Osloprisen 2019: Her er de nominerte til Årets Beste TV

«Første date», «NRK Hyper» og «Sinnssykt» er Årets Beste TV. Men hvilken av dem er best?

b
a

Osloprisen for Årets TV går til den TV- eller nett-serien (det blir stadig mer populært å se serier på «nett» nå!) som har gitt oss i redaksjonen en god seeropplevelse i år.

Det gjelder alle årets tre nominerte, som er valgt ut av NATT&DAGs redaksjon. De er alle vinnere!

Men bare én av dem kan vinne, og det bestemmer du. Her er de nominerte.

Første date (TV Norge/Dplay)

ÅH, MENNESKER! Åh, PR-kåte og vanlig kåte vesener! Åh, sårbare skjebner som vandrer rundt på jorda med kjærlighetsliv, libido og fravær av skam! Vi elsker dere! Hvorfor? Fordi dere melder dere på TV Norge-programmet Første date!

Middagsgjestene i Første date-restauranten satser alt. Noen ganger lykkes de og ofte gjør de ikke det. Noen ganger er det flaut, andre ganger fint. Som når to klumsete mennesker fra et østlandsfylke forsøker å finne ut om deres uttalte felles interesser for «å gå tur» og «å ligge på sofaen og gosse seg i strømmetjenester» er tilstrekkelig til å binde dem sammen i kjærlighetens og tosomhetens navn. Jovisst er det pute-tv, men oftere enn sjelden blir cringen overdøvet av et fantastisk eksistensielt drama. Vi er ganske ulike, noe Første date viser i all sin tydelighet, men enda tydeligere er det at vi egentlig ikke er det.

DET ER DETTE som er livet! Det er dette som er reality! Dette er TV! La det ikke herske noen tvil: Første date er reality-TV på sitt aller, aller beste. Hva vil vi ha! Kjærlighet! Bare det? Nei, god TV også! Ja, takk begge deler! Hilsen Norges mest desillusjonerte avisredaksjon.

NRK HYPER (NRK TV)

HAR DU LEST biografien til statsminister Kygo? Har du prøvd digital kråke? Liker du rar humor? Hva skal vi leve av etter oljen? Balsamico!

Året er 2119 og energisprayprodusenten Hyper har kjøpt opp NRK. Det er dårlig nytt for alle som ikke liker innhold produsert i samarbeid med energisprayprodusenten Hyper! Hvis du kjenner deg igjen i det, kan du glede deg over at dette er fiksjon, og attpåtil fiksjon fordelt på lite overveldende to episoder på til sammen 31 korte minutter.

FOR ALLE OSS andre er dette så altfor, altfor lite. NRK Hyper er en videreføring av det morsomste NRK har hatt fingrene i på 2010-tallet, eminente Høssing TV. I 2119 har Bjørg Woodsmith blitt til Laser-Bjørg og Ringo Hirtshals har blitt til Roboten Ringo, selv om man kan ane at han innerst inne fortsatt er en Ringo Hirtshals med drifter og begjær som alle andre, bare at med stor trakteformet hatt på hodet og fargerike klær.

Nok en gang viser Flu Hartberg og Bendik Kaltenborn at det fortsatt er mulig å lage nyskapende, smal og hylende morsom humor på sjølvaste statskanalen. Det er synd at NRK ikke er spesielt opptatt av å promotere den.

Sinnssykt (NRK P3)

ENDA EN TV-SERIE om psykisk helse? Med Cecilie «Ramona» Kåss Furuseth som programleder? I mars sa instinktene våre: Om noe kommer til å bli døllt i år, så er det dette. Den gang fuckings ei.

I Sinnssykt møter vi et utvalg helt vanlige mennesker, som alle har en eller annen form for psykisk lidelse. Blant annet møter vi Espen, som har tvangstanker, men som likevel tar på seg oppdraget som toastmaster i kompisens bryllup. Veronika har mistet kjæresten og legger seg inn på DPS med kameraene på slep, og vi blir med Eline som forsøker å skaffe seg jobb tross hull i CV-en på grunn av en schizoaffektiv lidelse.

I SISTE EPISODE er Kåss Furuseth selv hovedpersonen når hun forteller om hvordan det er å leve med bipolar lidelse. Portrettene har til felles at de er menneskelige. De gjør ikke en unødvendig stor greie ut av lidelsene. På effektivt vis viser Sinnssykt at alle slags mennesker kan ha psykiske lidelser. Og at disse kan komme til uttrykk og prege livet på mange måter man i utgangspunktet ikke tenker på. Mer åpenhet om psykisk helse, er det en bra ting? Absolutt – så lenge åpenheten ikke blir et påskudd for selvopptatthet. Det er Sinnssykt ikke, tvert imot.

Les også: Osloprisen 2019: Dette er den eneste nominerte til Årets Beste Film

 

Om du vil stemme enda mer, kan du stemme på samtlige nominerte her!

For å lese flere nominasjoner og andre gode tekster, sjekk ut desemberutgaven av NATT&DAG!