Divest spilte på Frps valgkickoff: – De kastet oss av scenen etter fem minutter

Ved siden av å spille coverlåter på «lukkede politiske arrangementer» har Divest også en historie med Nettby-trolling. På tirsdag spiller de på Bortenfor.

b
a

Hva skjer på Rygge om dagen? Noen updates om flyplassen?
– Rygge forsvinner fra kartet etter jul og blir en del av vår onde nabo i nord, Moss. Ellers mistenker vi at terminalen på flyplassen huser en postapokalyptisk gjeng med kids som i TV-serien Tribe. Det er i hvert fall mange cyberpunks i gatene.

Det er lov å drømme!

Den britpop-aktige rockegruppen Divest er en ordentlig suksesshistorie fra Rygge kommune. De var månedens urørt på P3 i april, er videre aktuelle med på spille på Øyas klubbdag, og ikke minst New Slang-konsert på tirsdag på Bortenfor.

Inspirert av helter som The Strokes og Pavement er de innstilt på at alt kommer til å ordne seg. Uansett hvor mye motbør som måtte komme i form av kjipe gigs, er det alltid et livsbejaende refreng å se frem til. Livet som ung artist tar på, og noen av historiene om kunstnerisk integritet som står på spill er mer minneverdige enn andre.

– Man må jo spille gigs man kanskje ikke kan stå helt inne for i blant, for å tjene til livets opphold. Vi hadde en ganske traumatisk opplevelse på et event, da vi drev og spilte coverlåter for pengenes skyld.

Hva slags event?
– Vi ble booket til et «lukket, politisk arrangment» og takket ja. Vi var unge og dumme, og det var lovet masse spenn. Det er først da vi parkerer utenfor Dyreparken Hotell Kristiansand at vi forstår at det er Frp sitt valgkampkickoff. Backstage sitter Ørjan Burøe, Plumbo, Alphaville og en overtent Siv Jensen. Vår lille protest er å spille egne låter bråkete og stygt, fremfor gode gamle coverlåter. Vi spiller foran tacobuffeten, og sitter fortsatt på en video av Per Sandberg i hawaiiskjorte og hawaiifedora som sliter med å forsyne seg av kjøttdeigen samtidig som han holder seg for ørene.

Haha! Det er ikke alle som liker rock på tacoen. Hva skjedde?
– De kastet oss av scenen etter fem minutter på grunn av bråk. På vei ut sa noen at «ikke alle Frp’ere er nørds vet dere. Vi er mange som liker heftig rock også».

Les også: Psst! Denne musikken er Best Akkurat Nå

De får si hva de vil. Bortsett fra det, hva er det slemmeste dere har gjort?
– Vi har drevet med en del netthets. Nettby også videre. Det ble en kjedelig sak i lokalavisen en gang.

Å nei, fortell!
– Det var straight up barneskolerampestreker på store, klumpete stasjonære datamaskiner. Vi behersket Paint, Movie Maker, Unregistered Hypercam2 og netthetset fiender med skjermdumper og fotofikling. Etter noe ryktespredning fra leirskolen på Nettby fikk lærere nyss, og gikk til polititet. Dagen etter slo Moss Avis opp dobbeltside med tittelen «Digitale pøbler i ditt nærmiljø».

Hva har dere lært av episoden?
– Ja, vi ble fort voksne, og bruker i dag internett utelukkende til sympatiske aktiviteter.

Som for eksempel å starte FB-side for bandet deres, som har vært oppe siden 2010. Hvor har dere vært alle disse årene?
– Vi startet jo et band på ungdomsskolen. Vi spilte inn noen album, men ble aldri fornøyde. Tiden gikk og vi startet Divest.

divest
Divest anno ungdomsskolen.

Hva tror dere er hovedforskjellen mellom å spille i band nå og på 70-tallet?
– På 70-tallet tror jeg man hadde skikkelig dårlig PA. Mange snakker om at det hadde vært gøy å dra tilbake i tid for å dra på Woodstock eller å se Pink Floyd i deres prime, men jeg tror det egentlig hørtes ut som lokale UKM-gigs sammenlignet med konserter i dag.

Til slutt, hvordan høres den perfekte låta ut?
– 
Som Jan Terris «Losing You». Den har et refreng som fester seg. Det hender vi covrer den i studio.

Les også: Enig, uenig eller ¯\_(ツ)_/¯? NATT&DAGs valgomat hjelper deg å ta valget!

divest