Smil & Gift møter Jonas Gahr Støre

VI snakket med Ap-lederen om ruspolitikk, bikram yoga og det å være misunnelig på Jens Stoltenberg.

b
a

SMILVi har hørt et rykte om at ingen av sønnene dine stemmer på Arbeiderpartiet.

GIFTIkke engang dine egne BARN vil ha deg som statsminister!
– I min familie er det veldig respekt for at det du stemmer er et privat valg og jeg er godt overens med mine barn i diskusjonen om viktige samfunnsspørsmål. Og det var for øvrig en nyhet.

GIFTSå godt overens virker det ikke som dere er.

SMILHva er planene deres for å unngå at alle potensielle Ap-velgere lekker til partier med en mye tydeligere appell til ungdommen, som MDG, Rødt eller SV?
– Nå er jo Ap det største partiet i skolevalgene, selv i et år hvor vi ikke gjorde det så godt som vi ønsket. Og jeg har tro på at Ap og Auf med et sosialdemokratisk budskap om rettferdighet og at vi der skal nå klimamål samtidig som vi skaper jobber, at det kan treffe unge mennesker.

GIFTDette spørsmålet stiller vi på vegne av … hmm … ALLE. Hva gjør du hvis du skal gå bananas?
– Da skreller jeg en banan.

GIFTHerregud.

Les også: Smil & Gift møter Erna Solberg

GIFT… Du vet at ingen bryr seg om at politikere er snille eller slemme lenger? Og at du kan si HVA du vil? Du er fri! Du kan si banneord og du kan være kriminell. Ingen bryr seg! Du er fri!!!!!
– Jeg kan nok være en del friskere i private lag hvor jeg er fri for sånne som dere. Og da kan jeg være privat.

GIFTHva betyr det? Si banneord? Karakteristikker av folkegrupper?
– For eksempel, det kan skje. Men den åpne følelsen av sånn helt frihet for meg er å stå ned på ski i stor fart.

SMILHva roper du til folk når de står i veien i skisporet?
– Når man møter bikkje i sporet og sånn må man bare rope høyt nok, gi lyd fra seg.

SMILHva roper du da?
– Hoi!

GIFTNørd.

SMILMen kunne du ikke ropt «Nå kommer Jonas Gahr Støre her!». Er ikke det mer effektivt?
– Det er for lang setning, jeg kjører så fort at det går ikke.

SMILDa vi intervjuet Jan Bøhler sa han, under sterkt press, at favoritt-minoritetsgruppen hans i Norge er tamilene. Hva er din?
– Eh … Jeg tror jeg vil si samene. Det er et urfolk og det har Norge et særlig ansvar for. Jeg kommer akkurat fra et besøk i Nesseby hvor jeg besøkte en samisk skoleklasse som jeg ble veldig rørt over å møte. Barn som lærte samisk som førstespråk i dagens Norge, det er et viktig spørsmål for identitet og kultur.

GIFTHva synes du om sangene til Jan Bøhler?
– Jeg liker bildene bedre enn lyden.

SMILHvorfor liker du ikke lyden?
– Jeg er veldig glad i Jan Bøhler. Både det politiske engasjementet og hans gutteaktige evne til å i komme i kontakt med unge mennesker, fra mange kulturer.

Les også: Smil & Gift møter Jan Bøhler

SMIL Vi må snakke om det borgerlige kaoset. Gikk Frp ut av regjering av taktiske årsaker?
– Ja.

SMIL Hvorfor?
– De orket ikke ansvaret det var å styre et land. Og ville ha fri posisjon til å si bramfritt hva de mener, velge budskap som kan splitte og høyne temperaturen. Det klarer de ikke i regjering, og da måtte de ut.

SMIL Har de ventet på en mulighet?
– Det er NATT&DAG jeg møter nå, er det ikke?

GIFT Haha.
– Jeg tror Siv Jensen ikke klarte å stå imot trykket fra deler av partiet om å få snakke i store bokstaver, hoppe på enkle løsninger og profilere seg, som er det motsatte av å måtte ta ansvar for vanskelige saker.

SMIL Nå kan Krf og Venstre skryte av at de har sparka Frp ut av regjering. Tror du de feirer?
– Ja, jeg tror de er tosidige. Jeg tror de opplever at en spenning er borte internt i regjeringen, men de mister flertallet. Og de mister jo ikke Frp, for Frp er jo partiet de må gå til i alle saker på Stortinget. Og da må de finne en løsning med et Frp som skal være friere, friskere og rankere.

Les også: Quiz: Bryr du deg for mye om barn til å være med i Frp?

SMIL Gjelder det også i ruspolitikken? Senterpartiets Kjersti Toppe har sagt at de er villige til å snakke med Frp om rusreformen.
– Det er et behov for en reform på rusområdet. Det ligger en veldig grundig NOU til grunn for hva politikere kan velge, og den har veldig viktige vurderinger av hvordan vi kan gå fra strafferettspleie til helsepleie for de som er mest utsatte. Det er det vi i Ap arbeider med, men vi har ikke landet konkrete posisjoner i den saken ennå.

SMIL Det er mange som er bekymret for Aps standpunkter innen rus. Mener dere politiet fortsatt skal ha anledning til å straffe?

GIFT Og ja, tvungen urinprøve må regnes som straff.
– Vi har ikke gått gjennom denne saken punkt for punkt, posisjon for posisjon. Men vi har i vårt program mål om at ruspolitikken må innrettes bedre for å hjelpe de menneskene som trenger hjelp. Vi er ikke for en legalisering av stoffer som i dag ikke er tillatt, men vi er nødt til å oppdatere politikken i forhold til det samfunnet vi lever i.

SMIL Bør det fortsatt være anledning til å tvinge folk til å avlegge urinprøver?
– Vi har ikke diskutert disse sakene i partiet, så det ønsker jeg ikke å kommentere.

SMIL Hvor mye vil en eventuell legaliseringsbølge i USA ha å si for Norges ruspolitikk?
– Ingen er isolert i sitt syn på spørsmål knyttet til rus, det er kulturelle endringer som skjer mellom land. Men hvilke vedtak som gjøres i amerikanske delstater er ikke avgjørende for hvilke vedtak som vi skal gjøre i Norge.

GIFT Men det blir mindre press fra amerikanske myndigheter til å drive en hard ruspolitikk?
– Det er fortsatt uklart, for det er et sterkt ideologisk skille mellom de føderale myndighetene og presidenten i USA og det som skjer i en del delstater. Her ligger den amerikanske modellen i et ganske stort spenn.

SMIL Erna beskrev Trump som en «normal mann med sans for humor». Hvordan vil du beskrive ham i en setning?
– Han er en mann. Og hvilken humor han har har ikke jeg erfart.

SMIL Hihi.

GIFT Har du varit med en kille?
– Unnskyld?

GIFT Har du varit med en kille?
– Eh, nei.

SMIL Har du hatt lyst?
– Nei.

SMIL Angrer du på at ikke gjorde det i ungdommen?
– Nei.

GIFT Er det mange fine damer på bikram yoga?
– Mange fine damer og mange fine menn! Unge mennesker i alle aldre.

SMIL Har du fått noen venner der? Yoga-venner?
– Det er et veldig behagelig sted hvor jeg kan gå, nikke hyggelig til folk, gå på trening og gå ut igjen uten mer styr.

SMIL Det er ingen som spør deg om hvorfor vi ikke kan legge ned oljebransjen på bikram yoga?
– Nei, for eksempel. Det er det ingen som spør om.

GIFT Si en ting du er misunnelig på Jens Stoltenberg for, og en ting du ikke er misunnelig på han for.
– Ikke misunnelig på ski-teknikken hans.

SMIL Er han dårlig til å gå på ski?
– Nei, men jeg er bedre. Jeg er jo egentlig ikke misunnelig på Jens Stoltenberg, men jeg må jo finne et …

GIFT Det er en setning jeg ikke hadde trodd på nesten uansett hvem som sa det. At man ikke er misunnelig på Jens Stoltenberg. Han virker som om han har det bra.
– Ja, men jeg har det jo veldig bra jeg og. Jeg sier ikke at jeg skulle hatt jobben hans, det tenker jeg at han skal få ha i fred. Han får jobbe mye utenriks som var mitt hovedfag da jeg var statsråd. Noen ganger er jeg litt misunnelig på det.

GIFT Du var mye i tax-freen?
– Nei, aldri i tax-free.

SMIL Hva var det siste du skrev til ham på sms eller messenger?
– Det var ganske nylig, da jeg skrev «Ja, jeg er på WhatsApp»

SMIL I mange år har det blitt snakket om Giske og Tajik som dine etterfølgere. Det ser ikke ut til at det blir noen av dem. Kan du si tre overbevisende grunner til at det blir Marianne Marthinsen.
– Her er jeg konvensjonell. Arbeiderpartiet har en leder, han er motivert for jobben og har et langt tidsperspektiv.

SMIL Og er fysisk sterk?
– Og er fysisk sterk og psykisk veltilpass. Så han bruker ikke tid på den type spørsmål.

SMIL Hvis du hadde sett Trond Giske med en hund i skisporet foran deg, hva hadde du ropt da?
– Hoi!

GIFT Det spørs hva han hadde gjort med hunden, si!

Les også: Smil & Gift møter Trond Giske

GIFT Har du noen gang stått i bar overkropp og strammet alt du kan for å se hvor sterk du ser ut?
– Ja.

SMIL Når var sist gang du gjorde det?
– Hehe. Jeg går på yoga, da. Da hender det at du må gjøre det.

GIFTDu MÅ ikke? Du velger å gjøre det.
– Ja, jeg velger å gjøre det. Det er ikke veldig imponerende, da. Men det er nok til at jeg tenker at her er det noe å gå videre med.

SMIL Haha.

GIFT Roper du når du gjør det?
– Nei.

GIFT Ikke «hoi» engang?
– Nei.

GIFT Hvis du skulle kjøpt hasj av noen på Stortinget, hvem hadde det vært mest sannsynlig at kunne skaffet det til deg?
– Da sier jeg Jan Bøhler. For hvis det passerer hos ham har det skjedd en revolusjon. Det er en ikke-tenkelig problemstilling.

SMIL Han har mange kontakter, men jeg tror ikke han ville …
– Nei, Jan er en lov og orden-mann.

SMIL Ehh, kunne…
– Men jeg ville ikke kjøpt hasj!

SMIL Nei.
– Bare så det er … Få med det.

SMIL Hva hvis det ble legalisert?
– Det er en hypotetisk problemstilling.

Rådgiver: Hehe. det kunne du kanskje svart nei på, eller?
– Hva da?
Rådgiver: Om du ville kjøpt hasj om det var lov.
– Jeg har ikke kjøpt hasj og har ikke tenkt å gjøre det heller, så det må du ta med.

SMIL Litt good ol’ Arbeiderparti er det igjen i dere, tross alt: Luftambulansetjenesten bør nasjonaliseres, har du sagt.
– Den er nasjonal, men jeg mener den bør være en del av sykehusenes tjenester. Det å lyse ut noe på anbud som varer i ti år er veldig fastlåst i et opplegg som hindrer mulighet til å utvikle tjenesten hele veien.

SMIL Dere fremstår litt på defensiven hvis dere bare vil stoppe privatiseringen og ikke nasjonalisere ting som ennå ikke er i en krise?
– Nasjonalisere er et litt fremmed ord i norsk retorikk, men jeg mener for eksempel at det offentlige på sikt bør ta ansvar for Barnevernet fullt og helt.

GIFT Kan du nasjonalisere Egon og legge det ned?
– Det tror jeg er et godt eksempel på et tilbud som bør være privat.

SMIL Hvis, eller når, det er jo hypotetisk om du blir statsminister, hvilken verdensleder gruer du deg mest til å ha møte med?
– Jeg har møtt mange statsledere som jeg ikke ville hatt på privat middag før, og gruer meg ikke til å møte noen. Jeg mener det er viktig å møte folk, også de man er mest uenige med. Hvilke verdensledere som er tilgjengelige i 2021, 2022, det vet vi jo ikke helt nå. Men jeg har ikke for vane å grue meg til møter.

GIFT Er det noen som lukter bedre enn andre blant lederne?
– Jeg sniffer ikke så mye på dem.

GIFTDet hender jo at man kjenner en liten … dunst.
– Jeg har ikke noe inntrykk av at den topplederen luktet over en annen toppleder. Men om budskapet deres stinker, det er jo en annen sak.

SMILHvem er en av de du har møtt som du ikke ville invitert på middag, da?
– Presidenten i Uganda som ville argumentert for dødsstraff for homofile, han er jeg ganske sikker på at jeg ikke ville hatt glede av å spise et måltid med.

SMIL Hvordan smalltalker man med en sånn person? Hva sier du? «Hva har du gjort i dag»?
– Det var noen år siden jeg møtte han, om en samtale som handlet mye om det. Hvis målet er å ha en samtale så må man jo komme inn i den samtalen. Hvis målet er å slå fra deg med det du mener, også løpe ut igjen, så gjør du jo ikke noe særlig inntrykk. Så du må ha litt smalltalk. Og folk liker å snakke om landet sitt og det de er opptatt av, og det er ofte en god start.

GIFT Forteller du hvor mye en øl koster i Norge?
– Det er sjeldent det som får i gang samtaler med verdensledere, uavhengig av hva de måtte lukte.