Fem dyr som kommer til å gjøre mer for miljøet enn D2s 30 ledestjerner

De ekte bærekraftsheltene holder til i dyreverdenen.

b
a

Forrige uke lanserte D2 med brask og bram sin liste over 30 personer under 30 år som D2 tror kommer til å gjøre verden til et bedre sted, en samling individer som på ulike måter forsøker å holde det noenlunde levelig her på moder jord.

Men la oss være ærlige, det viktigste vi kan gjøre for å gjøre verden til et bedre sted er å hjelpe klimaet. Det gjør også noen av D2s lederstjerner, enten ved å pante flasker på en litt avansert måte eller ved å blogge bærekraftig. To, kanskje tre, av ideene disse individene har kokt sammen er rett og slett forbanna gode, som f.eks. en app som identifiserer gulsott. For disse slipper vi vår spisse penn og applauderer med vår ledige hånd (vi har en spiss penn i den andre hånden også som vi aldri legger ned).

For enkelte andre lurer vi rett og slett på om ikke vinninga går opp i spinninga – du skal ikke reise på mange bærekraftighetskonferanser før det el-longboardet ditt har ført til netto miljøtap!

Les også: NATT&DAGs valgomat 2019

Men, om ikke gründerne, hvem skal da vinne miljøkampen for oss? Til hvem skal vi se når vi står der med regnvann opp til anklene? Vi i NATT&DAG mener at svarene ikke finnes hos homo sapiens overhodet, nei vi må rett og slett til dyrenes verden for å finne miljøets MVPer. Her er vår liste over dyr som kommer til å gjøre mer for miljøet enn D2s 30 ledestjerner:

1. Brennpunkt-Grisen

Dette er ikke Brennpunkt-Grisen, men en tilfeldig gris jeg fant på Wikimedia Commons. Bildet heter «Do You Know This Pig???» og bildeteksten lyder: «I came home the other day and found this pig walking around on my property. She wanders around eating who knows what? Happy and free as a pig in a … I suspect she is an escapee from one of the local farms. Free today, dinner tomorrow?». Vi kan alle lære noe av denne teksten! Foto: Wikimedia Commons/John Flannery / cc-by-2.0

Lik den hviterussiske forskeren i Chernobyl har vi her tatt oss den kunstneriske friheten til å samle alle grisene fra Brennpunkt sammen til en komposittkarakter. Forrige ukes NRK-dokumentar fikk det til å koke i kommentarfelt og avisredaksjoner, og flere lovte at de skulle avstå fra svinekjøtt, i hvert fall til fellesferien og peak-grillsesong. Foreløpig har ikke dokumentaren resultert i redusert salg av svinekjøtt, men vi spår at dette snart kommer til å snu – det kjøpes jo alltid litt ekstra med våpen etter hver skoleskyting i USA, før det så går litt ned. Gitt at produksjon av svinekjøtt er relativt miljøskadelig, mener vi at Brennpunkt-Grisen er Norges første og største miljømartyr – en gris som ga sitt liv for at våre barn skal arve en bedre klode. RIP.

2. Denne karen her

Foto: Wikimedia Commons /Judy Gallagher / cc-by-2.0

Melormer (Tenebrio molitor) spiser isopor og bæsjer det ut igjen som luft og vann. Kan noen av D2s ledestjerner gjøre dette? Jeg tror vi alle vet svaret på det spørsmålet!

3. En katt fra Riyadh

Jeg vet ikke om dette er DEN katten, men det er i hvert fall en katt fra Riyadh. Foto: Wikimedia Commons / Richard Mortel /cc-by-2.0.

Noen ganger er ikke miljøkampen pen å se på – det kommer situasjoner hvor du rett og slett må sloss for det du tror på. Arabnews.com melder om en katt fra byen Riyadh som kjemper for miljøet ved å stoppe flyavganger på den lokale flyplassen. Katten påførte en pilot «lettere skader», noe som medførte at piloten valgte å holde et fly på bakken. Skittent spill? Kanskje, men vi er alle enige om at flytrafikken må reduseres, og det er flott å se våre firbente venner sloss for denne saken.

Les også: En reise gjennom det autoritære Europa

4. Hvithvalen Hvaldimir

Faksimile, TV2.no

D2 sin liste inkluderer en start-up som jobber med å gjøre havplast om til drikkeflasker, men de må se seg slått av hvithvalen Hvaldimir. Hvalen rydder nemlig fjorden for elektronisk avfall (iPhoner som mistes i vannet på fylla) og gir avfallet direkte tilbake til de som dumpet det i sjøen. En knallhard miljøforkjemper!

5. Den nå utstoppede papegøyen Gunnar

Faksimile: Moss Avis

Gunnar gjorde lite for miljøet i sin levetid, men hans leben kan vi alle lære noe av. Det er jo lett å bli oppfattet som en «papegøye» der man «skriker og skråler» om viktigheten av å ta miljøkampen på alvor. Hvem lar seg vel ikke knekke av de konstante ropene om «det har alltid vært svingninger i klima!» og «før vokste det kokosnøtter på Svalbard!»? Selv de mest woke blant oss har vel flørtet med tanken om at det hadde vært chill om det ble et par grader varmere her til lands.

Men nei, skal vi komme noen vei må vi være sterke og komme oss igjennom de fem Mossevinterene (dette er en metafor), slik den store stoikeren Gunnar gjorde. Først da vil vi oppnå anerkjennelse for vår miljøkamp.

Vil du la deg inspirere av hans nå vattfylte skikkelse, finner du han på Moss Bibliotek:

Faksimile: Moss Avis

Les også: Faktisk helt sant: Foucault trippet med hippier i Death Valley