Smil&Gift møter Ingeborg Senneset

[6]Folk tør ikke å stille opp på smilegift lenger – hverken Haddy Njie, Linnéa Myhre eller Anna B. Jenssen ville. Men du stiller opp! Sporty!

[1]Spesielt siden det er så utrolig mye å ta deg på.
– Jeg har dummet ut meg på egen hånd opp gjennom så det skal ganske godt gjøres å gjøre det verre. 

[1]Hvem er råest på spiseforstyrrelser i Norge? Du eller Linnéa Myhre?
– Hvis det er en konkurranse er vi på samme stafettlag.

[6]Hvem er på det andre laget?
– En del som driver med fitness-opplegg, som ikke ser at de propper folk med nøyaktig det samme som de gamle pro-ana-bloggene gjorde, bare at nå er det med masse selvbruning, glis og smil og null snakk om at dette ikke er normalt i det hele tatt. 

[1]Høres ut som en viss funky og solbrun Skal Vi Danse-deltager.

[6]Sikter du til noen spesielle?
– Ingen konkrete, men hvis noen føler seg truffet så kan de godt gå gjennom feeden sin og tenke over om det de poster egentlig er bra.

[1]Du sier du ser folk dele fake news om kreftbehandling og alternativ medisin hele tiden. Hva slags venner er det du har, egentlig?
– Jeg følger mange folk jeg ikke er enig med. På Facebook har jeg 5000 av mine aller, aller nærmeste. Pluss at jeg følger mange i tillegg. Jeg har med vilje spredt det i alle mulige politiske retninger for å se hva som foregår, for jeg er livredd for å havne i en boble. Det er alt fra nynazister til … meget, meget alternative.

[1]Hvem i Norge burde ikke vaksinere barna sine?
– Håhåhå! Alle som har barn som er allergiske mot komponenter i vaksinen. Det er ikke alle som skal ha vaksine. Det er derfor vi som ikke er allergiske må vaksinere oss.

[1]Dølt! 

[6]Er det ingen offentlige personer som ikke bør vaksinere barna sine?
– Du skjønner at jeg ikke ønsker at noen sine barn skal dø, bare fordi jeg synes de har dumme meninger?

[1]Hva med barn med dumme meninger? Dumme barn?
Jeg har jo dumme meninger. Man skal ikke dø for meningene sine.

Les også: Anmeldelse: NRKs nye storsatsing 18 føles som et tomt skall

[1]Du snakker mye om sykdom. Er ikke du selv et symptom? Når det kommer nedskjæringer må journalister ha en hær av engasjerte fans på sosiale medier for å ikke miste jobben. Er selfien ditt beste forsvar mot å miste jobben? Er selvopptatthet den frie journalistikkens siste skanse?
– Er det sånn da? Jeg opplever at det ofte er ekstremt populære folk som må gå under nedskjæringer. Det er de som havner i et mellomsjikt. Ikke er de helt nye, og ikke har de lang ansiennitet. Jeg tror alle føler seg like utrygge. Det tror jeg er et større problem.

[6]Er du redd for å miste jobben?
– Jeg har vært det.

[1]Du fremstår ganske selvopptatt på Instagram.
*Senneset får tårer i øynene*
– Fremstår jeg så selvopptatt? Det ordet … Jeg får nesten ikke sove når jeg tenker på det ordet. Nå kødder jeg ikke. Det er noe av det aller, aller verste du kan si til meg. Hvis du sier det til meg går jeg helt i kjelleren. Jeg blir sånn «herregud, herregud, herregud».

[1]Men du poster mange selfies.
– Jeg ser på det mer som et frimerke. Det er det som skal få frem resten av pakken, som er budskapet. Jeg merker at de gangene det er mer avstand i bildet er det vanskeligere å få frem de tingene man vil si. Men det er jo ikke vanskelig å finne eksempler på noe helt annet, at man bare er ute etter bekreftelse. Noe jeg trenger. Jeg har kanskje Norges laveste selvfølelse.

[1]I en Insta-post skrev du: «772 jøder ble deportert fra Norge. Kun 34 overlevde.» Og legger ved en selfie. Classy?
– Det var der selfien var på Holocaust-museet, sammen med tre andre bilder fra selve museet. Det synes jeg var en ålreit bruk av selfie. Det er en tilstedeværelse som er kombinert med fakta og formidling.

[6] Hva er ikke en ålreit selfie, da?
– Det var veldig spesielt da en del sto oppe på Holocaust-minnesmerket i Berlin og tok flire-selfier. Det er ganske stor forskjell på å ha seg selv som det viktigste og ikke vise at man vet hvor man er og hvorfor man er der.

[1]Er det en viss grad av kynisme der? At du vet at du får flere likes ved å legge ved et bilde av deg selv?
– Hvis du mener det er kynisme i å prøve å få likes på fakta som er viktig for samfunnet, så er det det. Men da vil jeg heller kalle det kalkulerende. Det krever mer av innholdet. Jo mer tabloid eller i «selvopptatt» man skal være, jo høyere krav stiller det til innholdet. Jeg synes man kan dra det så langt man vil i titler og alt mulig, men da må innholdet være tilsvarende bra eller viktig.

– Antisemittisme synes jeg har tatt litt tid å få frem i samtalen, og nå er det veldig aktuelt. Sånn synes jeg vi burde holde det. 

[6]Om så selfier er virkemidlet! 

[1]Ja, det er sånn man stanser høyreekstremisme. 

[1]Du har bygget en karriere på å hevde selvsagte ting, antisemittisme og anti-vaksine, liksom. Har du NOEN kontroversielle meninger?
– Litt av grunnen til at jeg skriver så mye om disse emnene er fordi den kjernen som mener disse tingene er en veldig potent. Da jeg begynte å skrive om dette var det veldig lite omtalt. Sånn var det med antibiotika-resistens også. I antall er de heldigvis veldig få, i volum er det dessverre veldig mye. Jeg føler at jeg sitter så beskyttet at jeg har et samfunnsansvar for å snakke om disse tingene.

[6]Sex-dukker i barnestørrelse?
– Den synes jeg er vanskelig. En avbildning av et menneske er noe helt annet enn om det er et fantasiprodukt. Det er jo ikke en voodoo-dukke, så det går jo ikke utover noen. Det er vanskelig. Hvis det fører til at det øker forekomsten av reelle overgrep er det jo soleklart at det ikke bør være tillatt. Hvis det ikke gjør det, og ikke går utover noen, og hvis det er noe denne personen fyller livet sitt med og gir dem mening, så er det litt rart å blande seg. En dukke har jo fortsatt ikke følelser.

[6]Ikke ennå!
– Har dere lest Sapiens og de bøkene der? Harari skriver at måten vi behandler dyr på nå, er måten roboter vil behandle oss i fremtiden. Makes you think!

[1]Når roboter bestiller små menneskebarn på internett som de kan ha sex med kan vi angre på at sånne som deg ikke tok tydeligere avstand til det i kronikker.
– Nå snakker vi om roboter, ikke dukker!

[6]Og vi kommer til å lese robot-kronikker hvor det står «Jeg tror ikke mennesker føler noe, jeg!»

[1]Mange konspirasjonsteorier har man mest gjort narr av ufarliggjort kanskje? Sånne New Age-miljøer som ikke tror på vaksiner, men som tror på magiske steiner og bor på Nesodden …
– En artig ting om Nesodden: nå er de helt i toppsjiktet på å vaksinere ungene sine!

[6]Det hjelper å gjøre narr.
– Nei, ikke å gjøre narr!

[1]Jo! Det går jo ut over imaget. Til og med KOMMUNER bryr seg om brand nå.
– Man kan gjøre narr av ideer, men ikke folk. Eller jo, noen folk.

Les også: Smil&Gift møter Tore Sagen

[1]Du er for spiseforstyrrelser det Trond Giske er for seksuell trakassering. Ja eller nei?
– (Tenker lenge) Nei!

[6]Hvorfor ikke?
– Fordi jeg har skrevet bok. Det er dama hans som har skrevet bok.

[1]Det er den eneste forskjellen?
– Haha, jeg håper det er mer.

[6]Hvem er din Haddy?
– Det har jeg ikke oppdaget ennå.

[1] Er det sant at du mangler komma-knapp på tastaturet? Når du skriver. Så skriver du. I veldig. Korte setninger. Hele tiden.
– Gjør jeg? Ja, kanskje.

[1]Hva slags stilistiske forbilder har du, utenom kommentatorer  i VG-sporten?
– Sport generelt er jeg veldig lite inne på. Jeg har ikke noen forbilder i sporten, verken i VG eller Aftenposten. Hvis jeg kan unngå det, leser jeg ikke sport. Bortsett fra om korrupsjon og dop. Det synes jeg er underholdende.

[1]Tilbake til det med stil. Hva er greia med at du skriver så korte setninger? Har du ligget med Jo Nesbø?
– Hvis jeg leser en bok jeg liker, kan jeg bli veldig påvirket av hvordan den er skrevet. Men i avis skriver jeg ofte setninger som skal være mulig å trekke ut som en tittel eller som et ingresspoeng. Og så er jeg stor motstander av skrivefeil, inkludert egne kommafeil. Og komma er jævla vanskelig!

[6]Hva er det verste med norsk media?
– Det koker litt over når man skal forholde seg litt kritisk til forskning. Vi kan skylde mye på oss selv når vi ser hvor lite folk stoler på forskning når vi har sagt ting som «Nå kommer kuren mot kreft!», og så er det ikke det forskningen sier i det hele tatt. Vi har glemt mange nyanser. Vi har formidlet forskningen unyansert og tabloid over tid.

[6]Noe mer?
– Vi har vært for dårlige på rekruttering i forskjellige miljøer. Vi er litt like.

[1]Vi trenger flere vaksinemotstandere i redaksjonene! 

[6]Gift er faktisk halvt vaksinemotstander. 

[1]Moren min er vaksine og faren min er vaksinemotstander. Det er veldig rare julaftener. 

[1]Hvor mange pro-vaksine t-skjorter har du?
– Fire som er direkte for vaksine.

[6]Hvor mange indirekte vaksine t-skjorter har du da?
– Det er alle! Så lenge du kan kle på deg er du i live, og da har du ikke dødd av noen vaksineforebyggbare sykdommer, ennå i hvert fall.

[1]Det kan du ha på en t-skjorte! 

[6]Har du varit med en tjej?
– Ikke i det siste! Jeg synes det å snakke om dating er veldig vanskelig. Det er mange som tror at jeg er veldig åpen fordi jeg snakker om sykdom. Men for meg er ikke det å være så veldig åpen. Det er å snakke om noe som ikke er meg mer, så jeg kan godt snakke om å ha vært psykotisk, men jeg kunne aldri ha gått inn på hvordan den siste daten min var.

[1]Hvis du hadde vært psykotisk på en date, hadde du fortalt om det?
– Hvis jeg er psykotisk på date skal jeg si ifra.

[6]En venn av deg sa du var for selvbevisst til å noensinne gjøre noe flaut. Hva er det flaueste du har gjort?
– Jeg gjør flaue ting hele tiden.

[1]Skrive i Aftenposten? 

[6] Haha!
– Jeg synes det er veldig flaut å ta selfier, når folk går forbi og ser deg.

[1]Da har jeg ett tips til deg. 

Les også: Ingen gråter mer lidenskapelig enn indere på TikTok

X