Vent, en Immanuel Kant-basert holdningskampanje som faktisk er morsom?

Ruter, ta notater. Barcelonas holdningskampanje for kollektiv transport er utrolig nok både god og morsom.

b
a

Nylig kom vi over en video på *gulp* Reddit, som pirret interessen vår. For å gjøre ting verre er det en holdningskampanje. Vi trykket på linken med alt annet enn et åpent sinn, klare til å harselere over nok en holdningskampanje som prøver å snakke ungdommens språk. Ikke forsøple, yo! Nei, takk.

Men videoen vant oss raskt over. Sangen er mildt catchy, dialogen er snappy og budskapet, at man bør oppføre seg på kollektivtransport? Det stiller vi oss bak.

LES OGSÅ: Fem dyr som kommer til å gjøre mer for miljøet enn D2s 30 ledestjerner

FOR ET OG annet plukket vi opp da vi i vår tid karret oss til en B i ex.phil. og det var at det er noe med disse allmenningene. De har en tendens til å bli tragedier. Derfor trenger fellesressurser, slik som for eksempel beitemarker, evige jaktmarker, elver og kollektivtransport noen regler for å fungere optimalt. Hvis alle handler til sitt eget beste så går det til helvete.

Kaaanskje, dette også kan relateres til klimakrisen? Vi bare spør.

Noe som helt sikkert kan relateres til klimakrisen, nærmere bestemt løsningen av den, er kollektivtransport. En type transport som også tilfeldigvis kan relateres til allmenningens tragedie og behovet for kjøreregler.

Derfor er det kanskje ikke så rart at Barcelonas svar på Ruter/Skyss/AtB/ har laget en video som tar opp dette ved å trekke frem en annen legende fra ex.phil.-pensumet: Immanuel Kant.

Ut i fra det vi har hørt virket Kant som noe av en tørrpinne og kort sagt en idiot, men han revolusjonerte likevel vestlig filosofi. Big deal! 

Uansett, Kant postulerte som kjent følgende:

Handle bare etter den maksime gjennom hvilken du samtidig kan ville at den skal bli en allmenn lov.

For mange er nok dette imperativet litt vel kategorisk. For jo, selv om dette er en god regel å ta utgangspunkt i så må det jo gå an å være fleksibel der ute i det virkelige liv. Eller må det det? Må det det?

VI MÅ NOK alle skjerpe oss, både generelt og når vi reiser kollektivt, men de som har mest å lære av katalanernes video er Ruter som forsøker å hamre inn samme budskap med piss som dette:

Skjerp dere!

LES OGSÅ: Er dette fremtiden for filmanmeldelser?