Til tross for lavere salg og manglende rettigheter er Pro Evolution Soccer EGENTLIG bedre enn FIFA​

Den årlige fotballkampen mellom Pro Evolution Soccer og FIFA starter denne uka. Også i år vil det beste laget tape.

b
a

Å like det japanske Konami-produserte fotballspillet Pro Evolution Soccer (vanligvis omtalt som PES eller Pro Evo) er litt som å være med i en sekt, være gift med en voldelig person eller tilhøre et veldig smalt politisk parti. På en gang. Alle andre spiller FIFA og mener du tar feil og nekter å høre på argumenter som «om dere bare hadde prøvd noen kamper hadde dere forstått».

​Jo mer motstand man møter, jo mer innbitt og mindre kritisk til «sitt eget spill» blir man.

​Argumentene bunner likevel ofte bare i en vag følelse man ikke kan bevise. FIFA ser bra ut, har masse innhold og mange flere rettigheter, men kampene er kjedelige og forutsigbare. PES har ikke så mye annet bra gående for seg enn at kampene føles mye mer levende, frie og ekte.

Les også: Yakuza 0 er mafiasimulatoren vi har venta på

​Ser man bort fra følelsene er tallenes tale klar: FIFA 18 har solgt over 11 millioner eksemplarer, PES 2018 nådde nesten én million. Det er litt som om Ham-Kam skulle møte Juventus: Det er feige lag.

Noen lisenser er på plass i PES 2019, for eksempel Liverpools hjemmebane Anfield.

​Lenge gikk det likevel rimelig bra. PES startet som International Superstar Soccer i 1994, før de i 2001 endret navn til Pro Evolution Soccer (de har aldri vært spesielt gode på navn) og så sent som i 2007 solgte FIFA bare 100-200.000 eksemplarer mer enn PES. Navneproblematikken har man fått mer og mer av i spillet også, da PES ikke har rettighetene til alle lag. Dette kan riktignok fikses på Playstation 4 ved å laste ned en fil, men likevel.

Det betyr for eksempel at Premier League og Championship gjerne har to-tre lag med ekte drakter og lagnavn, mens resten av lagene får navn som Merseyside Blue (Everton), Yorkshire Orange (Hull) og LN Azure Blue White (herregud) (Wigan).

​For fotballfans – en skjør, tradisjonstro gruppe mennesker – har lagnavn mye å si, og det kan forklare noe av det store gapet mellom antall solgte spill.

​En stor overhaling av måten kampene ble spilt på, aggressiv oppkjøp av rettigheter og innføringen av Ultimate Team (muligheten til å kjøpe spillere og sette sammen sitt eget lag ga inntjening på 800 millioner dollar(!) bare i fjor) får mye av æren for at FIFA mellom 2008-2010 endelig dro fra PES.

FIFA 17 solgte omtrent dobbelt så mange utgaver første uka som PES 2017 gjorde totalt.

Les også: City-dokumentaren er en av de siste årenes beste fotballdokumentarer

​Konami har heller ikke klart å gi spillerne plaster på navnesåret: Etter at PES mistet rettighetene til Europa League og Champions League før årets utgave, kunne de berolige fansen med at de hadde skaffet lisensen til International Champions Cup, vennskapskampturneringen der de store klubbene spiller mot hverandre om sommeren.

Kan du nynne hymnen til International Champions Cup for meg? Tenkte meg det.

Jippi! Vi vant International Champions Cup Asia! :D Veldig kult!

​At Konami også hadde skaffet rettigheter til ligaer som den danske, tyrkiske og sveitsiske hjalp selvsagt litt, men ikke så veldig mye. I tillegg er det småting som de forferdelige menyene, de grusomme kommentatorene og at Linkin Park har vært med på soundtracket på to av de tre siste utgavene. PES ligger også langt bak FIFA på utviklingen av nye måter å spille på, men har i det minste laget sin egen Ultimate Team-variant som kalles for MyClub.

​Uansett: Om finansene og populariteten til spillene skulle vært fotballspillere (jo, bli med på dette nå) så ville FIFA vært Ronaldo (ikke han tjukke) og PES vært Christer Basma.

​ETTER at Christer Basma la opp.Livet på innsiden av Konami, kan til tider også minne litt om en sekt.

Ifølge The Nikkei Report har Konami presset andre firmaer til å ikke ansette tidligere folk som tidligere har jobbet for Konami. Ansatte som tar for lange lunsjpauser blir hengt ut av resten av firmaet og tidligere programmerere som ikke lenger blir sett på som «nyttige» blir satt til å jobbe som sikkerhetsvakter eller vaskehjelper. Da en tidligere ansatt i Konami skrev på Facebook at han hadde sagt opp jobben og fått en ny, ble Konami-ansatte som likte innlegget «reshuffled within the company», hva nå enn det betyr.

​LIKEVEL: Konami lager fantastiske fotballspill som år etter år får like gode eller bedre anmeldelser som FIFA. PES 2018 ble av anmeldere beskrevet som et spill som «almost reaches perfection in gameplay», det mest realitiske fotballspillet som hittill er laget og «the best gameplay on the pitch bar none».

Konami viser ingen tegn til å ville gi seg og PES 2019 har selvsagt fått strålende kritikker. Men om salgene fortsetter å synke må jo noe skje. Eller?

​Den 30. august kommer PES 2019, og tre-fire uker senere FIFA 19. Tross få nyvinninger har jeg har allerede bestemt meg for PES. Om dere bare hadde prøvd noen kamper hadde dere forstått.​

Les også: Det beste co-op-spelet i persons minne er no ute for moderne spelsystem som del av samlepakka SEGA Mega Drive Classics