«Stories from Norway» er leken og eksperimentell

Etter å ha gått viralt med den revevideoen i 2013, dro Ylvis til USA for å lage tv. Der lagde de – etter eget utsagn – en veldig dyr pilotepisode med Comedy Central som de var så misfornøyd med at de nektet å gjøre den ferdig. Det er en klassisk historie om manglende kreativ kontroll, og et veldig fint salgspunkt for det nyeste Ylvis-prosjektet.

Stories from Norway er, i motsetning til svindyre amerikanske pilotepisoder, så rotnorsk som du får det – sånn bortsett fra at mesteparten av programmet foregår på engelsk, da. Ylvis har tydeligvis ikke gitt opp det internasjonale publikummet helt ennå.

Tematisk slekter konseptet på brødrenes tidligere program Norges herligste, et slags godlynt freakshow hvor diverse byoriginaler fikk sine 15 minutter. Men Stories from Norway er heldigvis betydelig mer originalt enn det.

Første episode tar for seg historien om stupetårnet i Hamar, et prosjekt som tok syv år å fullføre og som gikk nesten 30 millioner over budsjett. I løpet av 23 minutter blir historien formidlet gjennom intervjuer med de involverte, overdrevne rekonstruksjoner og ikke minst – et halvt dusin gøyale musikalnumre som spenner fra Pointer Sisters-aktig soulpop til mer tradisjonell og sjangertro Lloyd Webber/Les Miserables-pastisj.

Les også: Dokuserien «First Team: Juventus» er bra — hvis du liker å ikke føle noen ting

En slik sjangerblanding er faktisk ganske risikabel, men brødrene har gjort smarte grep som får det til å funke overraskende godt. Bakgrunnsinformasjonen porsjoneres ut effektivt i intervjuene underveis, akkurat nok til å sette opp musikalnumrene uten at tempoet senkes og interessen svekkes. Historien er stramt komponert, og det er et godt trekk å gjøre hovedpersonen til en idealistisk drømmer (som vi jo ofte møter i musikaler).

Ylvis lykkes altså godt i å blåse den trivielle historien om kommunal inkompetanse opp til småoperatiske dimensjoner. Selv om grunntonen i programmet er like trivelig som man kan forvente fra brødrene, mangler det heller ikke på småfrekke stikk til norsk mentalitet underveis («You live in Norway. There is always more money», som Gud forteller den fortvilte varaordføreren i et tungt øyeblikk).

Les også: Quiz: Har du et sunt forhold til at Norge tar OL-gull eller er du på nippet til å bli militant nasjonalist?

Det mangler ikke på underholdning som spiller på det typisk norske. Stories from Norway har en leken og eksperimentell tilnærming til temaet. Ylvis-brødrene er så folkekjære at de ikke trenger å ta sjanser, så det er forfriskende å se at de er villig til å fornye seg samtidig som de spiller på kjente musikalske strenger.

Anmeldelsen er basert på første episode. Vi fikk ikke se mer. Stories from Norway har premiere på TVNorge 19. februar kl. 21.30.

X