Ethan Hawke imponerer som radikalisert prest i «First Reformed»

Over 40 år etter «Taxi Driver» leverer Paul Schrader en av sine beste filmer.

b
a

Ernst Toller (Ethan Hawke) er en alkoholisert prest som jobber i den lille kirka First Reformed som prøver å glemme at sønnen døde i Irak etter å ha vervet seg på farens oppfordring (en av de mest amerikanske tingene man kan ha dårlig samvittighet for). Han bruker dagene på å holde prekener for de få faste fremmøtte, og selge merch til turister han tar med på guidede turer i kirka.​

​En dag ber en av kirkas medlemmer, gravide Mary, Toller om å ta en prat med hennes deprimerte mann Michael.

Les også: De beste øyeblikkene fra «Hotel Cæsar» lever videre på Instagram-kontoen Cæsar Screens

Han har akkurat sonet en dom for økoterrorisme og vil at Mary skal ta abort så barnet deres ikke vokser opp i verden ødelagt av global oppvarming. «Vil Gud tilgi oss for hva vi har gjort mot jorda?», spør Michael. Toller prøver å få Michael til å se litt lysere på ting, men ender selv opp med å bli overbevist. Møtet driver Toller inn i en personlig krise som vokser seg til en blanding av selvradikalisering og politisk oppvåkning.


I sitt lokalmiljø er han ganske alene om bekymringen. Tollers teologiske argumenter for kampen mot global oppvarming møter døve ører hos Jeffers (Cedrid the Entertainer), pastoren i Abundant Life, en evangelistisk megakirke som også eier First Reformed.

Under en slags bibelgruppe forsøker Toller å overbevise en av tenåringsguttene i Abundant Life om at å være kristen ikke handler om nasjonalisme og penger. Tilbake får han en rasende reaksjon, gutten er lei av å vende det andre kinnet til. Det er Toller også.

Les også: City-dokumentaren er en av de siste årenes beste fotballdokumentarer

​Symbolikken i forskjellen på kirkene er tydelige. Abundant Life er levende og moderne, men sponses av et av landets mest forurensende firmaer og vil ikke si noe som støter menighetens «kunder». Tollers kirke er døende og gammeldags, men viste moralsk mot ved å være et stopp på The Underground Railroad, en smuglerrute for rømte slaver.​

​Det er vanskelig å ikke se på Toller som en moderne Travis Bickle, en annen av manusforfatter og regissør Paul Schraders karakterer. Begge skriver ned sine stadig mindre kontrollerte tanker i en dagbok, og er selvdestruktive, isolerte menn som drives mot en ekstrem handling. Den største forskjellen er også den mest interessante:

Bickles sammenbrudd gir han en forvrengt virkelighetsoppfatning, mens Tellers gjør at han våkner opp og innser omfanget av et høyst reelt og veldig alvorlig problem.

Les også: «Oslo Zoo»: – Det trenger ikke være så tydelig at det er en humorserie

​På tross av enkelte overtydelige metaforer (og en forferdelig scene hvor Toller og Mary svever over forurenset natur i en ellers fantastisk tredje akt) er First Reformed en solid og ikke minst pen film om å miste seg selv, selvradikalisering og moralsk ansvar, hvor spesielt Ethan Hawke imponerer.

First Reformed ser du på iTunes, Amazon, Google Play eller på DVD/Bluray.