ANMELDELSE: En kulminasjon av alt som har skjedd siden 2013

Jonas V har rukket å bli en slags rapveteran, men debutalbumet har latt vente på seg helt til nå. UN666UTT er en ti låter lang kulminasjon av Jonas Vs utvikling i løpet av 2010-tallet, og er dermed god musikk, selv om skiva ikke byr på mange overraskelser.

b
a

ER DU CIRKA på min alder representerer året 2009 absolutt ingenting. Jeg var midtveis i ungdomsskolen, og livet stod på mange måter stille. Det var en sånn periode av livet der man på en måte er klar for … et eller annet udefinerbart. Men når man går på ungdomsskolen skjer det aldri noe, verken av konkret eller udefinerbar karakter. Det er i sånne perioder av livet man er mest mottakelig for kunst, kultur og Jonas V.

Jeg lasta ned bergensprodusent Hkons mixtape Straight Outta F.Y. 3,5 og det gikk et lys opp for meg. På «Uh huh» rapper han: «Yess, eg gir de kless / du e en tøs, men du heter ikkje therese, så du ekje nokke tess». Den 14 år gamle hjernen min eksploderte på stedet. 

LES OGSÅ: Hjemme hos Store P – Norges beste rapper?

SIDEN DEN GANG har Jonas V sluppet musikk jevnt og trutt. I 2011 slapp han mixtapen 21 gram, med låter som «18. april», «La an puste» og ikke minst «Tung» med Petter Beyer, som via litt flikking her og der ble til 2012s største norske raplåt, «Sonar ut flippar ut». I 2013 kom utgivelsen 21 dager senere, som i norsk sammenheng var et tidlig eksempel på miksturen cloud rap/trap som har definert hele resten av tiåret. Bare hør «Hon ville ha en rapper». Jonas V var PNL på norsk før PNL på fransk var en greie. 2010-tallet krøp videre mot 2020-tallet, og Jonas V slapp låter og små utgivelser mer eller mindre hvert år.

Ifølge Last.fm-kontoen min er fortsatt Jonas V på tredjeplass over artister jeg har hørt mest på noensinne, bare marginalt slått av Young Thug. 

LES OGSÅ: Underholdningen og journalistikken om korona vi gruer oss til

SOM REGEL byr ikke en Jonas V-singel på de helt store overraskelsene. Oppskriften på en Jonas V-låt har ligget fast i mange år. Tekstene hans har alltid vært av det realistiske slaget, med damer, narkotika og festing – og de sjelelige kvalene som følger med et slikt – som omdreiningspunkt. Han har fortsatt en evne til å si mye ved å si lite, eksempelvis på «Lukter dop» der han slår fast at «borte bra, enda lenger vekke best». Det er sedvanlig lekent og mørkt samtidig. 

Sånn sett er ikke UN666UTT noe annet enn det man allerede er vant til. Det er på mange måter kulminasjonen av alt som har skjedd med Jonas V sin musikk siden 2013. 

PRODUKSJONEN, enten den er signert Hkon, som han har samarbeidet med siden midten av 2000-tallet, eller om den er signert Palme, som de seneste par årene har levert flere fine og atmosfæriske Jonas V-produksjoner, lyder syntetisk og nesten neo-bergensk. Det er ikke bare tidsriktig, og i våre dager på mange måter standard, for i Jonas Vs musikk har produksjonen en tydelig funksjon. Den balanserer og løfter opp den tekstmessige realismen, og gjør resultatet til noe ikke føles så utmattende som det kunne gjort. 

UN666UTT BESTÅR AV ti låter, og fem av dem har gjester på. Det er med et lettelsens sukk man konstaterer at Jonas V ikke gjør som mange andre og ser debutalbumet sitt – ja, for det er jo faktisk det det er! – som et statement der han skal vise frem hvem han er, og dermed ekskluderer rapkollegaer som kunne ha tilført en dynamikk som for de fleste rapartister er helt tiltrengt. Larsiveli, Martin Hazy, Angelo Reira, Lars Vaular og Palme er ikke dårlige valg heller, selv om det hadde vært spennende med noen nye stemmer. Hvis man absolutt skal finne noe å klage på. 

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.