– Folk lo litt bak ryggen min, men jeg ble vant til det

Klubb Verdensstjerne er et nytt hiphop-klubbkonsept i Oslo. Første klubbkveld headlines av Phu Quang Nguyen som har vært kultkjendis på internett i over ti år.

b
a

Lyst til å dra på fest? Da har vi gode nyheter. Klubb Verdensstjerne er et blodferskt klubbkonsept med fokus på hiphop. Lørdag 12. januar inviterer de til sin aller første klubbkveld på Skippergata i Oslo. Og DU kan vinne billetter!

Alt du trenger å gjøre er å tagge en venn du kunne tenke deg å ha med i nærmeste kommentarfelt. Vinneren trekkes fredag. ID: 20.

Kvelden headlines av ingen ringere enn Holmlia- og Youtube-legenden Phu «Phudinho» Quang Nguyen, alias Lil’ Goldfish, 60 millions, «han tar litt innlegg»-fyren og nå: Juntao.

Før og etter spiller den mystiske Heli Hassan (hint: han har frekventert skandinaviske klubb- og festivalscener de siste par årene) og de minst like mystiske Craig Strong og DJ Bossman97 hvert sitt DJ-sett. De lover varierte tunes med hovedfokus på Chicago og Atlanta i perioden 2012-2019. Garantert god stemning, altså.

LES OGSÅ: Her kan du stemme på ALLE til Osloprisen 2018

Vi tok en prat med headlineren.

Hvordan blir det på lørdag?
– Jeg skal prøve å gjøre det veldig seriøst på scenen. Jeg gleder meg til å se at mange kommer for å støtte oss. Det er ikke bare meg. Det er alle gutta.

Juntao er den artisten i Norge som har lagt seg tettest opp til det franske hiphop-soundet, inspirert av artister som PNL, Sofiane, Kalash Kriminel, Soolking og Booba.

Men å snakke om ham som en helt vanlig artist føles litt absurd, fortiden hans tatt i betraktning.

Nguyen er trolig Norges første Youtube-kjendis. På midten av 2000-tallet ble han et fenomen med legendariske videoer som «Han tar litt innlegg», «Kebabsangen» og «Holmlia Streetbattle».

I tillegg har han i over ti år lagt ut musikk forskjellige steder på internett. I 2009 laget han sangen «Du er så gærn», som med hjelp av linjer som «Du er så gærn / du kommer til å slå deg me / e-e-en jern du kjenne bare deg » fikk over 200 000 visninger på Youtube.

– Jeg starta å rappe i femte klasse, men jeg hadde ikke systemet helt klart. Hiphop krever tekst, man må ha meninger. Jeg bare spytta alt jeg tenkte på. Ingenting ga mening, dårlig grammatikk …

Det var vel litt sånn at folk lo av deg, hvordan føltes det? 
– Jeg skjønte ikke helt folk sin reaksjon. Det er greit at folk kommer bort til meg og lurer på om jeg er han fra videoen. Men noen ganger føles det mer negativt. Folk lo litt bak ryggen min. Men jeg ble vant til det.

Hva er historien bak «Han tar litt innlegg»?
– Det var en kommentator-konkurranse på Norway-cup. Jeg skjønte ikke instruksen så jeg bare skækka ut. Jeg stressa litt, du vet når man stresser, så snakker man dårlig norsk og sånn.

Hva med «Holmlia Streetbattle»?
–  Jeg dro egentlig bare for å se på, men kameramannen dro meg inn.

Det som skjedde etterpå ble ikonisk.

LES OGSÅ: Hva er GREIA med fransk hiphop?

7. klassingen Phu i rød Umbro-genser av den syntetiske, glatte typen alle idrettslag på 2000-tallet brukte, skulle battle-rappe mot en bleik eldre fyr med posete grå hettegenser og sort hårbånd. Da han som leder battlen spør, med britisk aksent, «Who wants to go first?» er det tydelig at både Phu og bleikingen er nervøse. Ingen vil starte.

Det blir stille. Phu trekker på skuldrene.

Han med aksenten ser fra den ene til den andre.

Så tar Phu ordet.

«Gammel dame først.»

Publikum bryter øyeblikkelig ut i et unisont «Ooooooh!!».

– Jeg kunne ikke rappe, men jeg hadde sett Yo mama, liksom.

Hva tenkte du da han andre fyren begynte å rappe?
– Jeg skjønte ikke hva han sa. Jeg kunne såvidt engelsk.

– På den tiden var jeg litt treg til å tenke. Det eneste rimet jeg hadde i hodet mitt var «usj-dusj-bush».

Første gang du møtte han i Amerika, det var Bush / Fy faen, når du går på badet og pulte han med en dusj!

– Men jeg måtte ha noe å drepe ham med. Så kom jeg på GTA. Da kom rimet.

Halla gutta hva skjera, jeg ser på deg / når jeg har en bil jeg kan påkjøre deg!

LES OGSÅ: Tidens ånd: Privatpersoner betaler for sponsede Instaposter

De siste årene har han både blitt mer profesjonell og litt bedre til å rappe. I 2016 slapp han den 18-spor lange mixtapen «Alt kan skje på en bane». Sammen med kultstatusen fra Youtube har det banet vei for samarbeid med mer etablerte artister. Blant de mest kjente sangene hans er «Dabbe grovt» med KingSkurkOne og «Helt Ærlig» med Yung Smul.

– De ringte meg og spurte om jeg var interessert, så jeg ble med. Jeg leker ikke kostbar, jeg er åpen mot alle!

Hva inspirer musikken din?
– Alle de andre rapperne gjør det samme. Jeg prøver å gjøre noe nytt. Jeg er inspirert av franske ghettoer.

Er Holmlia ghetto?
– Holmlia er norsk ghetto for meg. Men jeg vil oppleve litt fransk ghetto også. Det er litt tøffere forhold.

Nguyen er kanskje den personen i Norge som er stoltest av hvor han kommer fra. I 2013 slapp han låten «Jeg er fra Holmlia». Der gir han shoutout til et annet Holmlia-fenomen som har fått mye oppmerksomhet de siste årene – den kriminelle gjengen Young Bloods.

– På Holmlia før var alle «Young Bloods»! Det var ikke så seriøst. Ikke en ordentlig gjeng, liksom. Noen kalte seg Young Bloods. Senere, begynte de med mer kriminelle ting. Men det visste jeg ikke.

– For meg betyr «Young Bloods» ungt blod. Det er brorskap.

LES OGSÅ: Vi spurte dopdealerne: Hva gjør du om myke rusmidler legaliseres?

Selv om de nyeste låtene ikke har nådd samme legendariske status som klassikerne fra ti år tilbake er Phudinho fortsatt et fenomen. På instagram har han over 10 000 følgere som @phudinhotelligram92. Der legger han stort sett ut treningsvideoer, outfit-bilder og bilkjørings-stories. Alltid med godt kuratert soundtrack – som regel fransk hiphop.

Hva bør vi høre på for å gire oss opp til lørdag?
– PNL, MMZ og F430.

Og forresten: blir det gæst?
– Jeg kan bekrefte at det blir gæst!