«The Plot Against America» er ikke er så gripende som den kunne og burde ha vært

HBO-serien, basert på Philip Roths roman skildrer en hypotetisk autoritær maktovertagelse av USA rundt andre verdenskrig, burde tatt seg flere friheter.

b
a

I THE PLOT AGAINST AMERICA vinner flyhelten Charles Lindbergh det amerikanske presidentvalget i 1940 mot Franklin D. Roosevelt. Det gjør han ved å drive valgkamp for å holde USA ute av andre verdenskrig. Men bak anti krig-retorikken skjuler det seg, ikke spesielt godt riktignok, antisemittisme og proto-fascisme. Jødene vil naturligvis at USA skal hjelpe til med å stoppe Hitler, men i Lindeberghs, og mange amerikaneres øyne, er de krigshissere. Og jøder

Les også: «Richard Jewell» er ukomplisert, men virkningsfull

Med denne hypotetiske situasjonen som bakteppe skildrer The Plot Against America hvordan frykten gradvis spiser opp en jødisk familie. Først innenfra, og så gradvis utenfra, lenge før volden implisitt i den politiske retorikken slippes løs.

THE WIRE-SKAPERNE er ikke like eksperimentelle i formen som vi tidligere har sett dem, for eksempel i … The Wire. The Plot Against America følger Philip Roths originalhistorie fra 2004 tett, og fortellerstilen er, slik den er i Roths roman, likefrem og simpel.

The Plot Against America er en skremmende historie, men boken er verken Roths beste, eller den beste boken om hypotetiske autoritære maktovertagelser av USA rundt andre verdenskrig (les: It Can’t Happen Here (1935)). Resultatet er en serie som ikke er så gripende som den kunne og burde ha vært – om den tok seg flere friheter fra Roths historie, og gjorde parallellene til dagens vestlige demokratier enda mer eksplisitte.

VI MÅ ALDRI glemme hvor hatet kommer fra, men denne serien kommer til å gå i glemmeboken ganske raskt. Og sånt sett er den vel et symbol, på hvor galt det fortsatt kan gå.

Premiere på HBO: 16.03.2020 

Les også: «Monos» prøver å være et slag i magen, men feiler