De revolusjonerende appene, avisene og partiene som forsvant

Hvor ble det av de som ikke nådde målet med å revolusjonere verden med sine ambisiøse gründerprosjekter?

b
a

Det finnes folk som tenker smått og folk som tenker stort. De som tenker stort får ofte plass i avisene, og ifølge både journalister og noen ganger dem selv, er idéene deres revolusjonerende.

Men en revolusjon tar ofte tid. Så mye tid at vi glemmer nesten alle de som gikk knallhardt ut og sa de skulle forandre alt. Hva skjedde med alle de ambisiøse prosjektene vi leste om i avisene?

Vi tok en titt i bakspeilet.

Venstrepopulistene

i 2015 startet Ove Bengt Berg partiet Venstrepopulistene. Berg uttalte til Universitas at han regnet «med 10- 15 prosent av stemmene ved neste valg». Det hadde gjort partiet til landets fjerde største, rett under Frp. Blant fanesakene var hyppige folkeavstemninger, restriktiv innvandringspolitikk og støtte til Assad. Det ble såvidt vi kan se null prosent oppslutning i 2017, og siden har det vært lite aktivitet fra partiet.


Faksimile: Dagsavisen.no

Berg har likevel fortsatt sitt politiske liv, og skriver fremdeles kronikker om alt fra innvandring, el-biler og EU. Det er bare to år igjen til neste valg!

Feat.fm

I 2014 var det en gjeng boys som møttes på NTNUs entrepenørskole og laget appen feat.fm, en strømmetjeneste hvor man kunne strømme konserter. Til adressa.no sa de at målet var å bli den største tjenesten for å strømme konserter innen året var omme. Og som om det ikke høres imponerende ut var gutta ifølge Innomag på vei «til Silicon Valley sammen med Innovasjon Norge i forbindelse med deres Tech Incubator Program (TINC)»! Vi skjønner ikke helt hva det betyr, men det høres jo veldig bra ut!

Siden har det vært stille og på adressen feat.fm er det ikke lenger noen strømmetjeneste.


Fort gjort! Faksimile: innomag.no

Tjenestens grafiske designer, Ole Marius Rygh, har skjermbilder fra appen liggende på siden sin for de som er nysgjerrige.

Bare fordi appen ikke revolusjonerte musikkbransjen betyr det ikke at det går dårlig med gutta. En av dem, Andreas H. F. Olsen ble i 2018 utpekt til en av årets ledertalenter i e24. Og kanskje enda mer imponerende: Han er den eneste på skilandslaget til Madagaskar! Det er sikkert derfor han ikke har svart oss på mail.

Les også: Guide: Slik kjenner du igjen en terrorist

Picklepick

Appen Picklepick skulle ifølge skaperne NTNU-student Martin Petter Fredriksen og lærerstudent Aleksander Mathisen hjelpe deg å velge i livets mange spørsmål. Brukerne stilte et ja/nei- eller enten/eller-spørsmål, og andre som så spørsmålet stemte på svaret. Blant eksemplene var hvorvidt man kledde solbrillene man hadde på, om noen ville være med på kino eller hva som var best av bacon og sex. Innovasjon Norge synes idéen var så god at de ga nesten 400 000 kroner i støtte til prosjektet.


*Viser dette bildet i en gründerpitch og blir UMIDDELBART begravet i tusenlapper* Faksimile: link.no

Ved lanseringen hadde appen ifølge link.no fått med seg store navn som Voe, Anders Nilsen og Kristine Ullebø. At den norske appen Popolo hadde lignende konsept uten å lykkes mente Mathisen ikke var grunn til bekymring, Picklepick var nemlig «først og fremst et sosialt medium». Dessverre for skaperne av appen, og oss med enkle spørsmål med to svarsalternativer, finnes ikke Picklepick lenger. Hadde de bare funnet opp TikTok isteden!

Les også: Her er noen ufarlige vitser ingen støtes av

Alex Roséns nettavis

I august 2003 skrev VG at Alex Rosén var blitt redaktør i den nye avisen Weekend. Avisen skulle i følge Rosén «revolusjonere pressen». Det ble ikke akkurat sånn.

Det første nummeret ble utsatt på grunn av «produksjonstekniske problemer», selv om de hadde både Jarl Goli og Anne-Kat Hærland i redaksjonen! I oktober samme år krevde Rosén at avisen ble slått konkurs fordi de ansatte ikke fikk utbetalt lønn.


Faksimile: Nettavisen.no

Kaotisk og mislykket? Ja. Revolusjonerende? Njaaaaaaa, nei.

Westerdals studentavis

For nesten nøyaktig tre år siden stilte elver ved Westerdals opp i Universitas for å fortelle at den kreative skolen skulle få studentavis. Både ambisjoner, ansatte og en idé var på plass. Avisen skulle ifølge redaksjonssjef Vilde Sofie Noreng, redaktør Dina Marie Vatne og kommunikasjons- og markedssjef Albertine Jensen ligne mer på NATT&DAG enn DN. Bra!

Enda mer lovende var det da den ferske redaksjonssjefen fortalte at «Den eneste saken som er i gang foreløpig er en irritasjonssak om en dør, med en ironisk og humoristisk vri, som vi håper folk vil kjenne seg igjen i.»

Johan Golden-stemme: «Om. En. Dør.»

Siden da har det ikke skjedd så mye, og skolen står fremdeles uten egen studentavis. Om saken om den irriterende døra noen gang ble skrevet forblir uvisst.

Les også: Jan Bøhler med ny musikkvideo