Variasjonen på Oslo kulturnatt er helt hinsides

Hvert år byr hovedstaden på en kulturell buffet av de sjeldne i form av Oslo kulturnatt. Med over 200 gratis arrangementer byen over, er det blitt populært å på forhånd utpeke seg en løype som går innom de mest forlokkende programpostene. Som et slags Tom Waits-løp, bare at øl er kultur og de som deltar ikke utelukkende er hobbyfylliker og tenåringsfedre i midtlivskrise.

I år faller natta på fredag 13. september, og aktivitetene varer fra 10 på dagen til 06 neste morgen. Her er det bare å fylle lommelerka med battery FRSH og ringe mamma for å si at du blir sent oppe – du skal døgne og bli hyper på sjelemat! 

Oslo kulturnatt har arrangementer for alle – uansett om du er plassert på den høye eller lave delen av den kulturelle skalaen. De fleste av oss befinner seg vel et kvasikulturelt sted midt i mellom. Nærmere bestemt er de fleste «trykker snikskrytete interessert i kulturelle arrangementer på Facebook for å projisere en interessant personlighet til verden, men ender som regel opp med å se på godguttene i TV2-studioet diskutere VAR mens man slikker ostepop-pulver fra fingrene»-kulturelle.

Her har vi samlet et utdrag småretter fra den store kultur-buffeten som viser det brede spekteret av arrangementer som tilbys. Om ingenting frister, finner du garantert noe som gjør det på nettsiden.

 

K³ (Kompressorkanonen & Krüger)

Fra arrangøren: K³ består av Kompressorkanonen & Krüger som er to av de ivrigste og trivligste DJsa vi har på Mir.
Hvor: Markveien 61
Når: 20:00 – 01:00

«Ivrig» og «trivelig» høres ut som beskrivelser en gymlærer på foreldremøte ville brukt om en elev som er ubrukelig i gym. Hva med flinke? Er de flinke? Ja, jeg hører de har med seg gymtøy hver uke, MEN ER DE FLINKE?! Stoler man på ryktene, så er de faktisk det. Skikkelig flinke. 


Kulturnatt på Kunstnernes hus

Fra arrangøren: “I 130 år har Høstutstillingen vist utviklingen i samtidskunsten og vært en utømmelig kilde til diskusjon om kunstnerisk kvalitet.”
Hvor: Kunstnernes hus, Wergelandsveien 17
Når: Omvisninger i utstillingen 19.15 og 20.15

Etter å ha deltatt på dette kan du supe i deg whiskey mens du roper ut fraser som «herregud, joda, var bra høstutstillingen i år, men synes kanskje ikke den viste utviklinga i samtidskunsten så tydelig som jeg hadde ønsket» og «høstutstillinga er ikke akkurat en tømmelig kilde til kunstnerisk kvalitet, nei» og «plis, ikke gå, jeg vil så innmari ligge med deg. Kunstkritikken er forbeholdt en eldre kulturelite?»

Pasenau and the Devil

Fra arrangøren: Pasenau har allerede gjort seg bemerket i kunstfeltet gjennom personlige og intime portretter av seg selv og sitt miljø.
Hvor: Fotogalleriet, Møllergata 34
Når: 12:00-23:00, guidede turer kl. 19 og 21

Heisann, hun kjenner vi igjen. Hun har jo tatt masse bilder for oss. Hei, Maria! Håper det står bra til! 

Om du ikke kjenner til henne, anbefaler vi å sjekke Instagram-profilen hennes nå. Den står som en skitten og blodig fuck-you-finger til alle «solhatt og champagne på Bahamas»-profilene der ute. Feeden er full av blodige knær, ting som kan se ut som en vagina, men som ikke er det, og Cezinando. (Tre ting som ganske presist oppsummerer henholdsvis barneskolen, ungdomsskolen og videregående.) Hun blir slutshamet av ungdomsskolejenter og menn kommenterer på urkomisk vis at «de ikke hadde vært vond å be om de fikk tilbud om å bytte plass med flaska». Nå er hun kjøpt inn av Nasjonalmuseet som en av de yngste kunstnerne i samlingen.

Vi snakkes!

Syndige folkeeventyr, kunstutstilling og boklansering

Fra arrangøren: Velkommen til en helaftens kunstutstilling og boklansering med 36 erotiske folkeeventyr, innsamlet av Asbjørnsen og Moe med flere, på menyen.
Hvor: Bruket, Schweigaards gate 34C
Når: 19:00 – 23:00

Heisann! Hvem hadde trodd at A&M lagde runke-eventyr? De gamle luringene. Det er kanskje naivt å bare tro at den gutteklubben der bare kunne spankulere oppover Dovre med snippeska over skuldra uten å bli nysgjerrig på hva som faktisk skjedde mellom Reveenka og Bjørnen. Var Trollkjerringa egentlig bare ute etter å «lage sodd» av Smørbukk? Hva var det som egentlig til slutt fikk stoppet kjeften på prinsessen? Når man tenker tilbake på det virker det absurd at det var en kråke og bleie som skulle til. Kanskje får vi svaret på disse spørsmålene. Kanskje ikke. 

Lys i Gamlebyen – Kenaz | Oslo Parkour

Fra arrangøren: Hørt om parkour, men ikke prøvd selv enda? Hos oss er en koselig atmosfære med litt kaffe og snacks, litt parkour for de som ønsker det, parkourfilm på storskjerm, og mye mer!
Hvor: Konows Gate 1
Når: 14:00 – 23:00

Har du noensinne vært på kaffebesøk hos noen venninner fra studietiden i Bergen og tenkt «ja, jo, dette var jo koselig, men føler liksom at noe mangler»? Her er muligens løsningen. 

I utgangspunktet ville man kanskje tenkt at parkour tilfredsstiller alle realistiske forventninger man kan ha til en parkour-kveld, men i tillegg lover de oss altså koselig atmosfære, kaffe, snacks, filmvisning og mye mer. Parkouren havner i det hele tatt litt i skyggen av alt det andre spetakkelet. Det kan nesten virke som om parkour-gjengen er gått lei parkouren med årene, og heller bare vil sitte å prate. Vi lurer på hva i alle dager mye mer kan være, og det er alene grunn nok til å ta turen hit. *Kickflipper rett i marengskaken.* 

Åpen kveld på VR Games Zone

Fra arrangøren: VR Games Zone tilbyr siste generasjon VR, og spill du ikke får prøvd andre steder. Vi har også lounge zone med PS4, møterom og servering.
Hvor: Storgata 19, 0184 Oslo
Når: 17:00 – 20:00

Woho, Mamma, jeg kan spille Playstation på Oslo kulturnatt! 

Salongjazz og suppe i Villa Stenersen

Fra arrangøren: Fra slutten av 1930-årene var huset et sydende møtested for kunstnere, forfattere og skribenter i kretsen til Rolf E. Stenersen. Kom og nyt kvelden i helt spesielle omgivelser!
Hvor: Villa Stenersen, Tuengen allé 10C
Når: 19:00 – 22:00

Visste du at «jazz» er en aktivitet mange bedriver også utenom lørdagskvelder på guttevors? Nei? Forbered deg til å bli blåst av banen. I tillegg får du servert maten og drikkens sjarmerende skillsmissebarn – suppe! Det du liker så godt! Nam, nam. 

Skummel natt på Forsvarsmuseet

Fra arrangøren: På Forsvarsmuseet kan du utforske utstillinger og historiske gjenstander i mørket. Kanskje møter du noen levende figurer?
Hvor: Forsvarsmuseet, Akershus festning
Når: 17:30 – 22:30

Oslo kulturnatt havner jo i år på fredag den trettende – også kalt «Den Skumle Dagen». Kanskje er det å ta turen til Forsvarsmuseet en godt alternativ til de mer tradisjonelle fredag den trettende-aktiviteter. Der hvor skrømt og spøkelser ikke lenger strekker til, vil nok en alkoholisert Libanon-veteran med PTSD klare å sette støkk i de fleste. Visste du forresten at Norge siden 2001 har investert over 11 milliarder kroner på militære formål i Afghanistan? OoOOooO, spooky! Lykke til med å sove godt i natt nå, haha. ;) 

Ultima 2019 – Tanja Schlander

Fra arrangøren: Vill jazz og Tarot-lesninger fra en radikalisert Pippi Langstrømpe.
Hvor: Oslo Kunstforening, Rådhusgata 19, 0158 Oslo
Når: 17-21

Årets beste innsalg er det Tanja Schlander som står for. Årets beste navn også, for så vidt. Vi aner ikke hva vi kan forvente her, bortsett fra et glimt av Herr Nilsson med oksering og palestinaskjerf. 

Nordea museum – Da tiern var gul og femmern blå

Fra arrangøren: Nordea Museum viser norske pengesedler fra 1695 til i dag. «Bolsjeviker» og «rødegardister», «uslinger» og «quislinger» og penger fra den gang da tier’n var gul og femmer’n blå. 
Hvor: Nordea-huset, Essendrops gate 7 (vis-à-vis Colosseum kino)
Når:  – 

«Ingenting er så forførende som det uoppnåelige», sier ordtaket vi akkurat fant på. Du har kanskje hørt om penger? Du vet, det du har i hundretusenvis av, bare at i minus i form av studiegjeld fra Westerdals? Vel, her kan du la øynene dine meske seg i plusspenger i timesvis. Deilig.

Nordens største moské 

Fra arrangøren: Utstilling av frimerker med muslimsk kultur som motiv og bøker om moskeer og islamsk kunst.
Hvor: Søren Bulls vei 1
Når: 10:00 – 22:00

Det er innmari lett å være kjapp til å ta det flerkulturelle Norge i forsvar når man kommer over brune ytringer på Facebook. Kanskje imøtekommer man islamkritikk med å si imponerende ting som «islamske land var faktisk en vitenskapelig og kulturell høyborg under middelalderen». Likevel har de færreste av oss satt foten innom et islamsk gudshus siden man ble tvunget på eksotisk ekskursjon i 8.klassen. På tide å ta turen igjen – denne gangen uten sjokomelkflekker på buffen? 

Sånn. Det var et utdrag av våre favoritter. Hva venter du på? Gå inn på Oslo kulturnatt og lag din egen løype. Sees på natta da, din røver. PS: Hvis du skal dele noe (hva som helst, så lenge det ikke strider med de respektive plattformenes retningslinjer!) så kan du bruke hashtagen #Oslokulturnatt.