Espen Eckbos «Det kunne vært verre» kunne vært mye bedre

Eckbo spiller kun én rolle i sin nyeste TVNorge-serie. Da er det ekstra uheldig at alle de andre rollene er så forutsigbare og flate.

b
a

Det kunne vært verre er Espen Eckbos første serie etter den alvorlige bilulykken han var involvert i for to år siden. En slik hendelse er ofte katalysatorer for store livsforandringer, og i presseskrivet forteller faderullan meg Eivind Landsverk at Eckbo nå viser en ny side av seg selv. Spennende!

Presseskrivet forteller også at Eckbo under det lange sykehusoppholdet fant ut at han likte godt å være alene. Kanskje ble all alenetiden for mye, for i stedet for å befolke TV-serien med forskjellige versjoner av seg selv, spiller Eckbo for første gang bare én rolle,Trond Evensen. Trond er en selvutslettende og medgjørlig deltidspappa som har syv barn med seks forskjellige damer. Han har hele livet latt seg overkjøre og må lære seg å si mer nei, får han beskjed om. Det er selvsagt lettere sagt enn gjort, og der, ja der ligger humoren!

Les også: Kulturkrigen har ENDELIG nådd Thomas-toget

At Norges beste karakter-humorist nå kun spiller én rolle åpner selvsagt opp for mange spennende muligheter. Endelig kan vi se Eckbo skrive gode roller til andre, spesielt til sine mange kvinnelige ekskjærester, skulle man tro. Dessverre fremstår de andre rollene i serien som fryktelig grunne og uinspirerte.

I første episode møter Trond for eksempel en dame som drukner sorgene i rødvin etter å ha blitt fortalt at hun ikke kan få barn. Senere blir hun hysterisk Trond avviser henne. I episode to får vi se at en av Tronds ekser er gift med en rik snobb med sleik som kjøper for mye ting til stedøtrene.

At rollene er så fryktelig forutsigbare er spesielt uheldig da Trond ikke er en tradisjonell Eckbo-karakter som tar mye plass, men en slags straight man som skal gi de andre dominerende personene i livet sitt mulighet til å skinne. Det må være lov å forvente bedre av en som har jobbet med å lage morsomme roller i over 20 år.

Eckbo har sagt at de som ikke har tid til å se serien også er de som vil kjenne seg mest igjen i det hektiske familielivet til Trond. Det er flere grunner til at travle mennesker er en god målgruppe for Det kunne vært verre. De som ikke har tid til å se mye humor vil kanskje ikke reagere på hvor påfallende slapp og forutsigbar den er.

I første episode får Trond beskjed om å ta godt vare på en bag full av iPad-er som han senere i episoden setter på taket på bilen før han distré kjører avgårde. Da han skal spionere på datteren som har dratt på hjemme-alenefest gjemmer han seg under en balkong hvor datteren prater med en full gutt. Gutten både kaster opp og tisser ned i hagen, og alt treffer selvsagt stakkars Trond som ikke kan gjøre annet enn å ligge der, så ikke datteren ser han! Huffameg!

Dette er ikke å vise en ny side av seg selv, dette er å vise gamle, oppbrukte sider fra et titalls andre komiserier.

Les også: Pornoblader finnes fortsatt. Hvorfor?

Andre ganger er humoren bare lat. Da Trond, full av øl, tiss og spy er på vei hjem igjen i bilen sin, stoppes han av politiet. I stedet for å forklare situasjonen velger Trond i stedet å fortelle politiet at han har brukt kvelden på å spionere på en 15 år gammel jente. Da blir ikke politiet akkurat beroliget, for å si det sånn! Disse snarveiene og følelsen av at karakterene burde vite bedre er ekstra irriterende når man vet Eckbo kan så mye bedre.

Når det er sagt er ikke serien direkte dårlig. Den har flere fine øyeblikk og Trond er en likandes person man fort blir glad i. For de som liker Eckbo og kjenner seg igjen i barnemas er det koselige 20 minutter å tilbringe med Trond.

For mange norske komikere hadde Det kunne vært verre vært et resepektabelt stykke arbeid, men for Eckbo minner dette dessverre mer om et uinspirert hvileskjær enn et nyskapende comeback. Etter så mange år hadde det vært fint med litt mer eksperimentering enn at Eckbo begrenser seg til å spille bare én karakter.

Det kunne vært verre kunne vært mye bedre.

Anmeldelse er basert på de to første episodene. Det kunne vært verre ser du på TVNorge og Dplay mandag 17. september klokka 21.30.