Kassettlabelet HMD arrangerer festival og slipper EP: – Alt klaffet

HMD brukte god tid på å finne artister og låter som passet sammen på den første EPen. Nå slippes den på egen festival.

b
a

Idet Oslos vegetasjon akkurat har rukket å transformeres fra knusktørr brun til kjekk og grønn, inviterer kassettforlaget for elektronisk musikk, HMD (Hjemme Med Dama)til den nå årlige, og noe danskklingende, minifestivalen HMD Weekend.

I samme forbindelse utgis selskapets aller første EP, HMD001, med spor fra norske artister som Sverre Brand, Wasserfall og Waage og Sagitarii Acid, og finnene i TDJ.

Vi tok en prat med HMDs manager og festivalsjef, Jan-Fredrik Bjerk (DJ Jan Mayen) om hva man kan vente seg av helgen.

– På fredag er det in-store-vors på Filter Musikk fra kl. 1700. Senere på kvelden spiller Kassem Mosse og Uteklubb på Villa. Arrangementet har dessuten utviklet seg fra i fjor med musikkseminar på Oslovelo. Der vil det bli diskutert ulike emner om klubbmusikk, med andre ord nokså smale greier. Gratis kaffe, kjeks og frukt vil bli servert.

hmd

HMD Weekend er det Bjerk omtaler som «en slags festival», der han sprer aktuell musikk fra labelet HMD Records over utestedene i byen. Årets utgave markerer tredje år på rad med klubbing i Møllergata, men skiller seg fra forgjengerne med tanke på utgivelsen av HMD001.

– Etterpå blir det lanseringsfest på Kafé Hærverk som er stedet å feste uansett, synes nå jeg. Da må man vel bare vite at det kan bli fullt. Det er en weekend full av den beste musikken og de beste stunder.

Les også: Det britiske technostjerneskuddet Happa er endelig gammel nok til å klubbe

HMD startet opp i 2015 som en mixtapeserie av DJ Jan Mayen. Prosjektet utviklet seg i takt med at flere venner og kolleger involverte seg og bidro med musikk. I dag er HMD både kassettforlag og plateselskap. Det har tidligere blitt arrangert bransjehelger med konserter og internasjonale bookinger, i tillegg til initiativet Casette Store Day for de få kassettforlagene som finnes i byen.

– De artigste episodene har vært festene vi har hatt hjemme i leiligheten, med øl-spons og greier.

Er det lite futt i Osloklubbingen at det lønner seg å heller være hjemme med dama?
– Det er vel det som var bakgrunnen for det flåsete navnet. At man ikke kunne dra ut med venner for å klubbe fordi man liksom måtte være hjemme med partner den kvelden. Men det skal sies, det er skikkelig digg å være hjemme med dama. Hvis man vil på byen hver dag og bli helt wasted og møte masse folk å snakke om musikk, gjerne det samme om og om igjen, så er det deilig det også. Men for god livskvalitet og mental helse, så må jeg si at det lønner seg å være hjemme med dama.

Balansert preach! Hva er greia med kassett?
– Er nok litt nostalgiker, men det er et fint format. Det er dessuten også det originale formatet for mixtapes. Det er fryktelig mange mixer på ‘clouden og andre nettsider, et virrvarr. Tenker at det kan være enkelt og greit for noen å bare gå på Filter og handle seg en ny HMD-kassett, trygg på at det de får er kvalitet.

hmd

Hvorfor har du ikke sluppet EP før nå?
– Godt spørsmål! Jeg har jobbet ganske lenge med denne utgivelsen, hvertfall i tankene. Jeg så etter artister som lagde dype ting som kunne samles på en EP. Jeg liker veldig godt «various artists»-EPer, så ville kompilere en selv. Alt klaffet på HMD001. Til og med titlene, som alle handler om ulike stadier i et forhold. Drømmer og lengsler!

Bjerk beskriver HMD001 som melodier man kan høre på for evig og alltid. Han innbiller seg at alle artistene har villet skape komposisjoner og mønstre med en viss dybde og funksjonalitet.

Hvem er artistene på HMD001?
– TDJ er to Finner fra Helsinki som lager skikkelig tøff musikk på en rekke labels. De kom til Oslo i 2017 og spilte i en fullstappet Revolverkjeller. De er kjempehyggeli ge.

– Wasserfall og Vaage er venner som produserer musikk i Bremen og Oslo. Wasserfall er en barndomskompis av meg. Musikken hans er nok mer kjent på kontinentet enn i Oslo.

hmd

 

– Sverre Brand er produsent og Dj. Skulle nok tro de fleste har hørt han spille på The Villa eller på private fester før. Han har også nylig gitt ut på Sun Lab Records.

– Siste låt på HMD001 er fra Sagittarii Acid, også kjent som Erik Fra Bergen. Han er en anerkjent platesamler, som nå har fylt leiligheten opp med synther og diverse. Det gjør det meget artig å være på besøk.

Til sist, hvem er dama på coveret av HMD001? Og hva leser hun??
–Det er fruen. Tror hun leser Tante Ulrikkes vei eller noe sånt, sier hun. Beach-litteratur. Gikk gjennom mange fotografier som jeg tok det siste året, og jeg landet på det. Musikken på EP’n er veldig positiv, så synes det passet med litt sol og strandliv. Er Michael Hare som har designet. Til og med fjernet en solhatt og klippet inn en sten osv. Skulle likt å ansette han på fulltid.

For ordens skyld: På paneldebatten på Oslovelo på lørdag deltar NATT&DAG-journalist Ida Messel for å diskutere om en sak fra januar/februar-utgaven av NATT&DAG, «Hvorfor hater alle tech-house?». Journalisten har ingen ytterligere kobling til HMD Weekend.

Les også: LAUREN: – Man har nesten ikke lov til å si eller gjøre noen ting uten å få noen på ryggen

dj jan mayen, hmd, hjemme med dama, jan-fredrik