Vilde Tuv og WHALESHARKATTACKS inntar orkidé-øy: – Vi vil skape en poetisk opplevelse

I morgen arrangeres en greie på og ved Langøya ved Langesund, på grensen mellom Vestfold og Telemark. Greia ser spennende ut og heter Seaside Picnic. Tidligere kunststudent, Langesund-innbygger og arrangør Snorre Sjønøst Henriksen er selv usikker på hvilken kategori visjonen hans passer inn i.

Hva er egentlig Seaside Picnic?
– Vi tenker på det som en slags happening, selv om det begrepet er litt vel 70-talls. Vi vil distansere oss fra hele den festivalgreia. Vi vil lage noe som er litt…

Litt rarere?
– Vi vil skape en slags poetisk opplevelse for publikum, noe i direkte kontakt med naturen.

Happeningen er et resultat av noen år med dialog med de som driver på Langøya, hovedsakelig med matauk og generell forvaltning av området. Blant severdighetene man kan oppleve lørdag, er Vilde Tuv, WHALESHARKATTACKS, en Slipknot-performance av den tyrkiske kunstneren Sevgi Aka, et knippe elektroniske artister og en håndfull sjeldne orkideer. Snorre kommer fra området, og har oppholdt seg der siden han returnerte fra kunstskole i Chicago.

– Da var det mye dugnad. Det var en ganske reddende opplevelse. De som bodde her var opptatt av å forstå naturen, fiske, plukke sopp og denslags. En sterk motsetning til det å bo i et stort galleri i Chicago.

Les også: Stort intervju med Vilde Tuv: – Det er skam som veileder meg. Jeg skammer meg veldig mye

Hva er forbindelsen mellom artistene dere har invitert?
– Bookingen har vært veldig intuitiv. Vi har et slags teoretisk rammeverk. Det kommer artister som lever i en post-globalisert, post-Internett-type verden som er stor og fremmed. Vi vil ta de estetikkene og putte dem inn i en kontekst som er veldig intim. Det handler om å ta ting i en verden der alt er umiddelbart og vise det i naturen. Ellers er det artister som tør å bruke elektronisk musikk på en måte som formidler et sterkt emosjonelt innhold.

På øya finnes det en bestand av fredede eksemplarer av Flueblom (Orphys Insectefera) og Karminspinner (Tyria Jacobae) som begge er meget vakre blomster. Begge er også rødlistede.

– Vi kommer til å gjerde inn blomstene, og sette ut informasjon. Det dukket for litt siden også opp en rødlista sommerfuglart, fordi de larvene lever bare på en av de artene som omtrent bare finnes her.

Holder de seg levende i denne sinnssyke varmen, da?
– Det er litt trist, fordi vi måtte flytte konserter og andre ting som har med skjenkebevilling å gjøre til et innendørs lokale, grunnet brannfare. Men ellers går det fint. Litt synd, for greia er jo at det skal være et møte med naturen. Ellers tar vi med oss masse erfaringer og kontakter til neste år. Dette skal vi bygge videre på. Det er jo litt kort tid å starte noen måneder i forveien, det har jeg merka denne uka her, hehe.

Les også: «Duets» er en av årets aller kuleste plateutgivelser

X