På søndag kan du være på konsert 12 timer i strekk

b
a

Kafé Hærverk inviterer til et utbredt, men ukonvensjonelt konsertkonsept: 12 timer med ambient musikk.

Ambient er en musikalsk stil som legger vekt på å skape atmosfærer ved hjelp av sound alene, og inneholder sjelden rytmikk eller faste komposisjoner. Overdrevent lange konserter med ambientmusikk blir noen ganger brandet som sovekonserter, der publikummere får madrasser og dyner og oppfordret til å ta seg en blund.

I 2009 arrangerte Henie Onstad «DRONEROM», en sekstimers dronekonsert da omtalt som Norges lengste. Tidligere i år spilte Max Richter en åtte timer lang konsert på SXSW.

Hærverk har arrangert to liknende maraton tidligere i høst, og på søndag blir det nok et ambient-maraton som skal vare fra klokken 15:15 til 03:15. Kanskje ikke avslutningen på uka du har bedt om, men definitivt en meditativ pause hodet ditt trenger både før og etter nok en tung uke. Om du får anledning til å sove vet vi ikke helt, men det hadde jo vært fælt om noen skulle dømme deg for å duppe av litt.

Les også: Denne arbeidsledige polakken har blitt internettkjendis ved å legge ut bilder av maten sin

Programmet består av åtte DJ-er og artister. Vi tok en prat med et par av dem, og ba dem anbefale noen ambient-favoritter.

Asbjørn Blokkum Flø

Hva slags ambient skal du spille på søndag?
– Musikken er ikke ferdig, så jeg er ikke helt sikker på hva det blir. Foreløpig jobber jeg med en idé om å basere musikken på Axel Jensens bøker. Det er noe med kombinasjonen av science fiction, språklig eksperimentering og blandingen av høy og lav stil som er tiltrekkende.

Hva er fordelen med at konserten er så lang?
– På en måte blir det som en liten festival der du kan få med deg masse forskjellig musikk i løpet av en dag. Samtidig er det fascinerende hvordan dette kan følge døgnrytmen til byen, fra en rolig søndag vinterettermiddag til sen natt.

Asbjørns favoritter:Petter Flaten Eilertsen

Hvordan ambient spiller du på søndag?
– Mørk og psykedelisk. Lange droner.

Hva er fordelen med at DJ-settet er så langt?
– Vi kan spille lange låter det ellers ikke er plass til. Og så behøver vi ikke jobbe så hardt. Man får god tid til å lytte og eventuelt snakke litt med de andre som er der.

Les også: Cappelens Forslag mot kapitalismen, kjedebutikkene og Olav Thon

Hva slags folk er det som stikker innom slike maraton?
– Alt fra folk som er interessert i ambient til noen som bare tilfeldig dropper innom og forhåpentligvis blir en stund. Sikkert noen stamgjester. Samt DJ-er fra tidligere ambientmaratoner.

Hva gjør en ambientutgivelse god?
– At den påvirker deg på en eller annen måte og ikke bare blir bakgrunnsmusikk.

Petters favoritt:

Jon Ole Flø

Hva slags ambient skal du spille?
– Jeg kommer til å spille langsom atmosfærisk musikk fra de siste 50 årene. Det blir en del klassikere, men også mye ny ambient.

Hva er fordelen med at arrangementet er så langt?
– Fordelen med at arrangementet er så langt er at det gir de som kommer frihet til å utforske tid som et sentralt element i musikken. Lytting tar tid, og på søndag har man god tid til å lytte.

Jon Oles favoritter:

Les også: Julegavetips: Norges rareste bøker