Smil & Gift møter Sigrid Bonde Tusvik

Unge folk bryr seg for mye om psykisk helse og kultureliten bryr seg for lite om Sigrid Bonde Tusvik, mener Sigrid Bonde Tusvik.

b
a

SMILVi vil ta bilde av deg med en av de elektriske sparkesyklene.
­– Å fy faen, så jævlig. Hvorfor vil dere meg så vondt? Med dere på?

SMILJa.
– Jeg er veldig imot de sparkesyklene.

GIFTHvorfor?
– Jeg bare syns at du må tenke jævlig grundig over hvem du er før du gjør det der.
SMILHvem tenker du at de er?

– Hvorfor kan du ikke ha vanlig bysykkel? Dette passet du ikke til, tenker jeg. Det er som sånne Wall Street-menn som skater: nå må du ta et valg. Dette er det mange som må jobbe med. Da må alle begynne å skate i stedet. De sparkesyklene, det blir for dumt.

GIFTVil du forby dem?
– Nei, jeg er veldig imot forbud.

GIFTEr det ingenting som bør forbys?
– Jo, jeg er veldig glad for at narkotika er forbudt. Det er fordi at de som er veldig for å legalisere weed ikke ser hvor dype ringer de har under øynene. Jeg skjønner at du er oppe og går og sånt, men altså, du vet at du er helt mørkeblå under øynene? Jeg skjønner at du kan fungere med weed i kroppen, men man ser det veldig tydelig.

SMILHvor mange er det som hører på podcasten deres? Alle steder står det 180 000 …
– Nei, det er 230 000. Dere har gjort veldig dårlig research.

SMILOk, men det kunne jo ikke vi vite.
– Nei, men nå vet dere det. Og jeg kommer til å bli så sur når vi møtes igjen om fire år og du sier 230.000 og jeg sier: Dårlig research, nå er det 790.000!

GIFTMen hvorfor er det 230.000 mennesker som er interessert i å høre hva dere gjør?
– Jeg aner ikke, det må dere nesten spørre de som hører på. Men vi var først ute da, så folk har fulgt oss lenge.

GIFTFant dere opp podcast, er det det du sier?
– Nei, Fridtjof og Alexander fant opp podcast i Norge. Tror jeg. Men så kom vi. Og så fant vi det opp etter dem. Og så fant absolutt alle andre det opp etter oss igjen.

SMILOk.

Les også: Vi mister de brune pubene: – Kanskje vi som drar hit er en utdøende gjeng?

GIFTHenger dere alltid ut folk på podcasten deres fordi det hadde vært så kjedelig hvis ikke dere gjorde det?
– Vi henger jo også oss selv ut. Vi henger ut absolutt alle, inkludert oss selv, og alle rundt oss, og alle i samfunnet.

SMILSå så lenge man henger ut seg selv, så kan man henge ut andre?
– Ja. For eksempel når folk sier at de er redde for å gå på fest med oss, så er det veldig feil å si, 1) fordi Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik er veldig sjelden på fest, og 2) når vi er på fest så henger vi oss selv ut. Men da må vi jo si at vi stod sammen med Kristine Ullebø eller en mannlig mann. Og da føler de seg hengt ut fordi de var på den festen, men de burde jo føle seg beæret for å ha holdt ut med Tusvik og Tønne på fest.

SMILVi så at du ble sitert på Resett…
– Ja, jeg er jo ukas navn der ganske ofte.

GIFT… at du har sagt at du «forventer at kultureliten skal like deg». Hvorfor?
– Fordi jeg er på venstresida, og jeg skriver det de mener, så jeg ble helt sjokkert når de plutselig ikke likte meg. Det er det tyngste som har skjedd meg i vinter.

SMILHva tror du grunnen til det kan være?
– Nei, det må du spørre Giæver og Joffen om.

GIFTNei, vær så snill, ikke be oss om å spørre dem!
– Jo! Og det var mange som var enige med dem. Så jeg legger meg flat for Giæver og Joffen, men ikke for barten til Giæver, og ikke for Biff Malibu.

SMILDu er liksom ute og kjemper alle kampene hele tiden. Blir du sur på de andre på venstresida som ikke gidder?
– Problemet mitt er at jeg sier ja til alt. Hvis noen spør meg om å lage en video for hashtagen #5forhvalen, så sier sikkert mange kjendiser «nei, jeg kjemper en abortkamp akkurat nå», mens jeg mener at hvalen også må kjempes for oppi en abortkamp. Jeg synes ikke hvalen som har 50 tonn plast i magen skal lide fordi Ropstad er ute og lager kvalm. Det er det samme når P3 ringer og sier at jeg er den i Norge med flest gensere med trykk på, og da sier jeg at jeg er enig i at det er ganske horete, men jeg er en velferdshore, og det må være greit.

GIFTSøsteren din Ane Tusvik Bonde, jobber beinhardt for å sikre folk menneskerettigheter, mens du har en podcast hvor du prater om rompehull, mensen og sæd …
– Er det det folk forbinder meg med nå?

GIFTJa. Hvem tror du foreldrene deres liker best?
– Det er absolutt menneskerettighetsdattera. Det har det alltid vært. Hun er eldst, og veldig intellektuell og intelligent.

SMILSå du hadde aldri sjans?
– Nei. Jeg blir kalt minsten, og hun blir kalt menneskerettighetsdattera. De drømmer jo fremdeles om at jeg skal bli advokat.

GIFTTror du de hører på podcasten?
– Nei, det gjør hverken søsteren eller foreldrene mine. De hører ikke på noen podcaster.

GIFTDe hører på P2, de.
– Ja, faktisk.

GIFTEr du med på å gjøre norsk offentlighet til en ungdomsskole, eller tjener du bare penger på at det er sånn fra før?
– Har jeg satt mensen og rompehull på dagsorden? Ja, rompehull har jeg satt på dagsorden, og det er jeg stolt av faktisk. Jeg tjener faktisk ganske mye penger på å ha revna rompehull. Så det er jo en god blanding.

SMILHar du fått forespørsel om å fronte hemoroidekrem eller noe sånt?
– Nei, men jeg fronter jo Tena masse, urinlekkasje og anal-lekkasje.

SMILBind?
– Ja, jeg lærer opp folk som jobber på apotek, sier at de må si sånn: Jeg ser på deg at du lekker urin. Og anal… intoleranse.

GIFTAnalintoleranse?
– Det er de som er homofobe det. Resett, de er analintolerante. Eller er de det? Finnes det homofile resettere? Jeg har altfor høye tanker om homofile.

GIFTJa, det er jo typisk at man tenker at alle innenfor minoritetsgrupper er bra folk, men sånn er det jo ikke.
– Ja, eller at de står på riktig side. Men ja, jeg fronter mye av kroppens slagg. Der har jeg funnet en liten nisje. Men mens er jeg ikke så opptatt av. Det er Lisa som snakker om mens, jeg synes det er kjedelig, og jeg har ikke mensa siden 2003 kanskje. Bruker ikke alle p-ring og p-stav og spiral og sånt?

Les også: VIDEO: Veronica Maggio hater NATT&DAG

SMILMen nå har du startet ditt eget magasin: Altså!

GIFT Ditt eget lille Resett for kvinner?
– Ja! Den ideen har jeg ikke tenkt på før, Resett for kvinner!

SMILNei, men du får den her av oss nå, helt gratis!
– Takk!

SMILHvordan skal magasinet deres overleve uten reklame?
– Vi satser på at folk skal abonnere, og at de savner å få noe i postkassa.

GIFTMen nå kan jo folk snart ikke få post lenger!
– Nei, men magasinet kommer bare fire ganger i året, og det er vel sånn cirka like ofte Posten leverer, så det gjelder å time det akkurat til den ene gangen i kvartalet postmannen kommer.
– Men ja, samfunnet sier vi er drittlei retusjering, drittlei reklame, så nå sier vi ok nå hører vi på dere og lager det bladet dere vil ha. Så får vi se da, om det overlever.

GIFTDu vet at du nå må forholde deg til REGLER og ikke bare kan sitte og snakke dritt om hvem du vil?
– Ja, Vær varsom-plakaten. Det er det Ida (Eliassen-Coker, red. anm.) som skal styre med. Vi har faktisk skrevet en kontrakt om at jeg ikke skal ha noe ansvar for Vær varsom-plakaten. Hun er jo redaktør, jeg er bare medeier og pådriver, eller masekopp som kanskje veldig mange vil si. Jeg skal skrive en spalte, og hun sjekker den. Men husk at det er frivillig å følge Vær varsom-plakaten!

SMILOg det har dere valgt å gjøre?
– Ja, jeg håper i hvert fall det?

GIFTEr du klar for å bli dømt av PFU da?
– Ja! Jeg har jo vært masse i Kringkastingsrådet, men det gjelder kanskje ikke, det er litt sånn PFU light? Det var på P3 tv med Sienna-karakteren min, som var sånn Paradise hotel-karakter. Da hadde vi et bilde av Siv Jensen som vi photoshoppet en penis inn og ut av munnen til. Og da måtte tre jurister fra NRK komme og se hva de synes. De var alle enige om at bildet ba om å få penis i munnen, og så måtte vi diskutere om det var etisk riktig å putte penis i munnen på Siv Jensen. Alle var enig om at kunne gjøres. Men i Kringkastingsrådet var det en KrF-er som ble veldig krenket på vegne av munnen til Siv Jensen.

SMILKunne du tenke deg å dra tilbake til NRK?
– Ja, jeg elsket å være der, men jeg skulle ønske at ingen i NRK var fast ansatt. Alt går så sakte der. Jeg jobbet jo i seks år på bare tre måneders-kontrakter, da jobber du for harde livet. Det verste er de som har fast jobb og bare sutrer og ikke leverer. Noen jobber assa, jeg vet det!

GIFTSå du er tilhenger av et utrygt arbeidsmarked?
– Ja, men bare i NRK. Det bør være en regel om at hvis man har sjekket nettaviser tre ganger uten at det har kommet noen nye nyheter, da må man slutte.

SMILKan du pitsje hva du vil til NRK?
– Nei, NRK vil ikke ha meg. Jeg pitchet nettopp til NRK og fikk nei. Jeg får ingenting på TV, bortsett fra Gullruten.

SMILHvorfor?
– Jeg er for spiss.

GIFTEller kanskje fordi du ikke er morsom nok? Bare slenger det ut!
– Nei, det er veldig mange som har slengt det ut på internett før deg.

GIFTJa, men det er min jobb å representere dem her.

SMILEr menn redd deg?
– Nei, jeg tror først og fremst de er lei av meg. Jeg kan jo egentlig ingenting om det jeg mener. Jeg bare mener at man bør mene noe om samfunnet vi lever i. Vi lever i 80 år, og de som ikke har turt å mene noe på den tiden er rare. De som forandrer verden er de som sier «hei hei hei», og som ikke flytter seg på bussen når de blir bedt om det!

GIFTEr du Norges Rosa Parks, er det det du sier?
– Nei, jeg tar ikke buss, jeg kjører elbil.

SMILPorsche?
– Jepp!

GIFT40-årskrise?
– Nei, det er en stund siden vi kjøpte den.

SMILEr det plass til hele familien i den?
– Ja, men nå har vi begynt å gi barna sånne antiveksthormoner så de skal slutte å vokse, for nå er det snart ikke plass til dem. De må stoppe på 11 år.

GIFTEt viktig spørsmål: Har du tenkt på at du og Kjetil Rolness har lik sveis?
– Ja, faktisk. En gang møttes vi i kjelleren i en butikk i Bogstadveien og hadde lyst på samme paljettgenser, med samme sveis. Han skulle ha den til Jens Pikenes-konsert, men jeg sa at den var for kort til ham. Vi var like tynne og med samme sveis, og prøvde den samtidig. Og den genseren har jeg hatt lyst til å kvitte meg med i alle år, men har tatt vare på den fordi Kjetil hadde lyst på den.

SMILHvor lenge har du hatt den sveisen?
– Den har jeg hatt lenge. Siv og jeg, vi klipper oss hos samme frisør.

GIFTJensen??
– Ja, Siv Jensen.

SMILHvilken da?
– White Studio. Jeg burde kanskje få en annen sveis, men jeg får så veldig hestefjes med langt hår.

Les også: «Holiday»-regissør mener feminist-pornografer misforstår porno og macho-menn misforstår autoritet

SMILHar du alltid vært morsom? Eller har du blitt det for å kompensere for noe?
– Vi som er dårlige i gym har vel ofte blitt komikere. Du kan liksom ikke hevde deg fysisk, så da blir det i kjeftementet i stedet. Jeg var ekstremt dårlig i gym, og ble elevrådsleder på alle skolene jeg gikk, kun for å avskaffe gym.

GIFTPå Westerdals også?
– Ja, har du hørt om gymlinja på Westerdals? Nei, fordi jeg avskaffet den! Bare synd revylinja kom inn i stedet …

GIFTHvem er Norges dårligste komiker? Som i dårligst til å lage humor, ikke dårligst menneske, da blir det for vanskelig å velge …
– Det er vanskelig.

SMILTommy Steine?
– Nei, jeg er veldig glad i Tommy Steine. Det er noe magisk med han. Man blir ikke sur av at han er så folkelig, man beundrer det.

GIFTDu derimot, du finnes jo ikke folkelig?
– Nei, nå tror jeg det er kjørt. Når NATT&DAG ringer er det bare å innse at da er man ikke folkelig. Men da må man jo ha gjort noe riktig da?

GIFT Eller noe veldig, veldig feil, imo.

SMILStemmer det at dere har kalt rapperne Isah og Dutty Dior for menneskedyr på podcasten?
– Hvem er det?

SMILTo rappere.
– Og de ble krenket av det?

GIFTJa, ettersom de har afrikanske aner oppfattet de det vel som litt rasistisk?
– Men jeg er ikke rasist, jeg er rasisit, sånn som det stod på veggen til Wara. Og hvis du er rasisit, sånn som Laila Anita Bertheussen, da må det være lov. Og jeg er jo fra Nordstrand, så da er jeg jo i utgangspunktet et forferdelig menneske.

GIFTMed sånne politikere som vi har nå, trenger vi egentlig komikere?
– Nei, det er nettopp det som er problemet. Og det er derfor teatersport er så populært, og det irriterer meg. Det er sykt farlig når teatersport blir så populært, og en hel generasjon av unge mennesker ramler inn på Det andre teateret og ler av forslag de selv har kommet med fra salen, det er livsfarlig. Og det er politikernes feil.

Les også: Smil & Gift møter Jan Grue

SMILVil du ha forbud mot teatersport?
– Ja. Weed, sparkesykkel og teatersport, det må vekk.

GIFTSyns du Ali Reza-karakteren til Lisa Tønne er morsom?
– Nei, det har jeg aldri synes. Det er ekstremt mange på 26 år og nedover som kommer bort til Lisa og tar en strofe fra Ali Reza. Da blir jeg veldig flau. Men hun syns sikkert ikke Mette-Marit-parodien min er så bra heller.

SMILDere har begge forakt for hverandres arbeid?
– Ja, det syns jeg man skal ha.

GIFT Ja, vi har det vi og.

SMILJa :)

GIFTEr det sant at du har gjort eventjobb for oljeselskap?
– Ja, absolutt.

GIFTSå det har du ikke noe imot?
– Nei, men jeg har alltid sagt nei til å dra ut til oljeplattformer og underholde. Fordi der drikker de ikke alkohol.

SMILIkke?
– Nei, det er ikke lov. Og så har jeg tenkt: Kommer de oljearbeiderne til å synes at Sigrid Bonde Tusvik, som er såpass frekk i kjeften, er noe hyggelig å ha som underholdning på nyttårsaften? Det tror jeg ikke. Så av hensyn til dem har jeg sagt nei. Men jeg synes jo at så lenge det finnes selskaper som pumper opp olje, så må vi melke de pengene alt vi kan. Men norske soldater i Afghanistan har jeg sagt nei til å underholde, og Frp. Men etter at vi så den talen til Siv har jeg og Lisa tenkt at Frp-ere virker jo så lette å underholde.

SMILHva er det meste du har tatt for en firmajobb?
– 140.000. Og da jobbet jeg i 12 timer.

GIFTIkke mer?
– Det er sikkert det Herman Flesvig får hver gang.

SMILBård Tufte Johansen får mye mer.
– Er 140. 000 virkelig så lite? Hvem vil betale så mye?

GIFTKanskje de modige guttene våre i Afghanistan, som bare prøver å bringe fred og demokrati til et krigsherjet land, og som du nekter å støtte.
– Jeg føler alt de gjør er å gå rundt og dele ut kulepenner.

SMILHar du mye makt?
– Nei, det syns jeg ikke. Men jeg vil gjerne inspirere unge mennesker. Jeg irriterer meg over at unge mennesker tenker mye på seg selv og egen helse.

GIFTTenker du på deg selv?
– Ja, akkurat nå skal jeg si at jeg gjør det. Men jeg syns generelt det er for mye fokus på psykisk helse og seg selv. Man tar liksom verden inn over seg og tenker, shit, verden går til helvete… og jeg har det ikke så bra jeg heller. Det ender alltid med meg, meg, meg.

SMILHva skal man tenke på i stedet?
– Man bør være bekymret for de som har det verre, at de som er trygda og handicappa ikke får nok sosial støtte i framtida, og at vi fortsatt skal ha et velferdssamfunn. Folk er alt for opptatt av egen helse.

SMILEr det Christine Dancke sin feil?
– Ja, det er Team Angst sin feil.

GIFTPeder Kjøs også kanskje? Den mannen har gjort mye for å ødelegge dette landet
– Ja.

SMILHva er den mest humane måten vi kan kvitte oss med Sylvi Listhaug?
– Det er vel å la henne røyke, drikke og spise rødt kjøtt til hun dævver.

GIFTSiste spørsmål: Er det noe du kommer til å si om dette intervjuet på podcasten din som du ikke tør å si til trynene våre nå?
– Jeg kommer jo til å disse NATT&DAG generelt.

GIFTJa, det er jo veldig originalt.

Les også: Smil & Gift møter Bård Tufte Johansen