Her er vinnerne av Osloprisen 2019

Se, så stolte!

b
a

Osloprisen er NATT&DAGs årlige kåring av de mest bemerkelsesverdige kulturaktørene fra året som har gått. Ifølge oss er de alle vinnere, men siden vi fremdeles har mer eller mindre tro på demokratiet, har vi latt det være opp til leserne å stemme fram den eller dem de mener fortjener prisen mest.

Fredag 31. januar samlet vi alle de nominerte i ett rom, og alle vinnerne fikk hver sin lille, sorte plankett som de kan bruke til ting vi ikke kommer til å legge oss opp i.

Her er alle vinnerne! Redaksjonen gratulerer.

ÅRETS STEMME

Foreningen Tryggere Ruspolitikk

2019 VAR ÅRET for stillstand i ruspolitikken. Men i påvente av rusreformutvalgets rapport lå ikke Foreningen Tryggere Ruspolitikk på latsiden. Ina Roll Spinnangr, Dagfinn Hessen Paust og de andre i organisasjonen skrev utrettelig om skadereduksjon i både tradisjonelle og utradisjonelle medier.

I NORGE HAR rusliberalere alltid vært outsiders, noe som nok ikke bare har påvirket argumentene som har blitt brukt, men også hvordan disse argumentene har blitt fremført. Joda, den høflige og saklige debattstilen som FTR har gjort til sitt varemerke i året som har gått er kanskje den tenkende manns dress-i-marihuanamarsjen. Men den har like fullt tålmodig trukket den norske offentlige samtalen vekk fra sølepytten den vanligvis roter rundt i, og i retning opplyst og rasjonell diskusjon. Altså det som faktisk er poenget med å diskutere ting. Det er ikke bare en fordel for rusfeltet, som i årevis har skreket etter nettopp kunnskap, men for norsk offentlighet i sin alminnelighet.

I TILLEGG ER DET ikke noe tvil om at de er på vei til å få til det de prøver på. Informasjonskampanjene rundt omkring i Oslo denne høsten, som opplyste for eksempel om at det er fullt mulig å ta heroin, kokain, GHB, MDMA eller alkohol uten å dø høstet forutsigbart nok kritikk. Men denne prellet av som vann på gåsa, for hadde FTR egentlig gjort noe annet enn å spre informasjon som kan redde liv? Nei, faktisk ikke viste det seg. Og de gråskjeggete politimennene som bekymret seg for signaleffekter og annen heksekunst satt igjen med nevnte grå skjegg i postkassa, mens alle på Twitter lo av dem og mente de burde stilles ut på «naturhistorisk museum».

ÅRETS VERSTE STEMME

Kjell Ingolf Ropstad

I BYTTE MOT LITT MAKT på kort sikt har Ropstad vendt Krf fra et moderat sentrum mot konservativ og anti-vitenskapelig populisme. Ropstad og Krfs avgjørelse får alvorlige negative konsekvenser for samfunnet, miljøet og mennesker i sårbare situasjoner. Den nye Krf-lederen har også gjort sitt for å senke nivået på den offentlige debatten. For eksempel hans belærende tone til kvinner som ønsker abort («Klarer du en klarer du to») og stråmenn om at miljøbevegelsen og partier som MDG både truer menneskeverdet og det kristne menneskesynet. Skal man tro meningsmålingene den siste tiden, har han heller ikke gjort noe for å stoppe velgerflukten fra Krf.

At vi som en indirekte konsekvens av dette fikk Instagramprofilen til Bollestad er en mager trøst. Det kan selvsagt hende det skjer et mirakel og høyredreiningen redder Krf og at Ropstad ikke ender opp i First House, men som statsminister. Uansett hva som skjer er Kjell Ingolf Ropstad fremdeles en av 2019s verste stemmer.

SE ALLE BILDENE FRA KVELDEN HER

ÅRETS DEBATT

Ways of Seeing vs. Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussen

ÅRETS BESTE LITTERATUR

Hanna Stoltenberg – Nada

ÅRETS BESTE PODKAST

Berrum og Beyer snakker om greier (Rubicon)

ÅRETS BESTE MUSIKK

Fieh – Cold Water Burning Skin

ÅRETS BESTE FILM

Barn av Dag Johan Haugerud

ÅRETS BESTE TV

Første Date (TV Norge/Dplay)

ÅRETS BESTE LIVE

Beglomeg på Henie Onstad

ÅRETS BESTE SPISESTED

Szechuan Chengdu

ÅRETS BESTE UTESTED

Makulator

ÅRETS BESTE KLUBB

Bomberommet

ÅRETS BESTE SCENEKUNST

Før vi dør (Antiteateret)

ÅRETS BESTE KUNST

Ida Madsen Følling – Restless Column