Osloprisen 2019: Her er de nominerte til Årets Beste Utested

Osloprisen for Årets Beste Utested går til et utested som med engasjement og innsats utover det vanlige, har gjort byen og utelivet bedre i 2019.

Dette gjelder alle årets tre nominerte, som er valgt ut av NATT&DAGs redaksjon. De er alle vinnere!

Du kan lese mer om de nominerte i alle kategorier i desemberutgaven av NATT&DAG som er ute nå.

For å stemme på din favoritt, bruk skjemaet nederst i saken.

De nominerte til årets utested er:

Makulator

Kristian Augusts gate 7A

Foto: Marthe Thu

TIL TROSS FOR AT NAVNET YMTER OM UHYGGELIGE TING SOM TILINTETGJØRELSE, ØDELEGGELSE OG TOTAL DESTRUKSJON SÅ ER DET ALLTID EN LETTELSE Å KOMME TIL MAKULATOR.
… JA. DETTE BLE UBEHAGELIG FOR ALLE, IKKE SANT? DET GÅR IKKE AN Å HOLDE PÅ SÅNN. Å DRIVE Å SKRIKE TIL HVERANDRE!!!!

Og nettopp det har Makulator skjønt. For deres policy er å ha såpass lav musikk at det går an å høre hverandre. Vi trenger ikke steder som motarbeider oss på et så basalt nivå, vi trenger steder som ikke bare anerkjenner konversasjon og meningsutveksling som en grunnleggende betingelse for demokrati, men som også tilrettelegger for det. For dypest sett er vel egentlig alle menneskers ønske å bli sett, hørt og anerkjent. Og man oppnår ganske enkelt ikke anerkjennelse ved å stå å brøle selvfølgeligheter fram og tilbake.

MAN HAUSES opp av høye stemmer, og det er kanskje nettopp fraværet av disse som gjør Makulator til et trygt og godt sted å være. At man er omringet av bøker, venner og at Oslo tinghus kneiser 100 meter unna kan kanskje også tenkes å ha en viss korrigerende effekt. Det frister rett og slett ikke å yppe.

At tinghuset er naboen, sier nødvendigvis noe om stedets lokasjon. Og det er en fin lokasjon for en bar. Det ligger som en liten uberørt oase, et tilfluktssted fra krigssonen Youngs, uten at det byr på uoverkommelige vanskeligheter med å komme seg hjem. Men hjem vil man jo ikke uansett, når man er på Makulator. For der har de en bakgård.

Dæl

Københavngata 18

Foto: Marthe Thu

HVIS DU IKKE leser papirutgaven nå, så kan du med fordel hoppe over neste setning: Det du holder mellom fingrene dine nå, er Årets Beste-utgaven.  Hvis du ikke leser saken på nett, så kan du med fordel hoppe over neste setning: Blikket ditt danser nå over nettsaken Årets utested fra Årets Beste-utgaven.

I fjorårets Årets Beste-utgave skrev vi at hvis det var én gate i Oslo som hadde behov for … egentlig hva som helst som ikke er kriminelt eller dårlig, så var det Dælenenggata. Det som tidligere var en gate man spurtet gjennom i frykt for å bli ranet, banket eller begge deler, har nå blitt en gate man kan stanse, snuse litt formålsløst rundt i luften og kjenne på de ukrenkelige rettigheter man har kun i kraft av å være et menneske. Nemlig å ikke bli ranet, banket … eller å simpelthen ta seg en drink. Yes, sir!

FØR BEGRENSET tilbudet seg til fjorårets Årets utested-nominerte (Art bar), men nå har våre sarte, skingrende bønnerop blitt hørt. Dæl har åpnet vegg i vegg, og her er det mildt sagt gode muligheter til å ta seg en drink og slukke sine sorger. Men hei! Vær forsiktig. Alkohol løser ingenting! Selv om drinkene er på et faretruende godt nivå. Og det er kanskje heller ikke så rart, når en av innehaverne har den offisielle tittelen «Norges beste bartender».

Gratulerer til Dæl, men først og fremst: gratulerer til Dælenenggata og alle som går rundt og tørster i Kristiania.

Esaias

Dronningens gate 27

Foto: M. Mandelbaum

ET GAMMELT ORDTAK sier at desto lenger unna du er sentrumskjernen, desto bedre er baren du er på (gitt at du ikke har forvillet deg langt utenfor sivilisasjonen, selvsagt). OK, da, så er det kanskje bare allmenn fornuft, kunnskap innhentet gjennom systematiske undersøkelser og alle vennene dine som sier det – men det har stort sett vært tilstrekkelig for oss. Fram til nå. For i midt i Oslos nesebor (Kirkeristen) finner man vinbaren Esaias.

DET SKAL GODT gjøres å være over gjennomsnittet interessert i vin, og samtidig være et menneske det ikke er helt JÆVLIG å være rundt. Det er derfor av helt åpenbare grunner vi vegrer oss for å i det hele tatt nevne vin, og vi føler oss selvsagt som en porselensvase i et aktivt mine-område når vi attpåtil nominerer et vinsted til Årets Utested. Har det klikka helt for NATT&DAG nå, tenker du kanskje, og det kan vi vel egentlig langt på vei bekrefte. Men herregud, det må jo være lov å kose seg med et glass vin iblant?! Så hvorfor ikke gjøre det på et sted som har naturvin fra 1986 *gulper av oss selv*, med en betjening som mer enn gjerne informerer deg om det?

Om du vil stemme enda mer, kan du stemme på samtlige nominerte her!

For å lese flere nominasjoner og andre gode tekster, sjekk ut desemberutgaven av NATT&DAG.

X