Guide: Den beste virus-underholdningen

Koronaviruset COVID-19 herjer i Norge. Det er til å få frysninger av – men forhåpentligvis ikke frysninger av det slaget som ledsages av hetetokter, leddsmerter, kortpustethet og generelt nedsatt allmenntilstand.

Vi vestlige mennesker er et folkeferd som har hatt for vane å krydre tilværelsen med fantasier om virusutbrudd og apokalypse. Scenarioer som tvinger de overlevende menneskene til å forholde seg til hverandre på en ærlig og umiddelbar måte, uten alle distraksjonene livet på toppen av behovspyramiden fører med seg.

Ja, så går det kanskje til helvete med menneskeslekten hvis et virkelig farlig virus dukker opp. Men for noen heldige utvalgte immune individer skal traumer og usunne mønstre aldri igjen komme i veien for sunne relasjoner. Basta bom! Nei, for de skal lete etter mat og narkotika i husene våre, anlegge bugnende grønnsakshager steder man vanligvis ikke forbinder med jordbruk (Jernbanetorget, f.eks.). Og så skal ha sex, drepe hverandre og jakte på dyr steder man ikke forbinder med respektive aktiviteter (Youngstorget f.eks.).

De heldige overlevende skal også spille Playstation på Colosseum kino.

Men enn så lenge er de fleste av oss fortsatt friske. Her er de beste virus-apokalypse-filmene, -TV-seriene og -bøkene du kan bruke til å korte ned ventetiden.

Contagion (2011) – Film

Alle snakker om Steven Soderberghs Contagion. Og ganske mange ser den også. Ifølge Buzzfeednews har filmen klatret fra 270. plass på listen over Warner Bros. mest sette filmer til … andre plass.

I filmen tar en global influensaepidemi livet av millioner av mennesker, mens myndighetene sliter med å gjennomføre tiltak som stopper spredningen. Høres det kjent ut?

Norske myndigheter vil ha oss med på dugnad for å stoppe koronaviruset. Men dugnadsånden er ikke det den engang var. Det rapporteres om at folk i «karantene» går på treningssenter og på butikken.

De burde blitt hjemme og sett Contagion i stedet.

Severance (2018) – Bok

En febersykdom – the Shen fever – sprer seg fra Kina til den vestlige verden. Men hovedpersonen i Ling Mas debutroman legger nesten ikke merke til det. Hun er for opptatt med å oppfylle forpliktelser, følge rutiner, og generelt holde seg fast i det hun klarer å holde seg fast i. For hun føler seg ikke egentlig hjemme i USA. Da hun var seks forlot familien hennes Kina. Men på forretningsreise til hjemlandet merker hun at hun ikke hører hjemme der heller – hun har ordforrådet til et barn, og menneskene på fabrikken hun skal inspisere lever i kummerlige forhold for at New York-kontoret skal spare penger. Hun har blitt en del av det hun føler seg fremmed fra. Hun føler at hun egentlig ikke hører helt hjemme noe sted.

Etter apokalypsen er hun hjemme overalt – det vil si: hun går inn i andres hjem. Der lever de halvdøde zombiene videre. Men dette er ikke zombier av den aggressive hjerne-spiser-typen, de infiserte lever liv som ligner våre. Mens kroppen gradvis råtner vekk gjentar zombiene dagligdagse rutiner i det uendelige. I en scene observerer hovedpersonen hvordan en familie samles til måltid, om igjen og om igjen. Med en gang tallerkenene er tatt vekk fra bordet, setter moren dem på plass igjen.

The Stand (1994) – TV-serie

Det er så mye som er basert på en Stephen King-roman at det nesten er som om … livet selv er basert på en Stephen King-roman.

La oss ikke håpe det stemmer. I Stephen Kings The Stand unnslipper et virus en topphemmelig militær forskningsstasjon et sted i USA. Viruset etterlater de fleste menneskene i verden døde. Blant de overlevende danner det seg to grupper. Den ene er de gode, som ønsker å etablere et fritt samfunn. Til felles har de at de ser syner av en eldgammel, veldig spirituell kvinne. Den andre gruppen er onde og de ledes av en djevel-aktig figur som holder til i Las Vegas.

Dette er en dobbelt god apokalypse-serie. Ikke bare setter Stephen King implikasjonene av et apokalyptisk scenario helt på spissen, ved at han koker det ned til en kamp mellom det gode og onde – han får også hjelp av tidsånden, i dette tilfellet et 90-tall, hvis tidvis grelle estetikk og lite naturalistiske sets (åpenbart inne i studioer), befinner seg milevis fra Spice Girls-90-tallet som manes frem i vår tid, én instagram-post av gangen. Dette er et 90-tall som hele tiden minner oss på at alt er en fiksjon, at alt er en iscenesettelse.

I september i fjor startet CBS produksjonen av en remake. Utgivelsesdato er enda ukjent, men det har blitt spekulert i at den slippes allerede i år. Formodentlig om ikke COVID-19 forsinker produksjonen.

Ikke at det haster. Den originale er mer enn god nok, og HELE greia ligger ute på Youtube.

LES OGSÅ: «Monos» prøver å være et slag i magen, men feiler

Safe (1995) – Film

I Todd Haynes SAFE får Julianne Moore for seg at hun er syk. Hun rammes av stadig flere symptomer, og til slutt ender hun opp i en kult sammen med andre som har lignende opplevelser. Det hjelper selvsagt lite.

Panikk har en tendens til å spre seg raskere enn virus.

LES OGSÅ: «Uncanny Valley» er et fascinerende innblikk i ideologien som former samtidens techindustri

Station Eleven (2014) – Bok

I Emily St. John Mendels roman Station 11 fra 2014 setter en av karakterene seg på et fly, og når han lander på transittflyplassen har flyene sluttet å ta av. I mellomtiden har et virus spredd seg i rekordfart.

Station Eleven hopper mye frem og tilbake i tid. Fra livet før epidemien som tar livet av 99,9 % av jordens befolkning, til tiår senere, da mange av de unge ikke lenger vet hva elektrisitet er. Før katastrofen følger vi blant annet en gammel og avdanket skuespiller, som spiser seg gjennom både livet og koner uten å komme spesielt godt ut av det, mens vi etter katastrofen følger en omreisende teatertrupp som har spesialisert seg i Shakespeare. Spoiler alert: det post-apokalyptiske USA er ikke et veldig gjestfritt sted, og det kan hende dommedagssekter blir mer populære når dommedag er en ting som faktisk har skjedd.

The Last Man on Earth (1964) – Film

Vi lovte ingen zombie-filmer, og vi holder det vi lover. I The Last Man on Earth gjør et virus verdens befolkning om, ikke til zombier, men til vampyrer. Hører det kjent ut? Det er fordi det er denne filmen I Am Legend (2007) er basert på.

LES OGSÅ: La Ketsjup og Sennep spise kake!

The Last Man on Earth (2015-2018) – TV-serie

Er det noe vi savner i alle virus-elendigheten er det litt humor. I TV-serien med samme navn som filmen fra 60-tallet, er Phil Miller (Spilt av serieskaper og komiker Will Forte) jordas eneste gjenlevende person etter et virusubrudd i 2020 (!). Etter å ha bestemt seg for å ta livet sitt, finner han i siste liten en annen overlevende. De bestemmer seg for at det er deres plikt å føre menneskeheten videre, og gifter seg. Etterhvert som episodene går dukker det opp stadig flere mennesker, og nesten alle skaper problemer for Phil.

The Last Man on Earth, er noe så sjeldent som en genuint morsom serie som både går på linneær-tv og hadde gode seertall.

Outbreak (1995) – Film

Et dødelig virus sprer seg fra en ape til menneskene og resten er overdramatisk virus-film-historie, med Dustin Hoffman, Rene Russo, Donald Sutherland, Kevin Spacey og Cuba Gooding Jr.  i rollene.

Doomsday (2008) – Film

Regissør Neil Marshall ønsket å lage en film der futuristiske soldater sloss mot riddere fra middelalderen. Resultatet ble Doomsday. I filmen har hele Skottland blitt satt i karantene på grunn av et virus. Når viruset likevel dukker opp i London blir et team elitesoldater sendt til Skottland for å finne en vaksine. Dessverre for deres del har viruset gjort skottene om til enten plyndrere eller – ja, du gjettet riktig – riddere fra middealderen.

LES OGSÅ: Forskere har oppdaget et virus som gjør deg dummere

 

 

X