LAUREN: – Man har nesten ikke lov til å si eller gjøre noen ting uten å få noen på ryggen

Unge og lovende LAUREN står på scenen lørdag når Oslo Afro Arts Festival arrangerer første utgave av konsertserien SELEMO! Vi tok en kjapp prat med norsk-cubaneren som også står bak årets Paradise-låt (!)

b
a

Lørdag arrangerer Oslo Afro Arts Festival første utgave av den nye konsertserien SELEMO! På scenen står LAUREN. Den 18-år gamle Oslojenta med røtter fra Cuba har ikke så altfor mange låter under beltet ennå, men det er ikke noe tvil om at hun er meningssterk. Den første singelen hennes «Slave» ble sluppet i januar. I den medfølgende pressemeldingen uttalte hun:

– Alle gjør det samme. Vi har blitt en gjeng som ikke tenker selv. Vi lever etter hva vi ser andre gjør, etter trender og reflekterer ikke noe mer over det.

Typisk mennesker! Men hva er egentlig problemet med dagens samfunn, er det ikke ganske bra, da?

– Det er utrolig mye galt med denne generasjonen. Det er mye forskjellig, mye av det kan jeg ikke nok om dessverre. Men ett eksempel er klima, når skal vi begynne å ta vare på vår kjære jord? Kriminaliteten øker, og i fuckings 2019 så er det fortsatt ikke likestilling mellom kvinner og menn. Andre ting som interesser meg veldig mye er alt hatet og negativiteten blant mennesker i dag. Man har nesten ikke lov til å si eller gjøre noen ting uten å få noen på ryggen. Men det er masse fint med samfunnet vårt også. Don’t get me wrong! 

LES OGSÅ: Ny konsertserie feirer afrikansk kunst – vinn billetter!

En av de tingene som defintivt er bra er musikken. Det kommer altfor mye bra musikk. Det er nesten umulig å følge med. Men LAUREN er også kritisk til bransjen. Hun mener at det er altfor få kvinnelige artister, spesielt i sjangerlandskapet hun selv opererer i. Menn dominerer, og det gjør det vanskelig for kvinner å bli sett.

Det hadde ikke trengt å være sånn.

– Bare se på Sverige, hvor mange flinke og respekterte kvinnelige artister har ikke de? Cherrie, Imenella, Silvana Imam, Molly Sandén, Seinabo Sey osv. Også internasjonale kvinnelige artister finnes det mange av. Det er noe galt med den norske musikkbransjen.

LES OGSÅ: Musikkindustriens klimagassutslipp er høyere enn noensinne

18-åringen er fortsatt ikke ferdig på videregående. Hun går på musikklinja med førsteinstrument sang og andreinstrument piano. Men uttrykket hun har vist frem på de to singlene som hittil har kommet er ikke akkurat det man forventer av kjedelig, norsk, hvit musikklinje-ungdom.

Er du den eneste som ikke driver med klassisk, jazz eller folkemusikk, eller?
– Hahah, må si jeg skiller meg veldig ut, så det kan føles litt sånn. Men hallo, jeg kan umulig være den eneste. Jeg vet det er mange som driver med helt andre ting, men man kan føle at det kanskje ikke er helt rom for alle sjangre. Det er kjipt, og jeg syns det veldig teit. Om flere hadde turt å stå for det de gjør, og ikke hadde brydd seg så mye om hva flertallet driver med, hadde man sett at det finnes mye mer enn jazz, folkemusikk og klassisk.

(Foto: Paul Edwards)

Det er også verdt å nevne at hun står bak årets Paradise Hotel-låt, der hun synger både på norsk og spansk. På «Slave» er teksten på norsk.

– Jeg kan gjøre så mye forskjellig! Jeg kan blande språk, men jeg kan også lage musikk for all my people in Latin-Amerika, lage musikk for Norge. Og ikke minst for verden og meg selv.

Selv har hun ikke sett på Paradise på flere år.

– Men nå som jeg har årets låt som er det litt mer fristende å følge med av og til …

Hvordan er det å lage en Paradise-låt? Får du føringer på hva den skal handle om?
– Sangen ble laget lenge før Paradise kom inn i bildet. Den har egentlig ingenting å gjøre med programmet å gjøre i det hele tatt. Men det er selvfølgelig gøy at jeg fikk denne muligheten, og jeg ser på det som et positivt boost så tidlig i min karriere.

=) 

Mange tenker kanskje at det blir et veldig kort show?
–Langt ifra! Dere vil få høre masse sanger ingen har hørt før, så det er egentlig bare å glede seg, det gjør i hvert fall jeg.

Hvorfor skal folk komme på lørdag?
– Det blir god stemning, bra musikk og fine mennesker, så hvorfor ikke? Come thruuu!

LES OGSÅ: Det britiske technostjerneskuddet Happa er endelig gammel nok til å klubbe