– Jeg frykter at jeg ubevisst tenker at kvinner egentlig er dumme

Hvorfor leser menn bare bøker skrevet av menn? Vi spurte Mímir Kristjánsson, en mann som har lovet å lese flere kvinner.

b
a

Er vi for lite opptatt av forfatterens kjønn når vi leser? Eller er vi kanskje for opptatt av det? Hvor stor rolle spiller det egentlig? Mange vil kanskje påstå at å kategorisere forfattere etter kjønn – etter kvinnelige og mannlige, for eksempel – i seg selv er avleggs. Men det er vel heller ønsketenkning. Det skulle vel tilsi at vi ikke ser kjønn når vi leser, bare kvalitet. Men i så fall ville kvinnelige og mannlige forfattere være like høyt verdsatt, og det er det utvilsomt mange som vil være uenig i.

Torsdag arrangeres Cappelen Damms pop-up-litteraturfestival PULF for tredje gang på Munch-museet i Oslo.  På programmet står blant annet debatten «Den kvinnelige pennen  – kjønner vi hva hun skriver?». En av deltakerne er forfatter og journalist Mimir Kristjansson, som tidligere i høst gikk ut i Klassekampen og innrømmet at han knapt leser kvinnelige forfattere – og at han skammer seg over det. I fjor leste han 52 bøker (snikskryt?, red.anm), og 47 av dem var skrevet av menn. Men han la seg flat, og fra nå skulle han tilstrebe å lese flere kvinnelige forfattere, skrev han.

Men hvordan går det egentlig med det prosjektet?

– Det går egentlig ganske bra, men på en annen måte enn planlagt. Jeg har lest mange kvinnelige forfattere i høst, men det skyldes egentlig bare at jeg har lest meg opp på den polske marxistiske tenkeren Rosa Luxemburg. Så jeg har lest mye av henne, og alle som har skrevet om henne er jo kvinner, så da har jeg fått fylt opp den kvota.

Så egentlig har du bare hatt flaks?
– Ja, og problemet her er jo at selv det jeg kan godt, som sosialistisk teori, selv der mangler det kvinner. Et annet eksempel er Martha Gellhorn, som jeg tidligere bare har visst om fordi hun var Ernest Hemingways fjerde kone. Jeg har jo lest omtrent alt av Hemingway, men da jeg fant ut at også hun var forfatter, og leste henne, oppdaget jeg at hun skriver minst like bra.

LES OGSÅ: Er forfatteren Simon Rich USAs morsomste mann?

Hvorfor tror du det skal så mye til for en mann å lese kvinnelige forfattere?
– Det er vanskelig å innrømme for meg selv, men jeg frykter at det er en slags ubevisst forestilling om at damer er dummere enn menn. Men jeg prøver å bekjempe det!

Tror menn fortsatt at bøker skrevet av kvinner ikke angår dem?
– Det er nok helt klart noe i det at man kjenner seg igjen, og at når flere damer skriver gjør det at flere damer leser, fordi flere kvinnelige erfaringer kommer fram. Jeg er for eksempel veldig glad i Tore Renberg, men jeg skjønner jo selv at det har med at jeg er fra Stavanger. Samtidig, da jeg vokste opp var favorittboken min Ringenes herre, og jeg har aldri vært en hobbit. Dessuten er det jo ikke noe problem at kvinner ikke leser menn, de leser villig når Knausgård skriver seks bind om det å være far. Så det er menn som er problemet.

På PULF skal du diskutere med tre skarpe kvinner – journalist Vilde Sagstad Imeland, og forfatterne Lotta Elstad og Vigdis Hjorth. Hva har du egentlig å komme med?
– Jeg er jo litt redd for at dette er en felle, men Lotta Elstad og Vigdis Hjorth har jeg i hvert fall lest. Og det er jo noe komisk i at de som får plass er Vigdis Hjorth, en av Norges fremste forfattere og Lotta Elstad, et av våre største unge forfattertalenter, og så er det meg, en mann som har skrevet 2000 tegn om at jeg ikke leser kvinner. Det er vel litt typisk for problemet. Men jeg satser på at de er i godt humør.

LES OGSÅ: Er feminister nedlatende mot andre kvinner?