Musikkindustriens klimagassutslipp er høyere enn noensinne

Ifølge en forskningsrapport fra universitetet i Glasgow er betalingsviljen for musikk lavere enn noensinne. Samtidig er klimagassutslippene for musikk på et historisk toppnivå.

b
a

Når det er fredag i 2019 skjer det to ting som folk ville syntes var veldig rart for bare 20 år siden: strømmetjenestene oversvømmes med ny musikk og hundretusener ungdommer streiker for klimaet. Disse to fenomenene har mer med hverandre å gjøre enn man kanskje skulle tro.

Med 13 millioner solgte plater, var 1998 toppåret for CD-er i Norge. I dag er CD-en kanskje ikke død, i alle fall ikke helt ennå, men begravelsen er godt i gang likevel.

LES OGSÅ: GUIDE: Rus deg miljøvennlig

Dessverre er ikke de fysiske formatenes død bare bra for klimaet, noe forskere ved University of Glasgow og Universitet i Oslo slår fast i en ny artikkel.

– De gode nyhetene er at den totale plastproduksjonen har gått ned siden vinyl var på topp, sier Kyle Devine, som er en av forskerne bak artikkelen.

– Imidlertid har skiftet mot å lytte til musikk via enheter som er koblet til internett resultert i markant høyere CO2-utslipp enn på noe annet punkt i musikkens historie.

Øverste graf viser forbruk av plast, nederst CO2-utslipp. Figur: University of Glasgow

I LP-ens toppår 1977 hadde den amerikanske musikkindustrien utslipp på ca. 140 millioner kg CO2-ekvivalenter. I 1988 var kassett greia, og utslippene var på 136 millioner kg. I år 2000 var kassett for lengst byttet ut med CD, og utslippene hadde økt til 157 millioner.

Ifølge forskernes beregninger er utslippene i vår tid på mellom 200 millioner og 350 millioner. Og det i USA alene.

Så hva må gjøres? Forskerne har også funnet ut av betalingsviljen er lavere enn noensinne, quelle surprise. Å gå tilbake til et dyrere og dårligere format er nok lite sannsynlig.

– Vi vil utvikle alternativer der musikken både er økonomisk bærekraftig for artistene og for planeten, sier Dr. Matt Brennan fra University of Glasgow. 

Inntil videre har forskerne ingen løsninger på bordet. Første steg er å raise awareness.

Herved gjort.

LES OGSÅ: 15 000 forskere: – Alt går til helvete