Rødt uenige om skjenking: – Det er noen avgjørelser som ikke vi i min generasjon i partiet har vært enig i

Generasjonene er uenige vedrørende skjenkepolitikken. Det hevdet Linnea Lewella Schmedling fra Rødt Grünerløkka i debatt på NATT&DAGs valgvake. Rødts listetopp i Oslo stiller seg bak lokkallagslederen.

b
a

Øl, klappstoler og smånervøs stemning. Omtrent slik startet NATT&DAG og Filter Nyheters valgvake på Blå forrige mandag. Skulle rødgrønn side forsette å styre i Oslo? Hvor store skulle bompenge-partiet bli og kunne en fake news-gruppe på Facebook omkalfatre Kristiandsands politiske landsskap?

KVELDENS FØRSTE bombe smalt omtrent samtidig som de fleste bestilte kveldens andre øl, altså i god tid før prognosene ble offentliggjort klokken 21. Det var Linnea Lewella Schmedling fra Rødt som sto bak. NATT&DAG og Filter Nyheter hadde invitert lederen for Rødt Grünerløkka for å diskutere en av Oslo-valgkampens få saker som tidvis brøt gjennom bompengestøy og nedhoggede trær: skjenkepolitikk.

Motstander var MDGs Geir Storli Jensen. Premisset var klart: Rødt ønsker å stramme inn på skjenkingen, mens MDG ønsker å gi flere steder bevilling i tråd med at byen utvikler seg, i tillegg til at de i mange tilfeller ønsker å tillate senere skjenking. Grei ut.

Så enkelt var det likevel ikke.

– Det har ikke vært sånn at Rødt Oslo generelt ikke har vært for at folk skal drikke alkohol, sa Schmedling.

Man diskuterte avslaget på skjenkebevilling i Hasle/Løren-området – områder som er en del av bydel Grünerløkka, men som ikke har noen serveringssteder fra før, i motsetning til selve løkka, som er stappfull med dem.

– Men det er noen personer som har sittet i Grünerløkka bydelsutvalg som har tatt noen avgjørelser som ikke vi i min generasjon i partiet har vært enig i. Det kan jeg være så ærlig å innrømme.

Overfor NATT&DAG presiserer hun at det ikke er en generasjonskamp i Rødt, men at hun personlig kan ha vært uenig i noen av avgjørelsene som har blitt tatt vedrørende skjenkebevillinger i bydel Grünerløkka.

LES OGSÅ: Det er ingen skam å snu (kalde), men når og hvor?

Temaet tappekraner og hvor de er å finne er relevant for hele Oslo, men striden har spesielt stått i Bydel Grünerløkka, der både Schmedling og Storli Jensen er lokalpolitikere. Der har Rødt stemt til samtlige søknader om ny eller utvidet bevilling, selv om leder for Rødt Oslo, Siavash Mobasheri, hevder at de vurderer «hver enkelt sak».

MDG på sin side mener problemene er overdrevne, og at man bør kunne tillate nye skjenkesteder i bydelen. I det minste i områder som ligger et stykke unna utelivet på Olaf Ryes plass.

I et leserinnlegg i Dagsavisen uttalte Schmedling at Rødt «ikke vil at Løkka skal bli danskebåten». Overfor NATT&DAG støttet Mobasheri lokallagets linje.

– Man skal ikke ha det slik at folk kan dra inn til Oslo sentrum og feste og så dra hjem til utenfor sentrum og sove godt, mens de som bor i sentrum har det dårlig.

LES OGSÅ: Quiz: Dax18-program eller Insta-poesi?

Men under valgvake-debatten viste uenigheten mellom Schmedling fra Rødt og Geir Storli Jensen fra MDG seg som mindre enn ventet. Rødts representant i panelet fortalte at det er et skille i partiet, mellom de gamle som ønsker å fortsette å være strenge, og de yngre som kan tenke seg å myke opp.

Schmedling beroliget publikum.

– Det kommer ikke til å være politikken vi fører i neste periode.

– Det skal vi huske, svarte ordstyrer Vilde Imeland.

Maren Rismyhr er bystyrepresentant for Rødt i Oslo og representerer med sine 70 år også den eldre garden i partiet. Hun hører også hjemme Bydel Grorrud, og står litt utenfor skjenkedebatten som i hovedsak preger indre by. Hun kjenner seg ikke egentlig igjen i Schmedlings uttalelser om generasjonsskiller.

– Egentlig ikke. Dette går nok på kryss og tvers tenker jeg, men de som ikke må opp tidlig er kanskje mindre opptatt av skjenkeregler. Men vi holder oss til det programmet vi har gått til valg på.

FOTO: Eivind Volder Rutle / Rødt

Også listetopp Eivor Evenrud har engasjert seg i skjenkedebatten, der den har rast – oftest i overopphetede FB-kommentarfelt. I en SMS til NATT&DAG skriver hun at hun stiller seg bak lokallagslederen og at hun regner med at det blir en «god debatt» når partiets skal revidere sitt nasjonale program.

Du er altså enig i at det er et generasjonskille?
– Jeg stiller meg ved det dere referer fra debatten.


FOTO: Rødt

Rismyhr, som er nummer to på Rødt Oslos liste, er på samme linje som Evenrud på plassen foran.

– Vi har vårt program: Nei til natteskjenking i boligområder. Boligområder skal være boligområder. Hvis noen vil forandre det er det bare å ta det opp neste gang vi skal lage program.

Hun avviser at det er et problem at en leder for et lokallag trosser partiprogrammet i en debatt på selveste valgdagen.

– Hun er jo ikke folkevalgt, og sitter ikke i bydelsutvalget. Rødt har et stort og omfattende program, og du kan ikke være enig i alt. Så det er helt greit.

Du er ikke litt forbanna for at hun eh … trosser Moskva?
– Hehe! Det er kanskje litt rart, men forbanna er jeg ikke. Jeg regner med at hun mener det hun mener, og at det er en kamp hun vil ta de neste 2-4 årene.

Videre viser Rismyhr til Rødt Oslos program der det under punktet rusomsorg står at Rødt vil jobbe for å hindre «geografisk overkonsentrasjon» av serveringssteder.

– Det er kanskje der Løkka kommer inn?

Og legger til:

– Jeg tror ikke dere har funnet den store konflikten i Rødt, altså.

Hva er det da?
– Det kan hende det er forskjellige meninger om bompenger.

Det har ikke lyktes NATT&DAG å få ytterligere kommentarer fra Linnea Lewella Schmedling i denne saken.

LES OGSÅ: Gjenopplev NATT&DAGS valgdekning med Erlend Mørch