De gjenværende VM-lagene rangert fra jævligst til jævligst

Det er dessverre bare drittlag igjen i fotball-VM, men hvem er det, som et oppegående menneske, minst feil å heie på?

b
a

Fotball-VM er ikke bare tiden for fotball, det er også tiden for følelser, internasjonalt samhold og diskusjoner om de deltakende nasjonenes politikk, kultur, verdier og blodige forhistorie. Hvem man heier på er naturligvis også betinget av dette, og ikke bare av vårt genetiske opphav eller hvem som de facto er best.

En av redningsdykkerne forteller at de Thailandske «grotteguttene», ved siden av å være i generelt dårlig forfatning, sultne og strandet i en grotte, var nysgjerrige på hvem som hadde gått videre i fotball-VM. Han svarte, som sant er, at alle de «store landene hadde gått ut».

Størrelse i areal, eller størrelse i medmenneskelighet? Sistnevnte er det i hvert fall ikke. Her er de resterende VM-lagene rangert.

Les også: Boikotter VM: – Homofile sendes i konsentrasjonsleirer

 Kroatia

Kroatia fikk liksom aldri ordnet opp i 1500 av de 6000 menneskene som ble savnet under krigen på 90-tallet. Diskriminering av serbere, romfolk og seksuelle minoriteter er det heller ingen mangel på, for ikke å snakke om brutal politihåndtering av innvandrere. Det er også en sjanse for at legen din, eller hele sykehuset samlet, vil nekte gi deg abort. Heia!

 Belgia

Belgia er ingenting, det er et land som har mistet seg selv mellom Frankrike og Tyskland, eller «pretty much a non-country», som ikke-personen Nigel Farage sier. Sånn sett er det kanskje ikke så rart at det blir brukt som et slags diplomatisk hovedkvarter heller: Det finnes få, eller ingen, forstyrrende elementer som kan gjøre beslutningstakere mindre beslutningsdyktige.

Men, selv om Belgia praktisk talt er er Europas istockphoto den dag i dag, et sted robbet for identitet og særpreg, så har det vært åsted for grusomheter på grusomheter opp gjennom tidene. «Gummiterror» er nøkkelordet, og Kong Leopold 2 er nøkkelpersonen. Gjennom omfattende bedrageri sikret han seg kontrollen i Kongo i 1885, og landet ble omgjort til en slavestat. Befolkningen ble pisket, lemlestet og drept hvis de ikke sanket inn nok gummi, og fortjenesten?! Den gikk til å finansiere Kong Leopolds overdådige livsstil. Totalt måtte ti millioner kongolesere bøte med livet! Så tenk litt på dét neste gang du vurderer å heie på Belgia.

Les også: Dokuserien «First Team: Juventus» er bra — hvis du liker å ikke føle noen ting

 Frankrike

Mmm… Baguetter, fortauskafeer, et imperialistisk koloniherredømme som varte helt til 1980 og et høyreekstremt parti som stikker av med en grådig porsjon av stemmene. Ække feil å sende tilbake noen umyndige syrere på flukt uten foreldre, heller. Frankrike er også chill for deg som er høyt oppe i privat sektor og liker å sparke kvinner fordi de bruker hijab. Vennskapet mellom Norge og Frankrike blir heller ikke svakere av at de i likhet med oss selger våpen til stater som bruker dem til å begå menneskerettighetsbrudd. Vive le football, homme bizarre!

 England

Det er intet mindre enn forferdelig kvalmt at vi sitter her fra vår polstrede utkikkspost Norge og beundrer den engelske kulturen, språket og den påtatte høfligheten. For hva det faktisk har å si at England er et ordentlig drittland av historiske proporsjoner? Tilsynelatende INGENTING. La oss ta et raskt, hyperaktuelt eksempel: The National Centre for Domestic Violence (NCDV) rapporterer om at statistikken for vold i hjemmet øker med 26 prosent når England spiller, og ytterligere 38 prosent når England taper.

«If England get beaten, so will she». Foto: NCDV

Vold henger vel igjen som en rasjonell metode for å håndtere forskjellige ting. Bare se på kolonitiden, hvor England, med nasjonal suksess som drivkraft, sørget for et kolonivelde på det indiske subkontinentet. Slaveri, hungersnød, fengsel, kamp, mord, utryddelse.

Men, what goes around comes around: De befinner seg i dyp politisk krise om dagen, der det britiske parlamentet i stor grad raser under egne bomber; Brexitminister David Davis går av, utenriksminister Boris Johnson trekker seg timer senere og Theresa May snakker ustanselig om «soft Brexit». Labour-politiker David Lammy har også uttalt at «We are the drugs market of Europe», så da gjenstår det vel bare å si: Go Kane!