YIIIHA! Best Akkurat Nå (Cowboy-utgaven)

Divest, brenn., Arif og Musti, L.U:N.A, Astrid Sonne, Glenn Branca, bob hund, Pop Smoke og Lil Tjay er bare noen av artistene som har sluppet ny og veldig bra musikk denne uken.

b
a

Hver uke legger NATT&DAGs musikkredaksjon til rundt ti nye og primært norske låter i vår Best Akkurat Nå-liste på Spotify. Trykk på det lille kalendertegnet (desktop!) eller den lille trappa heeeelt øverst om du er på mobil, så kan du sortere det sånn at du får opp det vi har lagt inn sist først.

LES OGSÅ: Oppsig og nedsig på Vill Vill Vest

Astrid Sonne – Air is Unfit

Astrid Sonne har lenge vært en juvel i den nordeuropeiske, eksperimentelle klubbmusikkscenen. Denne låta er en slags ambient modulærsynthmeditasjon, bare med oppkuttede trance-riff. Dekonstruert klubb i begrepets rette forstand, der altså. Hvem trenger vel beats?

L.U:N.A – Sympati For Djevelen

 

Mange norske rappere som skriver ektefølte tekster om f.eks. mamma og pappa og hva de har sagt i det siste.

Arif, Musti – Malaika 

Mange norske rappere som skriver ektefølte tekster om f.eks. mamma og pappa og hva de har sagt i det siste.

På den nye skiva, Arif i Waanderland, gjør Arif den samme greia som Karpe gjorde på Sas Plus/SAS PUSSY. Han tar en eller flere unge artister under vingene sine og gir de akkurat nok plass til å pirre nysgjerrigheten, men ikke så mye at de føles som en gjesteartist på like fot. I noen tilfeller er det nesten så likt at det er ikke bare påtakelig, men også komisk. Kapteinens koring på Historien om Nassor Del 1 er helt umulig å høre uten å tenke på Isah. Ung, Stavanger-rapper som mmm- og åååå-er seg i bakgrunnen liksom. Det er det som er lyden av 2019, vøtt.

Med Musti er det litt annerledes. Tøyen-rapperen har trukket fulle hus fra Bodø til Øya-festivalen allerde, og det uten å ikke ha gitt ut en egen låt ennå. Det er en god gammeldags hype! På «Malaika»  får hun 26 sekunder. Det ender med at man spoler tilbake før sangen er ferdig igjen og igjen.

Pop Smoke, Lil Tjay – War

«War» med Pop Smoke og Lil Tjay representerer det beste fra, om ikke to helt ulike verdener, så det beste fra to av stilretningene som gjør seg gjeldende i New York-rap for tiden. 

18-åringen Lil Tjay (født i 2001) går i fotsporene til A Boogie Wit Da Hoodie. I ca. 2016 tok han en dæsj Chicago syngetrap ala Lil Durk, kombinerte det med litt Justin Bieber med Purpose-aktig pop-trap-sensibilitet og gjorde det til, om ikke en New York-greie, så til en akseptert del av en hiphop-musikken i en by som de siste 10-15 årene har hengt etter de andre rap-regionene i USA.

Uten at det gikk upåaktet hen. I 2017 angrep A Boogie Wit Da Hoodie California-rapper Lil B etter denne tweeten: 

 

Ingen har sagt det samme om Lil Tjay. Kanskje fordi han kommer etter A Boogie, kanskje fordi han er bedre enn A Boogie. Han står for to av de aller beste hiphop-låtene i 2019: «Ruthless» med Jay Critch og  megahiten «Pop Out» med Polo G. «War» kan også bli en slik låt. At nettopp disse tre låtene stikker seg ut er ikke helt tilfeldig. Lil Tjays lyse og myke stemme trenger motstand. Lil Tjay rapper katteaktig, ofte bedagelig, før flowen liksom plutselig gjør et stort sprang.

Pop Smoke på sin side rapper mer som en hund. En stor og tung hund. Han høres ut som Giggs. Mens Lil Tjay er inspirert av drill-rappere fra Chicago representerer Pop Smoke, sammen med f.eks. Sheff G og 22gz, en bølge New York-rappere som er inspirert av britiske UK Drill-rappere. Så mens Lil Tjay er inspirert av Lil Durk er Pop Smoke inspirert av rappere som er inspirert av Lil Durk. Mind blown!

LES OGSÅ: ENDELIG: 39 (!) Lil B-mixtapes lagt ut på strømmetjenestene

Glenn Branca – Velvets And Pearls

No wave-pionéren Glenn Branca døde i fjor, 69 år gammel, en gitarist og komponist kjent for sin kombinasjon av minimalisme og støyrock. Debutalbumet fra 1981, The Ascension, står i musikkhistorien som en støyrock-milepæl, og ble i 2010 fulgt opp med The Ascension: The Sequel, og nå, etter hans død, The Third Ascension. Albumet inneholder opptak fra to New York-konserter fra i fjor som gikk under samme navn.

Klabbes Bank – Midi 2

Høres ut som saxofonen har fått skikkelig juling i datamaskinen, her ja. Fokuset hos den svenske jazzgruppa Klabbes Bank har alltid hvilt på enkle og sentimentale melodier og arrangementer, og klarer også i denne låta å ta oss fra den store følelsen til den andre. Selv med et såpass merkelig, James Ferraro-aktig utgangspunkt.

LES OGSÅ: Søndag Summarum: Damer er bra, mat er hip-hop og Fredrikstad er mini-Brooklyn!

Gambi – Popopop

Gambi er for øyeblikket Frankrikes mest strømmede artist hvis man ser på enkeltlåter, riktignok med «Hé Oh» og ikke denne, kanskje ikke så rart i og med at denne kom i dag. Passer til det håpefulle tidsrommet mellom øl nummer én og tre, denne.