Hvorfor får ikke russerne se «The Death of Stalin»?

The Death of Stalin er basert på virkelige hendelser og følger kaoset og maktkampen i Sovjetunionen etter at Stalin uventet døde av slag i 1953. Filmen har allerede fått fantastiske anmeldelser, og har for øyeblikket 88 på Metacritic og 95% på Rotten Tomatoes. Det er med andre ord en film mange kommer til å se.

I Russland er filmen blitt forbudt. Men hvorfor?

Filmskaperen Armando Iannuccio (Veep, The Thick of It og In the Loop) hevder i et intervju at filmen faktisk var klarert for distribusjon i Russland. Myndighetene hadde delt ut lisensen som kreves og dubbingen var allerede gjort. Filmen ble vist for russiske medier, som sine vestlige kolleger ga positive tilbakemeldinger.

Men så ombestemte plutselig myndighetene seg rett før premieren, og trakk tillatelsen til å vise filmen. Filmen ble i tillegg til Russland også forbudt i Kirgisistan, Kasakhstan og Aserbajdsjan. Som i filmen var også prosessen rundt sensuren av filmen forvirrende, surrealistisk og kronglete.

Iannuccio har selv har kommet med flere teorier i intervjuer med Time, Metro og SF Weekly i forbindelse med lanseringen. Han mener at Putin ikke ønsker latterliggjøring av Stalin så nærme det russiske valget som ble holdt i Mars. Stalin har kanskje ikke et så dårlig rykte i Russland som man skulle tro.

I fjor ble den tidligere diktatoren for eksempel kåret til den «mest enestående personen i verdenshistorien» i en Russisk meningsmåling. Stalin fikk 38% av stemmene. På andreplass med 34% av stemmene? Vladimir Putin.

Det kan også være andre grunner til at filmen ble forbudt.

Yelena Drapeko, tidligere skuespiller og nestleder i Dumaens kulturkomité, sa etter å ha sett filmen at hun aldri hadde sett noe så motbydelig i hele sitt liv, og mente filmen hadde elementer av«ekstremisme» i seg. Fremstillingen av generalen Georgy Zhukov ble også kritisert, hans datter og 20 andre mente i et brev til det russiske kulturdepartementet at filmen rakket ned på minnet om russerne som kjempet mot nazistene under krigen.

I den offisielle begrunnelsen hevder det russiske kulturdepartementet at filmen «forbryter seg på verdigheten til det russiske folk» og at filmen er en del av en «vestlig plan om å destablisere Russland.» Å skape et bilde av vesten som fiender som er ute etter å ta Russland er ikke uvanlig for Putin, og en liten påminnelse om vestens ondskap kan være praktisk rett før valget som var i mars.

En liten kino i Moskva trosset forbudet og satte opp filmen likevel. Etter første visning raidet flere politifolk kinoen og avhørte de ansatte. Kinoen hevdet så at filmen ikke ville bli vist mer.

Uansett hva grunnen er beskriver Ianncci det hele som «bisart». Han mener saken bare har gjort at filmen blir sett av flere, og viser til en meningsmåling i avisen Moscow Times hvor 60% av de spurte ville se filmen nettopp fordi den har blitt forbudt. I tillegg påpeker han hvor vanskelig det er å forby en film nå til dags. Han håper myndighetene etterhvert vil tillate å vise filmen, og håper fremdeles på en russisk premiere senere i år.

Premiere senere i år blir det også her til lands, nemlig 6. april. Men er du tidlig ute kan du se den før alle andre på Rockefeller den 4. april. Alt du trenger å gjøre er å være 18 år eller eldre og trykke på «skal» på førpremierens Facebook-event.

Dørene åpnes kl. 19.00. Filmen starter kl. 20.00. Vi sees!