VIDEOPREMIERE: Ora the Molecule instagrammer den spanske landsbygda

Hva gjør man når man bor i køddent idyllisk natur som likner mer på hypervirkeligheten i sosiale medier enn noe annet? Er simulasjonen ekte?

b
a

Ora the Molecule er Nora Ways hjertebarn, en gjeng hun har endt opp med etter noen år på reisefot, bestående av Sju Smatanova på trommer og Jan Yan på keys. Nora er oppvokst i Oslo, men reiste for noen år siden til Los Angeles for å møte sin biologiske far, en familiegjenforening som varte i fem år.

Det høres kanskje ut som et mareritt, men har du vært i LA eller?? Dritkul by.

Bandet pendler for øyeblikket mellom Andalucía i Spania og Oslo. Førstnevnte sted har såpass storslått natur at det har gitt inspirasjon til deres siste singel og video, «A Piece of Heaven».

Hva skjer i Spania? Hvorfor bor dere der?
– Vi bor i kjære, avdøde, bestefars hus. Det er langt ute på landsbygda i Sør Spania der ingen bryr seg om vi lager lyd. Perfekt for oss. Billig, varmt og rolig.

Nora mener naturen i Andalucía minner om romantikken, der landskapet virker så stort og ensomt at det fremstår hypervirkelig. Ikke ulikt hvordan det moderne mennesket menger seg med hypervirkelige Instagram-innlegg, altså.

Hvor instaworthy er adressen deres?
– Det er få av de lokale her som har hørt om Instagram. De er opptatt med å jobbe i appelsinlunden. Uansett er wifi så dårlig her oppe, det tar timer å laste opp noe som helst. Også er det synd ikke å få med luktene og lydene på bildet. Spesielt nå om sommeren da vi har Fuglekvitring Olympics på balkongen.

I løpet av deres relativt korte, men aktive, levetid som liveband har dere spilt bare en liten håndfull ganger i Oslo. Hvordan føles det å være så verdensvante?
– Jeg prøver å lære litt om verden, men ender opp med å lære mest om oss selv. Vi drasser jo med oss selvet uansett hvor vi er.  Men det virker som om folk har samme menneskelige kvaliteter på tvers av språk og kulturelle vaner. Jeg liker følelsen av at verden er et land.

Se også: J-Zino lager fortsatt den hardeste grimen i Norge

Fin tanke! «Ora» betyr tid på albansk, og er ellers stedsnavnet på en rekke tettsteder rundt om i verden. Hva slags type molekyl er det? Aldri hørt om!
– Det betyr også «hallo» på Esperanto. Hvis vi hadde brukt esperanto som verdensspråk hadde Ora the Molecule vært en hilsen til alle de små molekyl-universene som sammen skaper den virkeligheten vi ser …

Hmmm, ok! Ellers: Vi lever i en turbulent tid, der alle verdens lidelser og politiske situasjoner infiltrerer de sosiale mediene våre, som en gang var så uskyldige … kanskje bortsett fra Instagram! Er det ikke bra at vi i det minste har én plattform der vi kan slippe unna virkeligheten i noen minutter?
– Jo, absolutt! Så lenge man lar seg inspirere og ikke ignorerer sin egen evne til å skape magi der man selv befinner seg. Jeg tror det er viktig at man skaper noe aktivt der man er og ikke glemmer sin egen innflytelse på omgivelsene. Instagram kan lett trekke meg inn i et vortex hvor jeg skuer gjennom noen andres virkelighet. Da blir jeg passiv. Så lenge man klarer å filtrere inntrykkene, og skille hva som inspirerer og hva som skaper usikkerhet og frykt, er man sikkert safe!

Les også: Hvor skal stamgjestene i Sofienbergparken være under PiP-fest?