Vi er på vei mot et kaldere samfunn, mente folk i 2018. Og i 2016. Og i 2008, 1999, 1995, 1989, 1984 …

Brr! Kjenner du det? Det er debattklimaendringene.

b
a

Folk har advart i årevis om at vi er på vei mot et kaldere samfunn. Grunnene er mange. Den mellommenneskelige tempen kan ifølge journalister og bedrevitende leserinnlegg synke ved privatisering av gamlehjem, innvandring, mobiltelefoner, voldsskildringer i media og Frp. Og nå som Krf har valgt å gå i regjering med Frp må vel samfunnet snart være dypfryst?

Trenger vi altså FLERE spoken word-reklamer som handler om at nordmenn ikke snakker med hverandre på bussen? Brrrr!

Norge har altså ikke brutt sammen helt ennå, til et kynisk, post-apokalyptisk anarki-kaos, selv om det er det media har lovet oss det siste halve århundret. Men! Hva om det er NÅ det gjelder? Hvis vi ikke snart stopper den abstrakte følelsen av ondskap (som på en eller annen måte kan løses politisk, tydeligvis), SÅ kommer det helt sikkert til å skje. En eller annen gang.


TAMPEN FRYSER: Antallet artikler som inneholder søkeordene «kaldere samfunn» fra de ti siste kalenderårene. Etter hvert som flere og flere gamle folk kommer seg på Facebook og deler sterke og viktige kronikker ser vi en økning i bekymringen for et kaldere samfunn.

Men herregud, sier du kanskje – åh herregud! – der du sitter med knærne trukket opp til haka i vinduskarmen på Rouleur med Bon Iver på Bang & Olufsen-headsettet ditt mens du deler en video fra NowThis:

– Samfunnet ER jo ganske kaldt da, er det ikke? I stad så jeg en benk som hadde sånn armlene på midten sånn at uteliggere ikke kan sove der.

La oss reise tilbake i tid via avisarkivet for å finne ut hvor lenge denne folkelige konspirasjonen har pågått.

– Denne regjeringen med Erna Solberg som statsminister har gjort Norge til et kaldere samfunn.

(Gjengangeren, 2018)

Men det er langt i fra konsensus om at det er de blåblå som forårsaker kulde.

– Samtidig er jeg absolutt ikke enig med dem som framstiller Frp-velgere som egoister og forkjempere for et kaldere samfunn.

(Stavanger Aftenblad, 2018)

Rull ut den røde løperen: vi har med et moralsk overmenneske å gjøre. Materialisme? Ikke så bra.

Les også: Smil & Gift møter AUF-leder Ina Libak

– Har vi fått et kaldere samfunn? Når jeg går inn i et rom legger jeg ikke merke til den nye sofaen eller de fine røde gardinene. Det er mennesket jeg er interessert i.

(Lister, 2016)

Er kulden flyktningenes feil, kanskje? AT det blir kaldere er det i alle fall ingen tvil om. Bare… Føl… Så skjønner du:

– Det blir kaldere. At det blir kaldere, i takt med den tilstrømmingen av asyksøkere/flyktninger både Norge og resten av Europa nå ser, er det ingen tvil om.

(Romerikets Blad, 2015)

Kutt i budsjett til skoleutstyr er også noe som kan bidra til kulde:

– Veien til et kaldere samfunn: Budsjettvedtaket er det helt klart viktigste vedtaket vi gjør i bystyret hvert år.

(Moss Avis, 2011)

Her får Frp dessverre skylden IGJEN. Case closed!

– Jeg er alvorlig bekymret for at vi får et kaldere og råere samfunn med mer kriminalitet og farligere kriminalitet dersom Fremskrittspartiet får styre kriminalitetspolitikken her i landet.

(Stavanger Aftenblad, 2008)

Her er det en prest som også er kritisk til materialisme. For ham er forholdet mellom årsak og virkning ganske umystisk:

– Mens den materielle veltanden vokster, øker den personlige fattigdommen. Rikdommen fortrenger varme. Jo mer rikdom, jo kaldere samfunn.

(Stavanger Aftenblad, 2005)

– Behovet for varme og nærhet kan aldri dekkes av en elektronisk dings. Vi får ikke bedre tid med kalde data. Datateknologien vil snart gjøre det slik at vi ikke trenger å bevege oss noe sted for å få all tenkelig og utenkelig informasjon.

*Ser The Matrix på VHS og LØPER til desken for å melde at PCer kommer til å gjøre samfunnet kaldere*.

(Dagbladet, 2000)

Andre mener telefoner kan redde folk fra ensomhet:

– Kaldere samfunn: hva sier det om dagens samfunn at så mange har behov for en telefonvenn? Dessverre tror jeg at vårt samfunn har blitt kaldere,

(Aftenposten, 2001)

Dagbladet var ikke de eneste som var oppslukt i skummel sci-fi på slutten av årtusenskiftet: Bondevik hadde også lest 1984 for å si det sånn:

– Han mente vi ville få et kaldt samfunn hvis dette får utvikle seg videre, for det tvinger frem «politistaten». «Da vokser det frem alle slags kontrolltiltak, overvåkning og registrering istedenfor moral og tillit. Det blir et kaldere samfunn. Det er ikke det vi ønsker.»

(NTB, 1997)

Her er det en som trekker konklusjonen sin på samme grunnlag som oss!

– Er vi i ferd med å utvikle et kaldere samfunn der individene føler mindre omsorg for hverandre? Etter oppslag i dagspressen, er det nærliggende å trekke den konklusjonen.

(VG, 1995)

Daværende kronprinsesse Sonja følte også på kulden:

– Det er ikke bare kronprinsesse Sonja som har oppdaget at samfunnet har blitt kaldere – og kaldere kan det bli.

(Aftenposten, 1990)

Carl I. Hagen får skylden atter en gang :(

– Fremskrittspartiets kriminalitetspolitikk vil føre til et kaldere samfunn.

(Aftenposten, 1986)

Les også: NATT&DAG på Drag Syndrome-show: – Jeg vil anbefale alle å få et ekstra kromosom

Er hverdagskulde mildere enn helgekulde? KrF reagerer uansett på manglende respekt for eldre:

Det er vanskelig å finne en god forklaring på den individuelle, eksistensielle tomheten som følger med det å bo i verdens mest komfortable land. Det er kanskje subjektivt hva et «kaldere samfunn» betyr, men det er ikke så nøye. Det viktigste er å være bekymret i fellesskap. Og så er denne typen kronikk en gylden mulighet til å fremstå «raus», selv om du bare er arrogant, da.

Men kanskje er det nettopp alle tekstene om at samfunnet blir kaldere som gjør at det ikke blir det? Er kronikkforfatterne samfunnets mest heroiske portvoktere, som passer på at folk har det varmt og godt? En ting er i alle fall helt sikkert: samfunnet er i konstant fare for å bli kaldere. Og vi må gjøre noe med det. Et eller annet.