6 eksempler på at kunst ikke påvirker politikk

I det siste har det skjedd mye kunstnere, kulturpersonligheter og artister ikke vil skal skje. Kunst fikk oss ikke til å åpne våre hjerter for syriske flyktninger, det stoppet ikke Brexit og det hindret ikke Donald Trump i å bli valgt.

Likevel er det forventet at kunstnere og artister skal ta politiske standpunkt. Mange ble for eksempel sinte da Aurora valgte å ikke avlyse sine planlagte konserter i Israel. Men hvor mye hadde en boikott fra Aurora egentlig hatt å si?

Vi synes kunst og kultur bør være politisk, vi. Men det er nesten som om … kunstnere og kunst ikke har noe særlig påvirkning på politikk?

Kanskje hadde Kurt Vonnegut rett da han sa «During the Vietnam War, every respectable artist in this country was against the war. It was like a laser beam. We were all aimed in the same direction. The power of this weapon turns out to be that of a custard pie dropped from a stepladder six feet high.»?

Også norske Håkon Bleken har sagt noe lignende: «kunsten fører ikke til endringer, i alle fall ikke i byen».  

Dette synes vi er en negativ og fatalistisk tankegang. Har du prøvd da, Håkon??

Kan et maleri stoppe en messehall?
I 2017 lager Håkon Bleken et maleri om Trondheims ordfører Rita Ottervik som «favner om noe». Dette, viser det seg, er en kritikk mot en ny stor messehall på Nidarø.

Foto: Stein Langørgen (CC BY-SA 4.0)

Resultat:
I 2019 åpner den nye store messehallen på Nidarø selv om Håkon Bleken laget et satirisk bilde av ordføreren.

Ja, okei, greit. Akkurat her hadde du rett, Håkon. Men vi nekter å tro at kunsten ikke kan påvirke samfunnet rundt oss. Det er jo derfor vi har kunst! Vi tok en liten titt på flere typer kunst-protester for å se hvordan det gikk. 

Kan store bilder stoppe Israel?
Under Gaza-krigen i 2009 stiller maleren Håkon Gullvag opp i et intervju med adressa.no hvor han viser frem ny kunst og  «leverer knallhard kritikk av Israel med opp til ni meter lange bilder».

Foto: Al Jazeera (CC BY 3.0)

Resultat:
Nei. I 2012 og 2014 angriperIsrael Gaza igjen, på tross av Gullvags ni meter lange bilder.

Kan en remix stoppe Frp?
Før valget i 2009 publiserer Gatas Parlament en Frp-kritisk remix av Christian Ingebrigtsens Frp-sang «Fremtiden i dag».

Foto: Marit Sommervold -gatasp.no

Resultat:
Nei. Frp gjør sitt beste valg noensinne. Det kan være at Frp-stemmende fans av Gatas Parlament ikke har fått med seg sangen, eller noe sånt? Rart er det i alle fall. 

Kan gatekunst stoppe Sylvi Listhaug?
Våren 2018 maler gatekunstneren AFK det ironiske og symboltunge bilde «Making a martyr», av en korsfestet Sylvi Listhaug som akkurat har mistet jobben som landets justisminister. Dette må jo være SPIKEREN i kista for en av landets mest populære politikere?

Foto: Soulkeeper CC BY-SA 4.0)

Resultat:
Nei. Den 3. september 2018 Sylvi Listhaug konstitueres som Frps 1. Nestleder. 4. mai 2019 er Sylvi Listhaug tilbake i regjering som eldre- og folkehelseminister. Hun regnes fremdeles som favoritten til å ta over etter Siv Jensen.

Kan artisters boikott hindre folk i å se på Melodi Grand Prix?
Bergens-bandet Razika, bratsjist Frøydis de Damas og en rekke andre artister oppfordrer til boikott av årets MGP i Israel.

Resultat:
Nei. 182 millioner ser finalen, 1.27 millioner av dem var nordmenn. Boikotten har mislykkes, selv om Razika sa at vi ikke skulle se på.

Hm! Men det har skjedd mye med kunsten i USA siden Vietnamkrigen. Tenk for eksempel så mye god satire vi har nå! 

Kan satire stoppe Donald Trump?
Før det amerikanske presidentvalget i 2016 dedikerer Last Week Tonight en hel episode til Donald Trump. Programleder John Oliver leverer hardtslående vits på vits om den republikanske presidentkandidaten. Episoden blir spesielt kjent for vitsene om Trump-familiens virkelige etternavn, «Drumpf». Ouch!

Foto: Gage Skidmore (CC-BY-SA-2.0)

Resultat:
Nei. Donald Trump blir valgt til USAs president. Under halvparten av amerikanere under 29 år stemmer. Ikke engang John Olivers «Make Donald Drumpf again»-caps ser ut til ha hatt noen effekt. 

Javel, så kan ikke kunsten alltid endre samfunnet rundt oss. Men selv om barn fortsetter å dø i Gaza har i alle fall kunstneren bygget brandet sitt og vist at de står på riktig side av historien. Og det er jo i alle fall noe!

Det er kanskje feil å se etter direkte årsaker mellom kunst og endring. Kanskje må man se hvordan holdningene endrer seg i befolkningen. Det er jo kunsten som viser vei når samfunnet bedres! Det er jo ikke sånn at kunsten, fordi den er avhengig av medier og økonomisk støtte for å bli sett og leget, kommer etter når det allerede har skjedd holdningsendringer? Bare se på Banksy! Han fikk kanskje ikke stoppet Israels okkupasjon av Gaza, endret overvåkningslovene i England eller stoppet austerity, men det viktigste er bevisstgjøringen og det som kommer etterpå.

Det er kanskje politikerene vi må se til om vi skal ha endring?

Faksimile, ungevenstre.no

Kanskje ikke.

X