Kanskje Henrik Thodesen bør bli taxisjåfør på ekte?

TV-serien Henrik Uber Alles er slapp dramakomedie man helst bør styre unna.

b
a


I begynnelsen av tredje episode i den nye humorserien 
Henrik Uber Alles sitter Thodesen og komikerkollega Jonas Kinge Bergland i en bil. Thodesen styrer rattet mens Bergland skryter av den tettpakkede timeplanen sin. Thodesen viser et par oppgitte ansiktsuttrykk til kamera før han sier: «Se her ‘a! De graver jo overalt nå!».

Bergland snur seg irritert mot Thodesen, «Assa hva er det du sier for no’, det der er ikke BRA NOK samtaleemne!»

Det er første gang serien viser noe som kan minne om selvinnsikt. For ingenting ved serien Henrik Uber Alles er «bra nok». 

Konseptet er: Henrik Thodesen spiller seg selv. Han er en komiker som er godt over middagshøyden, og har nettopp blitt løst fra den lukrative kontrakten hos TV3 og kan endelig bruke kreativiteten sin til å gjøre akkurat det han vil.

LES OGSÅ: Norsk lineær-TV er i krise: Hjelp, vi vil drive med humor!

Det er bare det at Henrik Thodesen ikke er så morsom lenger.

Karrierene til vennene hans Lars Berrum (mesterlig spilt av Lars Berrum), Sigrid Bonde Tusvik (Sigrid Bonde Tusvik) og Odd-Magnus Williamson (Odd-Magnus Williamson) går som det suser. For hovedpersonen uteblir jobbtilbudene. For å opprettholde den luksuriøse livsstilen man tillegger seg ved å jobbe i Norges femte største TV-kanal begynner han derfor å kjøre Uber.

Premisset er til forveksling likt en av fjorårets beste norske serier, Oslo Zoo – med den viktige forskjellen at det denne gangen dreier som en mislykket komiker i stedet for en mislykket akademiker.

LES OGSÅ: «Oslo Zoo»: – Det trenger ikke være så tydelig at det er en humorserie

Henrik Uber Alles er ikke serien for deg som er ute etter noe nytt. Etterhvert har det blitt mange TV-serier der komikere spiller seg selv. Å fylle skoene til serier som Klovn, Helt Perfekt og Curb Your Enthusiasm er selvsagt ikke lett, men i det minste burde man fortelle en morsom vits en gang iblant. 

Humoren i Henrik Uber Alles går stort sett ut på at ingen liker Henrik Thodesen. I stedet liker folk Stian Blipp. Det er som om manusforfatterne forventer at det er nok å si Stian Blipp mange ganger for å få seeren til å le.

Stian Blipp! Hehe!

Riktignok er ikke Henrik Uber Alles en reinspikka humorserie, offisielt er det en «dramakomedie».

Mulig kalles den det på grunn av manglende selvtillit på egen humors vegne, for noe drama er dette ikke. Det eneste som til en viss grad driver plottet fremover er møtet med en kvinne, som Thodesen på overfladisk grunnlag (hun er interessert i stjernetegn og lar ham snakke om seg selv) blir forelsket i.

Andre lignende serier som HBOs High Maintenance og NRKs Oslo Zoo lar bikarakterene gi liv og retning til en hovedperson som ikke helt vet hvor han er på vei. Som Uber-sjåfør treffer Thodesen mange ulike karakterer, noe som åpner muligheter for både morsomme avstikkere og uventede vendinger.

Henrik Uber Alles dreier det seg lite om dem han møter, og mye om Henrik.

LES OGSÅ: «En helt vanlig dag» er et uvanlig døvt humorprogram

«Er ikke du Henrik Thodesen?» hører vi ofte fra baksetet.

Skurrer ikke det litt? Når de aller fleste kjenner ham igjen, er det egentlig troverdig at det går så dårlig med karrieren hans?

I en tid der komikere lager middelmådige TV-serier bare for å få godt betalte eventjobber i etterkant skulle en tro at Thodesens karakter klarte å skvise noen kroner ut av det private markedet. Hvorfor ha kjøre Uber?

Og hvis han har lite penger, hvorfor ikke bare selge den nye bilen? Det meste av handlingen foregår jo på Grünerløkka, uansett.

Det er ikke noe poeng å sette hovedpersonen inn i en bil hvis ikke den tar ham spennende steder.

Det er litt kleint at Henrik Thodesen lager en TV-serie med det samme premisset som Oslo Zoo, men seriene er såpass ulike at det ikke er et reelt problem. For der sistnevnte serie tar med seeren på en absurd reise gjennom Oslos topografi er Thodesens serie mer realistisk.

Kanskje for realistisk. For Henrik Thodesen er ikke spesielt morsom. Ikke i virkeligheten, og ikke når han spiller seg selv.

Serien får likevel kun nest dårligste karakter. Den aller dårligste forbeholdes serier som er så elendige at det gir en viss verdi. Henrik Uber Alles er ikke dårlig på den måten. Det er bare god, gammeldags kjedelig TV.

Første episode av Henrik Uber Alles sendes på TV3 og Viaplay den 24. januar. Denne anmeldelsen er basert på de fire første episodene.