Anbefaling: «Synecdoche, New York» på Cinemateket

Du har to sjanser til å se Charlie Kaufmans misforståtte mesterverk på kino denne uka.

b
a

Charlie Kaufman er kjent som en av Hollywoods beste og mest originale manusforfattere, men det er kanskje regidebuten hans som skiller seg mest ut.

Synecdoche, New York er ikke en lett film å oppsummere, men handler i veldig korte trekk om teaterregissør Caden Cotard (Phillip Seymour Hoffman) som bruker de ubegrensede midlene han får av en stiftelse til å sette opp et hyperrealistisk og brutalt ærlig teaterstykke om sitt eget liv. 

Prosjektet vokser seg så stort at han etter hvert mister kontrollen, og det hele ender opp som en nesten 1 til 1-gjengivelse av Cotards kaotiske og depressive tilværelse. Regissøren fyller et stort varehus hvor hele New York er gjenskapt med skuespillere som alle spiller menneskene i livet hans, inkludert han selv.

Les også: Utekino på Salt i sommer: – Vi viser ingen ordinære filmer

I varehuset er det selvsagt også gjenskapt en mindre versjon av det store varehuset, og en skuespiller får rollen som Cotard, som setter opp et stykke om sitt eget liv og instruerer en tredje Cotard spilt av enda en skuespiller.

Og så videre.

Filmen fikk blandet mottakelse og solgte få kinobilletter da den ble satt opp på kino i 2008, men fikk etter DVD-utgivelsen et stadig bedre rykte. Nå regnes den blant mange som en av Kaufmans beste. Selv om Synecdoche utvilsomt er et mesterverk på lik linje med andre Kaufman-skrevne filmer (Synecdoche var den første Kaufman både skrev og regisserte) som Being John Malkovich og Eternal Sunshine of the Spotless Mind, gikk filmen så mye i minus at det gjorde Kaufmans videre karriere vanskeligere. 

Les også: Tim and Erics nye strømmekanal går på lufta i dag

Da han fullførte manuset til filmen Frank or Francis, som han også skulle regissere, turte ikke produksjonsselskapet å ta sjansen på filmen i frykt for å tape for mye penger. 

Det var ikke før 2015 at Kaufman fikk muligheten til å sette seg i regissørstolen igjen. En crowdfundingkampanje samlet inn nok penger til å finansiere animasjonsfilmen Anomalisa basert på et teatermanus skrevet av ham selv. Vi får kanskje aldri se Kaufman lage noe like storslagent som Synecdoche igjen, men vi kan i det minste være glade for at Cinemateket nå setter den opp på det store lerretet det fortjener.

Synecdoche, New York vises på Cinemateket i Oslo onsdag 7. august og søndag 11. august.

Les også: Er dette fremtiden for filmanmeldelser?