Her er den beste nye norske skjønnlitteraturen på Storytel

//SPONSET INNHOLD FRA STORYTEL//

Går vi ikke alle rundt med konstant dårlig samvittighet for alle bøkene vi ikke får lest? For hvert eneste døgn som kommer er skuffelsen like stor over at også dette døgnet bare har 24 timer, og man skal jobbe og spise og se på Netflix med typen og spise japansk gatemat på gamle Torggata bad, og som om ikke alt det var nok, så må man sove noen timer innimellom også. Det er aldri nok tid, og når du kommer hjem ligger bøkene der og stirrer morskt på deg.

Men det er bare en dårlig unnskyldning, fordi det finnes jo lydbøker!

Med en lydbok på øre har du til og med noe å gjøre på vei hjem. Tid spart! Kanskje minner lydbøker deg om bilturer med familien, Harry Potter eller Da Vinci-koden eller krimbøker på hytta i påsken. Men det finnes jo like mange forskjellige lydbøker som papirbøker (kanskje ikke like mange, men veldig mange da!), så nå er du faktisk tom for unnskyldninger.

Du kan for eksempel prøve noen av disse nye norske bøkene, som alle finnes på Storytel:

Nora Eide: «Familien din»

I Nora Eides debutbok fra 2017, novellesamlingen «Familien din» er ikke familien noe trygt og godt. Familie er snarere et konsept som kan romme all verdens grusomheter. Det er som om Eide har latt seg inspirere av den kjente Tolstoj-setningen: Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelige familie er ulykkelig på sin egen måte. Familie kan være noe man er låst til, innestengt i, ødelagt av.

Her er det ikke bare ulykkelige, men marerittaktige skjebner: En tante som bortfører sin egen nevø og fantaserer om å spise ham, fortapte barn og foreldrene som prøver å finne nye foreldre og barn gjennom et slags Tinder for familiemedlemmer som «trenger en ny start», og en dement bestemor som legger an på barnebarnet sitt. Det er mørkt.

Boka blir ikke noe mindre mørkt av den strålende opplesningen til skuespiller Helene Bergsholm, kjent fra filmatiseringen av boka Få meg på, for faen! Det er imponerende hvordan Bergsholm med sin umiskjennelige Førde-dialekt dramatiserer de ulike novellene i boka, hele tiden intens, men samtidig subtil.

Victoria Durnak: Senteret

I Norge er det vanlig å hate kjøpesentre. Man drar dit, man har ofte ikke noe valg, også er det jo så praktisk at alle butikkene er samlet på ett sted. Men liker det, det gjør man ikke. Det er så sjelløst, med de samme butikkene, den samme atmosfæren.

Men er det egentlig så ille å være på kjøpesenter?

Hovedpersonen i Victoria Durnaks Senteret går og går, med sin nyfødte baby, som hun ikke føler er sin egen. Hun går til kjøpesenteret. «Det deilige med senteret er at jeg ikke trenger å tenke på hvordan de jeg omgir meg med har det» leser skuespilleren Hanna Børseth Rønningen med monoton stemme som passer som hånd i hanske til Durnaks avmålte beskrivelser og kjøpesenterets fargeløse omgivelser.

Hvis du er blant dem som undervurderer opplevelsen av å være på et kjøpesenter er denne boka det perfekte lydspor neste gang du skal på nettopp senteret. Du kan gå rundt på senteret og høre om noen andre som går rundt på senteret, og le av hvor vanlige folk er, og kanskje blir den sjelløse handleturen litt bedre.

Lotta Elstad: «Jeg nekter å tenke»

Verden raser sakte men sikkert sammen, miljøet og demokratiet forvitrer mens Google, Amazon og Facebook blir stadig mektigere, og her sitter vi, dagens unge, med dyre boliglån og usikre frilansjobber. Møt Hedda. Hun er forbanna.

Når hun på toppen av det hele blir gravid etter en dum og trist kveld på byen, og den unge og selvsikre legevikaren ber henne «tenke på det» i tre dager før hun får ta abort, er det nok.

Hun vil gjøre hva hun vil, og ingen kan stoppe henne. Hedda er morsom og smart, og i sin rasende og energiske intensitet er Jeg nekter å tenke nesten for morsom og smart for sitt eget beste. Men bare nesten. Lydboka er lest inn av forfatteren selv og det gir lyttingen en ekstra tyngde. Dette er akkurat den boka du trenger når du ikke vet om du skal le eller klikke, og bare vil gå rasende rundt og rase.

Les også: «Avgrunnen» er den perfekte boka å høre på mens du gjør kjedelige ting som å skli på isen

X