Instagram-konto blander norske nudes med matvarer

Amy Crowther i kunstkollektivet Aspic Glaze får daglig tilsendt nakenbilder av helt vanlige mennesker, så hvis hun egentlig bare var veldig pervers hadde hun på mange måter hatt det som en pyroman med skofetisj i en brennende skobutikk.

Heldigvis for det brede publikum bruker hun nakenbildene i et kunstprosjekt, hvor de deseksualiseres ved å kombineres med den verste retten vår sivilisasjon har har klart å hoste opp: Kabareten. Retten som ser så ekkel ut at man ikke klarer å la være å se, og som reiser så mange spørsmål uten at det finnes noen klare svar.

Hvorfor skal man for eksempel ta elementer som er gode hver for seg (egg, reker, asparges), men forferdelige sammen, og samle det i en gelé?

Vel, tilsett nakenhet som et element og så kan det resultere i en Instagram-konto og en utstilling på Oslo Kulturnatt, i hvert fall. På fredagens utstilling lover Aspic Glaze nakenhet, kabaret (æsj) og sjokoladefontene (nam).

Hvorfor har du valgt å inkludere tidenes mest forhatte og utskjelte matrett i kunsten din?

– Rekekabaret og nakenselfies er akkurat like absurd og uforståelig for meg. Det er sånn sett en helt naturlig match.

… For du kaller det kunst? 

– Jeg slenger sammen noen digitale og analoge kollasjer og putter laminerte menneskekropper i rekekabaret. Det omfatter jo kunst, men jeg vil nødig definere meg selv som kunstner. 

Nei. Du er jo egentlig statsviter! 

– Jeg har master i statsvitenskap og bruker fritiden min på aspikkrelatert estetikk, det er nok ikke noen sammenheng mellom de to aspektene av livet mitt. Jeg har ikke noen dyptgående idealistisk motivasjon bak Aspic Glaze, men jeg er sikker på at man kan klemme ut mang en intelligent setning om hvordan nakne kropper fremstilt i mat og kjøtt sier noe om både samtiden, selfiekulturen, seksualisering av kropp, kommersialisering av kropp, kjøtt/matindustrien etc.

Klem ut en intelligent setning, da. 

– Det lar jeg publikum og andre med behov for meningsskaping stå for.

Amy, Madelen og Oliver Crowther (de er tre søsken). Foto: Privat

Den forrige Instagram-kontoen din ble rapportert og slettet. Synes du selv at det du gjør er provoserende?

– Nei, jeg synes i grunnen ikke det jeg gjør er så provoserende, jeg har sett langt verre ligge ute på Instagram. 

Ok. Men over til nakenbildene. Du får mange av dem! Livsstilssykdommer blir ofte omtalt som vår tids største helseutfordring. Hvordan står det til med kroppene våre?

– Jeg har ikke bakgrunn som ernæringsfysiolog, helsepersonell eller PT, så jeg vet ikke riktig hvordan det står til med kroppene våre fra noe faglig perspektiv. I begynnelsen av prosjektet var det nærmest utelukkende unge/tynne/trente/slanke jenter som sendte inn, men etter hvert har det blitt litt større variasjon i kroppstyper, kjønn og fargespekter.

Les også: Pornoblader finnes fortsatt. Hvorfor? 

Ja. Fortell mer. 

– Det som er litt interessant er at alle som sender inn bilder blir oppfordret til å sensurere kjønnsorganer og diverse før innsending, men så langt er det faktisk ingen som har gjort det. Med unntak av broren min som fikk sensureringspåbud av åpenbare årsaker. 

Det er vel ikke så rart i dette samfunnet som er fylt til randen av ekshibisjonister!!! Har du en evakueringsplan dersom du blir hacket? 

– Fryktelig leit om noen skulle hacke meg, men jeg har relativt grei orden i sysakene når det kommer til datasikkerhet, jeg er opptatt av at det skal være trygt å sende inn en selfie til AG. Da det er sagt så er jo hele konseptet med på gjøre nakenselfies litt mindre tabu ved at vi bruker disse bildene i denne uttrykksformen, de fleste sender inn over lav terskel.

Har du noen preferanser på hvilke kropper du tar med? Brystmuskulatur? Hår? Valker? 

– Jeg får ikke i noen særlig grad lagt føringer for hva slags kropper som blir brukt i AG, det avhenger rett og slett av hvem som velger å sende inn.  Jeg kunne valgt bort trente kropper for å gi inntrykk av et større kroppslig mangfold, men ønsker vel heller at flere med ulike fasonger skal sende inn, snarere enn å drive kroppskvotering. 

Har du smakt kabaret?

– Jeg inviterte optimistisk noen venner til kabaretproduksjon før forrige utstilling på Skippergata, i god tro om at det skulle bli en hyggelig aktivitet. Idet posen ble åpnet måtte jeg forlate kjøkkenet, og innen buljonggeleen traff rekene måtte jeg oppholde meg på balkongen resten av kvelden. Lukten er uutholdelig. Dermed ble vennene på kjøkkenet utnevnt til ‘konseptuelle matkunstnere’ og jeg ga meg selv fritak for direkte kabaretkontakt. Skylder på at jeg er brite og dermed ikke har blitt eksponert for retten fra ung alder. 

Hvordan er det å stille ut på Oslo Kulturnatt?

– Har ikke gjort det før, det blir sikkert gøy. Stampen har vært utrolig kule i prosessen og stiller med lokaler, vimpler og entusiasme til tross for at vi ikke kan betale dem en krone. Her er det kultur over kapital. Vi har bar, nudes og en eksepsjonelt trasig playlist. Jeg kan ikke forstå annet enn at det blir knall.

 

View this post on Instagram

 

Stick a fork in me #babesandbacon

A post shared by Aspic Glaze (@glazedaspic) on

X