Utekino på Salt i sommer: – Vi viser ingen ordinære filmer

Gratis inngang og et spennende program gjør Salts utekino til sommerens kanskje beste filmtilbud.

b
a

(Artikkelen ble oppdatert 1. august 2019)

Er du også en av de som dro på utekino på St. Hanshaugen i 2014 for å se den varme og rørende dramakomedien De Urørlige? Hatet du følte ovenfor de tusenvis av fulle og høylytte publikummerne gjorde kanskje at du avskrev hele konseptet utekino. Sommerens utekino på Salt vil kanskje få deg til å skifte holdning.

«The new cultural hub in Oslo» ligger langs Langkaia i Oslo, og har i sommer satt opp en rekke gratis utendørs filmvisninger. Sult, AnnihilationIt Follows, Apokalypse Nå!, Blå er den varmeste fargen og Harold & Maude er allerede blitt vist, og i kveld fortsetter programmet med Gaspar Noés Climax fra i fjor.

Les også: Vi møtte Gaspar Noé: – Hvordan kan man IKKE vise penis?

Programmet inneholder en god blanding av gamle og nye kultfilmer. Programsjef Tommy Lørdahl sier han bare har valgt ut filmer som skiller seg ut – filmer som ikke nødvendigvis møtte det mest enstemmige kritikerkorpset da de var aktuelle.

Her finner du Facebook-arrangementer for alle visningene.

– Noen av filmene her er ganske kjente, og noen vil kanskje tro at de alle var ekstremt store, trygge suksesser, at alle kritikerne elsket dem fra første stund. Det er ikke sant i de fleste av tilfellene. Apokalypse Nå! er jo en helt sprø film, for eksempel.

Lørdahl er veteran i det norske filmmiljøet, som anmelder, journalist og festivalsjef. Han har satt sammen et program som han tror vil passe godt til å bli vist utendørs.

– Vi har satt opp et ganske stort lerret, og lyden er knall. Vi kjører lyden så høyt vi har mulighet til såpass sent på kvelden. Det har ikke kommet noen klager ennå. Alle filmene er også visuelt kule, i tillegg til at alle har veldig gode soundtracks. Det er viktig for stemningen på sånne utendørsvisninger.

Har du vært mye på utekino?
Ja, ganske mye. Ikke så mange her i Norge, mest i Grimstad på Kortfilmfestivalen. Det som skjer på St. Hanshaugen og Ekeberg og andre parker tiltaler meg ikke så mye. Jeg synes det er ålreite tiltak, men med opplegget på Salt har jeg hatt lyst til å utfordre litt når det gjelder programmet.

Hva er det som er spesielt med utekino?
 For meg er filmen alltid viktigst, men det er faktisk noe eget med å sitte ute i frisk luft og se film. Det er ingen av disse filmene du kan se noe annet sted på lerret i sommer. Det er bar med okei utvalg og okei priser bare et par meter unna. Det er gratis inngang og trivselsfaktoren er skyhøy.

Les også: Er dette filmanmeldelsens fremtid?