig for meg. Men dop er gøy og kidsene liker det, så da må jeg ha det med i musikken.

Hvor gleder du deg til å spise ute når alt dette er over?
– Jeg gleder meg sykt til å spise på Almuen i Bergen igjen! De er helt rå på uprippen gourmet-munch. Du får ikke en kålrabiterning på midten fatet som liksom skal være digg fordi den er ren og kortreist. De gir deg nok mat, med drøy smak. Pluss at de er de eneste jeg vet om her som kan lage favorittretten min, Nam tok.

Anmeld ditt eget album.
– Jeg ser på det som en «tilbake til røttene»-typ ting. Man går igjennom mange faser i livet, og uttrykker seg deretter. Som artist kan det være vanskelig å vite hva man vil formidle til enhver tid og hvilken del av seg man vil fokusere på i musikken. Dette albumet er et slags tilbakefall til det det hele begynte med. I mine øyne rap i sin reneste form. Nå som dette er ute av systemet kan jeg kanskje endelig vokse opp.

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.