Sverige, lær av Norge: Slik stopper man høyrepopulister!

Etter mange år med Frp burde vel vi i Norge ha noen gode råd til hvordan man begrenser Sverigedemokraternas innflytelse?

b
a

Nei og nei, nå har Sverige driti seg ut igjen! Sverigedemokraterna ble riktignok ikke det største eller nest største partiet i årets valg, men landets tredje største partiet er ikke et dårlig resultat. Jeg har selv vært den tredje største i et land, og det er ganske imponerende.

Til tross for SDs rekordhøye oppslutning på omtrent 17%, er Sveriges politiske elite fremdeles ikke villige til å samarbeide med Jimmie Åkesson, og diskuterer seg i disse dager frem til en SD-fri regjeringskoalisjon.

I DN siteres både partileder Åkesson og innvandringspolitisk talsmann i FRP Jon Helgheim på at SD og FrP er ganske like. Kan svenskene endelig ha noe å lære av oss, når det kommer til å forholde seg til populistpartier på høyresiden?

Her er måten svenskene bør takle Sverigedemokraterna på.

Les også: NATT&DAG møter FrP

1: Drit i egne prinsipper

Her i Norge utelukket Høyre så seint som i 2005 å samarbeide med FrP, men da de selv gjorde det dårlig valg fikk pipen en annen lyd, og nå har Siv Jensen og co sittet i regjering i 5 år! Det siste partiet til å kaste sine ideologiske prinsipper i do i bytte mot deilig deilig makt er Venstre, som kun brukte noen få uker på å ombestemme seg.

Se og lær, Kristersson og Lööf!

2: Før SD-politikk uten å gi dem ansvaret for konsekvensene av politikken deres

Som en reaksjon på velgernes støtte til Frps maniske ønske om å slutte med skatter, avgifter og hjelp til mennesker i nød bestemte Arbeiderpartiet seg denne uken for å gjøre en allerede streng innvandringspolitikk enda strengere, blant annet ved å hjelpe flyktningene «der de er». Partiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani har tidligere luftet muligheten for å innføre FrPs forslag om asylmottak i Afrika.

Klarer SD å presse alle andre partier til å følge deres politikk vil det ikke lenger deres meninger være farlige fordi alle andre er enige! I tillegg slipper SD å ta det faktiske ansvaret om det hele skulle gå galt eller å vise seg å være moralsk forkastelig ved neste valg.

Verre er det ikke!

Les også: 8 uforsiktigheter Frp burde foreslå at du skal betale for selv

3: Tilgi alt. Alt!

FrP brukte flere tiår på å bli stuerene nok til at det ikke lenger var utenkelig med protestpartiet i regjering. Da gjelder det å trå varsomt og oppføre seg profesjonelt når de først får sjansen, både for FrP og partiet som ga dem sjansen. Det har selvfølgelig ikke FRp klart, men om SD skulle få samme sjanse må dere gjøre som Høyre:

Tilgi absolutt alt FrP roter seg opp i, enten det er sex-skandaler, manglende evne til å overholde grunnleggende sikkerhetsprosedyrer eller det å piske opp uansvarlig hat mot opposisjonen.

Er det så farlig at de som styrer landet vårt ikke vet hva de driver med?? La de holde på, vi er alle mennesker som gjør feil!! :)

Lykke til, Sverige! 

Les også: Quiz: Er du kåt nok til å være FrP-politiker?