Smil & Gift møter Jan Bøhler

Jan Bøhler snakker med opptil 200 mennesker hver dag, elsker samarbeidet mellom Jay-Z og Linkin Park og har hatt skummamelk på innerlomma hver dag siden 1992.

b
a

 Det har vært mye debatt i mediene etter at politiet fortalte at de opplever at ungdom i Groruddalen forsøker å hindre dem i arbeidet når de rykker ut på et oppdrag eller vil gjøre en rutinekontroll. Du mener vel at det ikke er så ille i Groruddalen som mange påstår, men det er jo et av de farligste stedene i Oslo? Det er jo ikke så vanlig at 14-åringer har machete?

– Det er ytterst få. Det er jo de ekstrem-eksemplene som kommer opp. De kaster ikke stein på voksne de liker, kjenner eller prater med. Det er viktig å huske på det òg, at for de aller fleste er det håp og det nytter å nå frem til dem.

Men om det er noen ekstreme eksempler man ikke ser andre steder sier det jo noe om området?

– Det har kommet flere gjengledere som er veldige kyniske som driver mye mer med å rekruttere de unge og bruker dem bevisst. De har sett at narkomarkedet rettet mot ungdomsskoler er lukrativt. Ungdommene sier til meg at de er påvirka, og at de går rundt og hører på gangsterrap hele tida med tung bass og sånn på øret, hvor veldig mye av budskapet er at man skal drepe, skyte og sloss og sånn. Det bidrar til at terskelen blir veldig lav.

 Har du noen eksempler?

– Den «Look at Me»-videoen til XXXTentacion begynte jo med at de lynsja en lærer i klasserommet og henger en ung gutt. Rappen som har vært toneangivende i Groruddalen har jo vært samfunnskritisk, veldig skarp i formen, og tar for seg fenomener i samfunnet og alt det dem utsettes for som ungdom. Men dem har ikke hyllet vold.

Les også: Rapperen som topper VG-lista er et forferdelig menneske

 Du har sagt at alle i miljøet vet hvem gjenglederne er, men ikke blir tatt. Men hvorfor blir de ikke tatt, hvis alle vet hvem det er?

– Jeg mener politiet må jobbe mer spesialisert. For grunnen til at de ikke blir tatt er fordi har et så enormt trusselvelde og er fryktet. Så ingen kan snakke om dem, uten at de må frykte å bli skada alvorlig.

 Politiet kan ikke bygge en sak mot gjenglederene?

– Nei, selv når det er sånne skyteepisoder som vi har sett i det siste er det er nesten umulig å få noen til å vitne. Gjengene har jo kidnappa folk, og de har et enormt trusselvelde hvor de får ungdom til å gjøre de jobbene. Politiet tar de som skyter eller selger narkotika, ikke de som bestiller det. Derfor fortsetter det bare.  Man må følge pengene. De har eierinteresser i restauranter og sånn hvor omsetningen skrus opp, de lar ølkranene renne eller noe sånt, så omsetningen skyter i været og de kan hvitvaske pengene. De legger ut ting på Twitter og snapchatter bilder av tusenlapper til ungdom som er i deres miljø. Så sier de «vil ikke dere også tjene dette her? Bli med å transportere narkotika dit, eller gjem våpen for oss».

Les også: Smil & Gift møter Nicolay Ramm

Tror du det hadde gjort en forskjell i Oslo om vi hadde stoppet all innvandring fra muslimske land, som USA prøver?

– Den gjengkriminaliteten vi ser nå er basert på ungdom som er født og oppvokst her. Ungdom som lever her. De problemene vi har nå må vi ta på en annen måte enn å snakke om generell innvandring, etter min mening. Jeg er for en veldig stram innvandring, men jeg mener at det er en annen debatt.

 Du sier man må være mer harde mot bakmenn. Det kan virke som om du uttrykker deg litt strengere og mer voldsomt om disse tingene enn venstresiden vanligvis gjør. Er det et problem for venstresiden at man er redde for å si sånne ting? At det har blitt høyresidens sak?

– Det tror jeg absolutt.

 Hvorfor tror du det har blitt sånn?

– Det har vært en stor misforståelse i mange år at det å skape trygghet, å skape lov og orden, å skulle leve uten å være redd for ting i sitt nærmiljøet og å ikke bli utsatt for kriminalitet kun er en sak for høyresiden.

Utenlandsk tigger (avbryter): Please…

– No! No.

 Hva er din rolle i dette landskapet?

– På musikkverksteder og sånn i Groruddalen har de ikke gitar, de lager beats på pcen. Jeg synes det er altfor mye synthmusikk laget på pc-er med engelske, intetsigende tekster uten så mye innhold. Jeg vil at man skal lage tekster med innhold som sier noe om livet vårt og følelsene våre og de vi opplever. Tanken min er å nå ut til folk som ikke leser artikler eller følger med på tv-debatter. Nå frem til de på en annen måte. Jeg merker at unge i Groruddalen snakker mest til meg om trening, fordi jeg driver mye med sånn utetrening og det driver de også mye med på sommeren. De liker folk som trener. Også er det musikk og musikkvideoer. Noen synes det er bra, og andre synes ikke det er bra. Sånn er det med politikk og musikk.

 Fortell oss om prosessen når du lagde din siste politikk-hit «Bare glem det»?

 ​ Polihit!

– Det var ungdom på t-banen som snakket med meg om musikk og de kjenner mange ungdom som er aggressive. Om den voldelige rappen som mange hører på. Så fikk jeg en tanke om at vi kanskje skulle lage et debattmøte om det, men det når jo ikke ut til dem. Da er det er bedre med en video som kan spres og som man kan nå ut med, og så kan det kanskje bli en debatt i forlengelse av det.

Hva slags tilbakemeldinger har du fått?

– De som melder til meg på Facebook og sånn er jo veldig positive. På NRK var det 106 tusen views. Det vil jo alltid være noen som ikke har den musikksmaken som ikke liker det eller ikke synes politikere skal drive med det. Jeg har ikke noe problem med det. Men fra mine omgivelser har det vært massivt hyggelige tilbakemeldinger. Også vet jeg at det helt sikkert er andre meninger. Hvis jeg skal tenke sånn: «Liker alle dette?», også skal jeg la være å gjøre noe som helst fordi det kommer ikke alle til å like … Sånn er ikke jeg.

 Du har ikke vurdert å bevege deg over i rap-sjangeren? Siden det er det de ungdommene er så opptatt av.

 ​ Lil´ Jan B?

– Boss Castro arrangerte jo en julesang jeg lagde for noen år siden. Den var litt hip-hop-inspirert. Vi har jo fleipa litt med det, at vi skal lage noe i rap-form. Jeg synes det er stilig, sånn som Don Martin og Tommy Tee og den «Nilsen»-låta, synes jeg er veldig bra. Noe av det beste. Og det samarbeidet med Jay-Z og Linkin Park … Linkin Park med melodilinjer og Jay-Z med sin rap, de har noen sanger jeg synes er helt enorme. Jeg hører mye på rap. Jeg har en lang spilleliste bare med rap.

 Hva har du på den spillelista?

– Hehe. Skal vi se? Du mener kanskje jeg er helt på jordet?

Vi får se!

– Hehe, ja. Men det er jo det jeg liker da. Det betyr ikke at jeg nødvendigvis har greie på rap, men det er det jeg har funnet ut at jeg liker.

 Hva heter spillelista?

– Eh… Hip Hop! Altså, det er Timbuktu! Den… For eksempel «Det løser seg» og «Alle vil til himmelen». De har jeg hørt mye på, frem og tilbake. «Kapitulera» sammen med Susanne Sundfør. Også «Numb», med Linkin Park og Jay-Z. Det er en av sangene jeg liker aller best, egentlig.

Trener du til den, eller?

– Ja, den er veldig fin å ta push-ups til. Du vet hvilken sang jeg mener?

Dessverre.

– Linkin Park har også en som heter «One Step Closer» som jeg har på spillelista. Eminems «Sing for the moment» … Også har jeg litt sånn Kendrick Lamar og sånn, men det er litt treigt for meg. Litt lite energi. «Pride», og noen sanger til. (Leser) «In the end» med Linkin Park.


(En dame dukker opp og avbryter): Hvorfor innfører dere ikke plastposer som er laget av alger i Marokko? I fire år så går det ann … så bruker de brødposer og søppelposer, laget av alger!

– Så flott, jeg har ikke så god greie på den teknologien. Men det skal jeg huske på.

Gjør det!

– Det skal jeg spørre om. Tusen takk, det visste jeg ikke. I Marokko?

Ja, mhm.

– Laget av alger?

Ja! Mhm. Alt du trenger av poser.

– Ja, det er noe jeg ikke vet nok om. Takk!

Det går an å få tak i dem her i Norge også.

– Alger er jo veldig sunt.

De bruker dem på Øyafestivalen!

– Man kan spise plastposene etterpå! Hehe!

Ja, ikke sant. Mhm.

Les også: Byrådet vil stenge Grünerløkka tidligere: – Vil få alvorlige konsekvenser for utelivet

– Bra! Bra. (Jan henvender seg til oss igjen) Men om jeg skal videre så er det litt sånn ska og reggea opp mot dette her, da. For eksempel «Bad Boys» med Inner Circle.

Cops-sangen!

– Jeg synes den er veldig fin. (Synger) Bad Boys, Bad Boys, what you gonna do. Hehe.

Du spiller jo mye gitar. Har du noen gang spilt «Wonderwall» for å imponere en dame?

– Nei, aldri.

 Hva er det du pleier å spille for å imponere damene?

– Jeg har noen sånne egne ballader. Som skal komme på en cd etterhvert, håper jeg. Men der har jeg de sangene jeg imponerer med.​

 I en sak i Aftenposten fra 1992 står at at du alltid bærer på skummamelk. Gjør du fremdeles det?

– (Tar opp termos) Ja, jeg har oppi her, sammen med kaffe! Jeg har flere med meg.

Har du six pack? Altså, på magen, ikke seks termoser med skummamelk.

– Ja, det tror jeg jeg må innrømme. Minst. Noen sier jeg har mer enn det.

Les også: SV vil åpne for rusmiddel-testing: – Tungt rusavhengige kan ikke vente en uke på svar

Apropos bekledning, eller mangelen på en: Hvor mange skinnjakker har du?

– Eehm. Heheh. 1, 2, jeg skal innrømme at jeg … må det være rent skinn? Nei, jeg tror jeg holder meg innafor sånn 5, noen er jo sånn vinterskinnjakker. Andre er mer sommerlig.

 Tar du t-banen til jobb hver dag?

– Jeg bytter på å løpe og sykle, men tar banen også da. Kommer ann på hva jeg skal.

Hvor lang tid bruker du på å løpe hjemmefra til Stortinget?

– Nei, altså jeg liker ikke å løpe helt til Stortinget fordi jeg liker ikke den lufta som er i indre by. For mye asfalt. Jeg har jo gjort det, men jeg tar så mange omveier at det blir fort en time og et kvarter.

Hvilke av de ikke-europeiske etnisitetene som bor i Groruddalen er best? Hvis det måtte være én.

– Da må du skrive at jeg ble tvunget til å velge en, ellers blir jeg forbanna! Det er ikke så lett å svare på. Først vil jeg si at det er mange ålreite i alle miljøene og at jeg liker alle. Men jeg vil si at tamilene har vært veldig flinke til å ta vare på ungene sine.

Apropos unger: Har du gitar på kontoret?

– Jeg har utstyr der for å kunne rykke ut, ja.

Skriver du av gitar på skatten?

– Nei!

 Du kunne nesten gjort det?
– Hehe, tror ikke det.

(Pose-damen fra tidligere kommer tilbake og gir Jan en brosjyre om spiselige algeposer)

Sånn er livet ditt, ja. Hvor mange ganger blir du stoppet om dagen?

– Når jeg har vært ute så kan det være at jeg har snakka med 200 mennesker i løpet av en dag. Det er alvor, ass.

Les også: WTF: Grimes dater Elon Musk

Jan Bøhler