Er dette fremtiden for filmanmeldelser?

Little White Lies’ innovative poengsystem er et friskt pust blant filmanmeldelser på nett.

b
a

Kulturanmeldelser har i det siste blitt nedprioritert av avisredaksjoner, til manges irritasjon og fortvilelse. Da DN meldte at de ville legge ned det meste av anmelderiet i avisen (noe de senere endret mening om), reagerte blant annet Ida Habbestad, styreleder i Norsk kritikerlag, som påpekte at kulturjournalistikk og spesielt anmeldelser ofte nedprioriteres når budsjett skal strammes inn.

Nylig varslet også Norsk filminstitutt at støtten til filmmagasinet Montages kan reduseres, noe som i verste fall vil bety kroken på døra for landets største filmtidskrift.

Les også: Hele film-Norge i sjokk over at Montages trues med nedleggelse: – Det er en skandale

Kanskje er denne krisen en mulighet til å tenke nytt om anmeldelser, og spesielt terningkast. Noen som har gjort nettopp det er Little White Lies som vurderer filmer etter tre forskjellige parametere på en skala fra 1 til 5: anticipation, enjoyment og in retrospect.

Det gjør utvilsomt anmeldelsene litt mer underholdende.

Faksimile: lwlies.com

Anmeldelse av Midsommar, tyder for eksempel på at forventningene (4/5) til filmen var mye høyere enn både opplevelsen underveis (3/5) og inntrykket etter at anmelderen har fordøyet den ( 2/5):

Faksimile: lwlies.com

Dokumentaren Minding the gap, derimot, har tatt en motsatt reise i anmelderens sinn og gått fra ok forventninger til en god totalopplevelse.

Også er det filmer som stakkars Out of Blue: 

Er dette fremtiden til filmanmeldelser? Kanskje, kanskje ikke. Vi gir denne måten å anmelde film på 5 i enjoyment, så får vi se hva vi ender på in retrospect. Uansett er det liten tvil om at ustøttet anmelderi er det samme som uskrevet anmelderi, og hvor mange innovative grep får vi da? Ingen. 

Les også: Dokumentaren Diego Maradona er forfriskende nok en sportsdokumentar som ikke vil selge noe annet enn en god historie