60 år på overtid kan LSD-revolusjonen endelig være her

Syre til folket!

b
a

Møter du et monster mens du reiser i tid etter allerede å ha dødd tre ganger den dagen, er det fristende å flykte. Men det er helt feil. Ikke løp! Bli heller stående, se monsteret i øynene og spør hva det kan lære deg. Sjansen er stor for at det har livsforandrende innsikt å gi deg.

På tross av lovende forskning og kulturelle bevegelser inspirert av psykedelia, ble det i løpet av 60-tallet vanlig å lese skrekkhistorier om mennesker som ble alvorlig skadet eller døde etter bruk av LSD (det aller meste sannsynligvis oppspinn). Både LSD og psilocybin (det psykoaktive virkestoffet i psilocybinsopper) ble forbudt, og forskningen stanset.

De siste årene har det skjedd en holdningsendring. Omtrent 32 millioner amerikanere (ti prosent av befolkningen) har prøvd psykedeliske midler minst én gang, det høyeste antallet siden 60-tallet. Også blant forskere og i FDA, det amerikanske statlige organet for blant annet regulering av medisinsk forskning, har ting skjedd. I fjor var det fem store, statsstøttede forskningsprosjekter som studerte medisinsk bruk av LSD og fem fokusert på psilocybin.

Les også: Vi spurte dopdealerne: Hva gjør du om myke rusmidler legaliseres?

Denne forskningen har så langt vist lovende resultater. Så lovende at LSD-skeptiker og forfatter Michael Pollan, mest kjent for bøker om mat, bestemte seg for å skrive en bok om det. Resultatet er bestselgeren How to Change Your Mind: What the New Science of Psychedelics Teaches Us About Consciousness, Dying, Addiction, Depression, and Transcendence.

Det er nettopp på områdene dying, addiction og depression behandling med psykedelia har vist spennende resultater. Spesielt i behandlingen av dødsangst hos pasienter med uhelbredelig kreft, behandlingsresistente depresjoner og alvorlig alkohol- og nikotinavhengighet. Disse lidelsene regnes som noen av de vanskeligste å behandle, og terskelen for godkjenning av eksperimentell behandling senkes deretter.

Boka er full av eksempler på overraskende gode resultater. I en studie på uhelbredelig kreft meldte 80 prosent av deltagerne om betydelige reduksjoner i angst og depresjon. Deprimerte som ikke responderer på annen medisinering opplever drastisk og langvarig bedring selv etter én dose. Én pasient beskrev tiden etter psilocybinterapi som første gang på nesten 30 år at hun ikke følte på dyp depresjon. Psykedeliabehandling av nikotin- og alkoholavhengige viser allerede takter til å kunne være den mest effektive metoden mot avhengighet vi kjenner til.

Les også: Har du klær med legaliseringssymboler kan du risikere å bli nektet inngang på barer i Tromsø

Det er fortsatt tidlig, men resultatene hittil er lovende nok (bedre enn for eksempel antidepressiva og nikotintyggis på samme stadie) til at mer omfattende forskning er planlagt. Det betyr ikke at dette er mirakelkur, eller at det er for alle. Spesielt frarådes de som er disponert for schizofreni og andre alvorlige psykiske lidelser å holde seg langt unna. Hadde psykedelia i seg selv vært en mirakelkur for psykisk sykdom, hadde 60-tallet blitt husket annerledes.

De beste resultatene synes å komme fra en kombinasjon av samtaleterapi og psykedelia. To erfarne psykologer guider pasienten gjennom opplevelsen mens vedkommende hører på nøye utvalgt musikk og har bind for øynene. Ifølge Pollan har mental innstilling og setting alt å si for resultatet. Pasientene rådes for eksempel til å omfavne de dårlige opplevelsene for å forhindre bad trips, og returnere med en verdifull og forhåpentligvis livsforandrende innsikt. Snakk til monsteret!

Etter flere guidede turer på psilocybin og LSD (og 5-MeO-DMT fra giften til coloradopadden) prøver Pollan selv å fortelle hvordan opplevelsen var. Han snakker med døde familiemedlemmer, flyr gjennom dataanimerte byer og ser en foss med vakre diamanter komme ut av tissen sin når han er på do. Selv om opplevelsene for pasientene varierer, sitter mange igjen med tilsynelatende banale innsikter. En gjenganger er at kjærlighet er viktig.

Sannsynligvis er det opplevelsen heller enn innsikten som endrer liv. I boka forteller Pollan om en kvinne som etter en syretripp hvor hun blant annet døde tre ganger og fløy gjennom flere hundre års europeisk historie, innså at det å drepe seg selv med røyking når man har muligheten til å gjøre så mye «er dumt». Det er kanskje ikke revolusjonerende innsikt, men det er vanskelig å argumentere mot at det er sant.

Les også: SV vil åpne for rusmiddel-testing: – Tungt rusavhengige kan ikke vente en uke på svar

Vi vet ikke helt hva som faktisk skjer i hjernen under en syretur, men pasienter under påvirkning av psykedelia viser betydelig mindre aktivitet i hjernens standardnettverk (default mode network), stedet som på hjernescanning lyser opp når man tenker på seg selv, fortid, fremtid og under dagdrømming, kort sagt området som forbindes med jeg-et. Det er denne delen av hjernen som også forbindes med angst, depresjon og usunne tankemønstre som ofte fører til avhengighet. I boka spekulerer Pollan i at det å bryte opp vante tankemønstre og for en liten stund få et radikalt nytt perspektiv på hvordan man ser verden, kan være vekkeren man trenger for å danne nye og sunnere måter å tenke på.

På sikt håper flere psykedeliabehandlere å utvide behandlingen til det som beskrives som the betterment of well people. Psykedelia kan med andre ord være så positivt livsforandrende at også friske og velfungerende mennesker kan ha godt av det. Det ser vi allerede eksempler på. Bøker som Ayelet Waldmans A Really Good Day: How Microdosing Made a Mega Difference in My Mood, My Marriage, and My Life har gjort mikrodosering (små doser LSD i hverdagen for å øke kreativitet og humør) mer populært.

Pollan ønsker ikke full legalisering av psykedelia – ennå. Han mener vi bør se til samfunn som i tusenvis av år har brukt psilocybin i overgangsritualer, hvor sjamaner eller vise menn har veiledet bruken. Om forskningen skulle fortsette å vise gode resultater, ser Pollan for seg at man på sikt bør gjøre psykadeliabehandling tilgjengelig for alle, ikke bare de som ikke lenger har noe annet håp.​

Les også: Brukertesting av rusmidler kan redde liv, så hvorfor støtter nesten ingen partier det?

lsd