Boy Pablo: – Er under gjennomsnittet lei meg

Gutten er større i Europa enn i Norge, men spiller heldigvis snart på Blå og Østre.

b
a

Nede på brygga står en mysende gutt med gitaren sin og synger om et ensidig kjærlighetsforhold. Resten av bandet myser også mot kamera. I den skranglete drømmepoplåta «Everytime» beskriver Boy Pablo det tenåringer gjør best: idealisere, marinere seg i fortvilelse og sende lange, lidenskapelige tekstmeldinger.

Boy Pablo er 19-åringen Nicolas Munõz. Du husker ham kanskje fra recommended-lista ved siden av den tvilsomme funfact-videoen til Vox på Youtube du hater deg selv for å like. «Everytime» har ved et lykketreff blitt plukket opp, enten av algoritmer, eller en i Youtube-staffet som rett og slett likte låta. Hvem vet! Ringvirkningene for den uetablerte artisten har uansett vært merkbare.

I skrivende stund har musikkvideoen godt over 6,5 millioner views. På Spotify finner man et par låter til, samt EP-en Roy Pablo. Fenomenet Boy Pablo kan virke symptomatisk for plattformer der indieartister og store plateselskaper stiller på likt grunnlag.

Du har gått viralt! Har du fått hjelp av Gud?
– Ja ass, algoritmegudene.

Har du laget noe mer musikk siden sist?
– Ja, jeg har laget noe greier. Jeg lager nye ting hele tiden, egentlig. Det kommer forhåpentligvis en låt før turnéen starter!
Eksponeringen har ført til overveldende god respons, og har blitt plukket opp av et bookingselskap som sender Boy Pablo og bandet ut på europaturné i slutten av måneden.

Les også: Hva faen er greia med NRK P3?

Er du større i Europa enn her på bjerget?
– Haha, definitivt! Vet ikke helt hva jeg forventer nå i forkant. Jeg tenker egentlig ikke over at jeg faktisk skal på turné, men det er jo egentlig helt sykt. Alt skjedde veldig plutselig, liksom.

Hva er det verste som kan skje på turné?
– Jeg og guttene kommer til å ha det kjekt uansett. Vi er ikke så redde for at det ikke kommer nok folk på konsertene og sånt. Vi har solgt ut i London, og det er en del folk som allerede har bestilt billetter til de andre konsertene også, så det kommer ikke til å bli tomt i det hele tatt!

Hvordan har dere fått organisert alt sammen?
– Vi ble kontaktet av et belgisk bookingselskap da låta begynte å bli populær. De har blant annet jobbet med Yung Lean og Princess Nokia. De sa at de digget musikken vår, og lurte på om de kunne sende oss på turné. Vi lurte med en gang på om det kom til å være noen interesse for det, vi har jo bare én video liksom. Men så satte de opp en turné og vi kunne jo ikke si nei. I verste fall failer det bare!

Anerkjenner du termen «Tumblr-musikk»? Maj7-
akkorder, lo-fi, melankoli…
– Vet ikke ass! Det er visst en greie, det er vel en del som holder på med det. Jeg er ikke alene, for å si det mildt.

Er du fan av noen andre i spekteret?
– Hører jo på en del andre artister som det, Yellow Days, Rex Orange County, Clairo…

Clairo er i likhet med Boy Pablo en 19 år gammel soveromartist som på mystisk vis har havnet i Youtubes anbefalinger. Hun ble nylig portrettert i Pitchfork etter at hun passerte 7,8 millioner visninger på sin hjemmelagde synthpoplåt «Pretty Girl».

Hun har jo hatt akkurat den samme karriereveien som deg!
– Ja! Bare i litt større skala, da.

Har dere båndet over deres like skjebne?
– Hun følger meg på Instagram, faktisk. Hun liker et par av bildene mine, men har aldri snakket med henne. Håper hun har hørt låta mi.

Boy Pablo er signert på labelet 777 Records, med Fabio Enzo som primus motor, kjent fra en av samtidens fineste journaliststories. I 2015 snek han og kompisen William Glandberger seg inn på artistområdet på Øya, og fikk på mirakuløst vis tak i Tyler, the Creator. Samtalen endte opp med å vare i over 40 minutter, til tross for at fyren svært sjeldent gir intervjuer. Etter at videoen tok av i sosiale medier har 777-gjengen utvidet stuntjournalistikken, sluppet kleskolleksjon og laget en plattform for distribusjon av musikk.

Les også: Tyler, The Creator-intervjuet til bergensgutta i 777TV var det aller beste på årets Øyafestival

Hvor godt kjente du 777-gutta fra før?
– De er kompis-kompiser. Nå bor jo han Fabio i London. Men når folka er i Bergen så er det hengings. Hehe. Vi lagde 777 Records for å bli tatt litt mer seriøst når vi begynte å sende rundt mails og sånt. De var vel like mye en konsekvens av Boy Pablo, som andre veien.

Hvordan er legendestatusen i Bergen?
– For å være ærlig er det ingen legendestatus, hvert fall ikke ennå! Vi spiller mest for venner, og venner av venner. Det er stort sett de som er interessert i musikken vår. Det er i grunn helt rart at det er folk utenfor Bergen som digger oss.

Er du over eller under gjennomsnittet lei deg?
– Sånn generelt? Jeg vil nok si jeg er under gjennomsnittet lei meg.

Godt å høre. Er det fordi du har mange gode venner?
– Ja, mange gode venner!*

Er du en nostalgisk fyr?
– Jeg tror ikke det. Men jeg hørte en del på The Beatles og sånt da jeg var liten, og allerede da kjente jeg på en følelse av at det var et eller annet med denne typen musikk som traff meg. Det er den slags type følelse jeg går etter.

Melankolien?
– Ja, men jeg liker heller ikke deppemusikk, så…

Boy Pablo spiller på Blå 11. april og på Østre 13. april før han stikker til Frankrike. Du kan også streame Roy Pablo EP på din personlige streamingmaskin.​

*
boy pablo