– NRKs dekning av USA er notorisk dårlig

Mørkkledde Antifa-aktivister knebler meningsmotstanderne og truer ytringsfriheten, skriver NRK. Ubalansert og ukritisk journalistikk, mener spaltist i Klassekampen.

b
a

For noen dager siden publiserte NRK reportasjen «Antifa: Slåss med Trump-tilhengere og kaller liberale fascister». USA-korrespondent Anders Magnus er i Salem, Oregon, der maskerte Antifa-aktivister i timevis har provosert Trump-tilhengere og politiet. Og så eksploderer det, ifølge Magnus.

Reportasjen er vinklet på hvordan antifascister vil kneble meningsmotstandere – med vold som virkemiddel. Tarjei Ellingsen Røsvoll, styremedlem i Venstrealliansen og spaltist i Klassekampen, kaller NRKs sak for ubalansert og feilaktig.

– NRK og Anders Magnus fortsetter sin elendige dekning av USA, og i tråd med en rekke andre medier i Norge danner de grunnlaget for en elendig debatt om både ytringsfrihet og det politiske klimaet i USA. Slik innleder han et lengre innlegg på Facebook.

Hva er det du reagerer på?
– Det er veldig mye. Det mest graverende i artikkelen er den totale mangelen på balanse. Det er under et år siden at en antifa-demonstrant ble drept, der hvite unge menn ropte «blod og jord» og «you will not replace us» om jødene. I realiteten er antifa-bevegelsen heller ikke noen organisasjon, men her fremstilles de som en stor trussel mot ytringsfriheten. Antifascister organiserer seg ikke, da blir de fengslet. 

– Total mangel på kritiske spørsmål

Røsvoll mener at reportasjen er et ekko av Trump sin «violence of both sides»-strategi, der antifascister likestilles med fascistene.

– Fremveksten av fascistiske bevegelser er ikke nevnt, noe som faktisk er ganske vesentlig for fremveksten av antifascister. Det er en total mangel på balanse og ingen av intervjuobjektene han snakker med blir stilt et eneste kritisk spørsmål eller utfordra.

Les også: Valget i USA: Hvordan disse historiske dagene fortonet seg 

I artikkelen kan vi nemlig lese at det ikke bare er Trump-tilhengere som hindres i å slippe til med synspunkter. På flere amerikanske universiteter har venstreside-aktivister forsøkt å hindre ytringsfriheten til akademikere de mener er fascister og nazister. Blant dem er forskeren Christina Sommers.

– I saken får Christina Hoff Sommers lov til å fremstille seg som liberal feminist. Dette til tross for at hun tidligere vært en av spydspissene i kampen for å legitimere Alt-right sine antifeministiske sider og at hun har fraternisert med Milo Yiannopoulos. Det er en total mangel på kritiske spørsmål, sier Røsvoll.

Djevelen ligger i utelatelsene, skriver du. Hva sikter du til her?
– For eksempel at demonstrasjonen er arrangert av Joey Gibson, som selv har bidratt til å stenge ned en demonstrasjon for venstresiden. Han kaller seg i tillegg libertarianer, men har ikke reagert på at den fascistiske og bevæpnede gruppen Proud Boys møter opp på demonstrasjonene hans.

Ifølge Røsvoll gir saken signaler om at NRK representert ved Anders Magnus ikke er spesielt interessert i, eller opptatt av, å være maktkritisk når det gjelder USAs politikk.

 Anders Magnus har slukt den amerikanske høyresidens konspirasjonsteorier om Antifa og venstresiden, og videreformidler de til et norskt publikum, samtidig som han sauser det sammen med campus-kulturdebatten. Det er slett journalistikk. 

Dekningen er ifølge ham preget av et sterkt personfokus og et fravær av de lange, politiske linjene.

– De stoler på det etablerte konservative etablissementet og legger til grunn at dette er noe venstresiden synes er greit. Venstresiden har ingenting til overs for dette, og er i stod grad kritisk til Antifa sine strategier. Det fremgår ikke i saken.

Mer kritikk av NRK og Anders Magnus

Det er ikke første gang NRK og Anders Magnus får kritikk for at en reportasje gir en feilaktig fremstilling. Flere reagerte på Dagsrevyens innslag om de kriminelle bandene i Stockholm, der Anders Magnus fartet rundt med politistyrkene. Blant dem var redaktør i Filter Nyheter, Harald S. Klungtveit. Til Journalisten.no fortalte han at NRKs dekning var påfallende, og at den etterlot et helhetsinntrykk av forsteder preget av steinkasting, hærverk og ungdomsgjenger.

– Det groveste var likevel at man valgte en hovedreportasje uten en eneste ungdom eller beboer. Og uten spørsmål som kunne nyansert politiets framstilling.

Les også: Rapport fra frontlinjen av Anders Anundsens krig 
mot cannabis​

Og i fjor publiserte NRK reportasjen «Gjenger i Oslo: – Ungdom har pistoler og barn selger hasj», om gønnere, hasj, gjengdannelser og «svenske tilstander» på østkanten.  Forskere ved NOVA, som har fulgt utviklingen i over tjue år, kunne melde om at funnene deres er helt ulike de NRK og Anders Magnus rapporterer om.  Nyhetsredaktør i Nettavisen, Eirik Stephansen, mente også at NRK gikk for langt i fremstillingen sin av problemene på østkanten.

– Vi trenger i innvandringsdebatten er dokumenterbare fakta – ikke oppskrudde følelser og tv-dramaturgi som forsøker å sannsynliggjøre en virkelighet som ingen kjenner seg igjen i, skrev han på bloggen sin.

NRK uenig

Utenrikssjef i NRK, Knut Magnus Berge, er ikke enig i at reportasjen fra Oregon er ubalansert.

– Røsvoll har sterke synspunkter på NRKs dekning av USA, som vi ikke deler. NRK har to korrespondenter i USA som daglig rapporterer om amerikansk politikk og samfunnsliv. Vi har laget mange reportasjer om den dype splittelsen i USA, ikke minst ytre høyre, som dekningen av høyreekstreme demonstrasjoner i Charlottesville, som endte med drap. I helgens reportasje ønsket vi å sette søkelyset på Antifa og ytre venstre og at det også finnes ekstremister på den siden.

Er kildetilfanget godt nok i reportasjen?
– I den aktuelle reportasjen kommer både Antifa og de som mener seg trakassert av dem tydelig til orde. Målt opp mot den samla dekningen av USA i NRK mener vi også at Antifa-reportasjen bidrar til å fylle ut bildet, og dermed balanse.