Vi møtte Marcus, Martinus & Managementet

Marcus og Martinus, de ti år gamle tvillingene, fyller straks 17 år. Vi prøvde å få dem med på en bildeserie som kunne illustrere overgangen til voksenlivet. Det gikk ikke så bra.

b
a

Året er 2012. Med pipestemmer, like gensere og glis på størrelse med havranden sjarmerer Marcus & Martinus et halvt kongerike – hver. Det var med låta «To dråper vann» på Melodi Grand Prix junior. Sju år har gått, og mye har skjedd. Tvillingguttene har begynt å synge på engelsk, solgt ut Spektrum, blitt kåret til Årets spellemenn, knust hjerter og blitt nesten voksne.

Men hvis alt går som normalt begynner barnestjerner før eller siden å suge i seg dop, kroppene lider uopprettelig forfall, sex-tapes havner på avveie og villskapen og råskapen antar uhørte proporsjoner. De havner i fengsel og bruker resten av livet på å bekjempe rusavhengighet, hepatitt A, B og C og relaterte traumer. Og det er kanskje ikke så rart, for barnestjerner er først og fremst barn.

Heldigvis har Marcus og Martinus et stødig apparat rundt seg, et management som skåner dem for det meste – og spesielt en slem gratisavis som NATT&DAG. Det kan i beste fall føre til at de slipper å oppleve et ras av hatmeldinger etter at de i et anfall av frittalenhet har røpet at de foretrekker blondiner fremfor brunetter (det har skjedd). Men i verste fall kan det føre til at de blir mentalt kastrert, evig ukysset og ute av stand til å ta kloke beslutninger når de omsider får full råderett over egne liv.

Les også: Sophie Elise dumpet managementet, silikonen og endte opp (nesten) naken i NATT&DAG

Vi har også gjort alt som står i vår makt for at Marcus og Martinus skal slippe å ta en saltomortale inn i voksenlivet. Fjorårets mai-utgave av denne blekka ble en slags hommage til barnestjerner*, utløst av et vannskille i tvillingenes toeggede liv: den seksuelle lavalder. Her snakket vi med flere norske barnestjerner om overgangen til bare stjerner og ba dem om å gi noen råd til M&M. Flere av dem var gode. Karta i Jakten på nyresteinen (Benjamin Helstad) sitt råd var «Bruk pengene deres som John Carew, ikke John Arne Riise.», men Pitbullterje (Jørgen Foss) sitt var kanskje best:

«Litt visdom til M&M må være å ikke la andre bestemme alt. Husk at man er ung én gang, bruk tiden på å være ung og gjør det andre unge gjør også.»

Denne setningen låt som en elegi i bakgrunnen da vi kontaktet managementet for en bildeserie. Og managementet? De mente at det var på tide at gutta tok et kvantesprang fra de glossy ungdomsbladenes infantilisering til en bildeserie i nettopp NATT&DAG. For den vi hadde med Per Sandberg og Bahareh Letnes var jo helt rå.

Tiden var inne for å utfordre, bryte med forventninger og ta et lite steg i retning voksen.

Det de tilsynelatende ikke var helt forberedt på, er at det koster å utfordre. Da vi presenterte rundt tjue idéer, fikk vi gjennomslag for én. Nesten.

Her er de som av forskjellige grunner ikke nådde helt opp.

– Marcus & Martinus blåser opp kondomer

– En av dem gråter foran en grav

– De er på Olafiaklinikken

– De skåler med Seidel

– De ser på barne-TV mens det ligger en haug kokain på bordet

– De sverger troskap til IS

– De løftes opp av en enorm securitasvakt

(KOMMENTAR FRA MANAGEMENT: Vi kommer ikke til å gjøre noe som involverer alkohol eller narkotika eller sex eller vold. Det samsvarer overhodet ikke med hvem de er som personer og eller som forbilder. Å bryte loven å vise de med alkohol, narkotika eller vold/død synes jeg er ekstremt lite tenksomt av dere. Vi kan og vil også utfordre, men vi kan ikke gjøre noe som utsetter artisten for rettslige følger. Det sier seg jo selv at er helt grunnleggende for oss og de.)

– De brenner janteloven

(KOMMENTAR FRA MANAGEMENT: Hvorfor det?)

– De står i kø på NAV

– De har på seg Kiwi-uniform

(KOMMENTAR FRA MANAGEMENT: De tar artistkarrieren sin seriøst, så vi skjønner ikke helt hvor dere vil med dette.)

– De er omringet av jenter-

(KOMMENTAR FRA MANAGEMENT: Ja-a)

– For eksempel Melina fra Ex On The Beach.

(KOMMENTAR FRA MANAGEMENT: Nei)

De ba oss om å gå en runde til med utgangspunkt i noen referansebilder. Vi mottok bildene, og det var vel omtrent her det gikk opp for oss at vi ikke snakket samme språk. Ikke bokstavelig talt, men heller ikke langt ifra:

View this post on Instagram

@slimesunday

A post shared by PLASTIK (@plastik) on

View this post on Instagram

@mariussperlich

A post shared by PLASTIK (@plastik) on

View this post on Instagram

@mariussperlich

A post shared by PLASTIK (@plastik) on

Vi skulle egentlig ha et intervju også, men …

Det funka ikke.

Vi fikk ikke en bildeserie som kunne illustrere overgangen til voksenlivet, men vi fikk en bildeserie som illustrerer hvordan et stort management forsøker å blande seg inn i de redaksjonelle prosessene til en liten gratisavis. Her er resultatet: