Kom mai du skjønne milde, med ny og bra musikk

Amalie Holt Kleive, Fieh, Jouska, Cherrie, KingSkurkOne, AVGVSTVS +++++ sørger for at mai starter på best mulige måte. Hvorfor? De er Best Akkurat Nå!

b
a

Hver uke legger N&Ds musikkredaksjon til ti nye og primært norske låter i vår Best Akkurat Nå-liste på Spotify. Trykk på det lille kalendertegnet (desktop!) eller den lille trappa heeeelt øverst om du er på mobil, så kan du sortere det sånn at du får opp det vi har lagt inn sist først.

LES OGSÅ: VIDEOPREMIERE: Jouskas «Titanics» har snus, badebasseng og silent captions

Amalie Holt Kleive – Slippe 

Vi mennesker, vi er dem som lever i bobler. Her i redaksjonen har vi levd i den villfarelse at Amalie Holt Kleive er en artist alle har hørt om, men en kjapp kikk inne på Spotify avslører at hun bare har 585 lyttere i måneden. Det er minst 585 for lite, det. Minst! I dag slapp hun sin første EP, så bedre dag å sjekke henne ut på får du ikke. «Slippe» starter med en stønnende vokal som bringer tankene i retning Binary Finarys «1998», men det er ikke noen trance-crossover den utdannede jazzvokalisten byr på. I stedet er det elektropop av den illevarslende sorten som står på menyen. Illevarslende? Ja! Det viser seg i at vi har rett i våre bange anelser: låten eksploderer ganske snart i et inferno av støy. Men litt som en puls, trekker støyen seg tilbake, Holt Kleive tar plass igjen – helt til hun ikke gjør det lenger. Litt sånn som livet?

KingSkurkOne, AVGVSTVS – Majestetisk

AVGVSTVS høres bare mer og mer ut som en blanding mellom AVGVSTVS og Cezinando. KingSkurkOne høres ut som … ja, det vet vel du. Sammen får de frem det keegeste i hverandre. Fin låt!

LES OGSÅ: FOAMMM har endelig bestemt seg for å slutte å skate på loftet og slippe debutalbumet sitt i stedet

Panzerpappa – Revidert Malist

Karene fra Panzerpappa har i godt over et tiår vært prominente i landets lille avant-prog-scene, og vært alene om å tilføre den ellers noe lytterfiendtlige sjangeren «et vennlig ansikt». Koralrevens Klagesang fra 2006 har lenge vært en favoritt hos N&D-redaksjonen, og nå har de jammen meg sluppet enda et flott album. Ikke la deg skremme av de rare termene, «Revidert Malist» er myk og sentimental, men holder seg edru med å unngå nesten noe som helst form for vibrato i de kontrollerte soloprestasjonene fra sopransax og gitar. Panzerpappa spiller på Parkteatret med Elephant9 27. mai, sees!

Cherrie, Jelassi – B2B

Skandinavias beste R&B-artist slapp O.G. (the mixtape) 1. mai, og gud bedre hvor bra den er. Den ni spor lange utgivelsen er den første hun har spilt inn helt på egenhånd, kun sammen med produsent Filip Hunter. På Instagram skriver hun «…att få bevisa vad man kan åstadkomma som en kvinnlig musiker för sig själv har gett mig ett självförtroende jag aldrig känt förut.» Självfortrande får man av å høre på også.  På «B2B» har hun med seg Jelassi som leverer et oppløftende vers («Mina problems, dom har minskat») over en beat som er deilig, bassdrevet og Bay Area-aktig. «B2B» er en slapper, rett og slett. Får vi en E-40-remix?

Holly Herndon – Frontier

Denne låta høres ut som om aliens skulle fremført en fellesnevner for hele verdens folkemusikk på en OL-åpning i år 2100. Holly Herndon gjør det igjen, serverer oss noe vi aldri trodde vi kom til å få høre. Tenk at dette faktisk finnes! En Ronja Røverdatter-aktig mannskorsang sunget av en datamaskin, senere akkompagnert av en noe som høres ut som en beat fra en vestafrikansk stamme. Black metal-bandet Liturgy er tydeligvis ikke lenger alene om å ville trekke en direkte linje mellom middelaldermusikk og cyberpunk-glitch.

Asian Da Brat – Proud of Me (feat. Smooky MarGielaa)

For et par uker siden annonserte Asian Doll at hun bytter navn til Asian Da Brat for å hylle Da Brat, som i 1994 ble den første kvinnelige rapperen til å selge til platinum. Sikkert lurt det, når det finnes en haug med andre rappere som også heter noe med Doll: Kash Doll, Dream Doll, Cuban Doll … flere? Sikkert. For å feire det nye navnet slapp hun i dag mixtapen UNFUCCWITABLE. På førstesporet har hun med seg 16-åringen Smooky MarGielaa som tross sin unge alder er en av de aller beste innen sjangeren trist-Lil-Durk (Lil Durk selv bidrar også på et spor på mixtapen).

LES OGSÅ: 43 mennesker som prøver å selge et speil på Finn.no