Lars Vaulars nettserie «Ekte Mann» er stemt fram som Årets TV

Lars Vaulars «Ekte mann» er langt unna og langt over de videoene artister flest poster i SoMe-feeden sin.

b
a

Lørdag 3. februar arrangerte NATT&DAG nok en gang Osloprisen, med artister og band som Beglomeg, 612, Sandra Kolstad, WHALESHARKATTACKS, Madi Banja, Rytmeklubben, Great News og Spilt Melk, og ikke minst fornøyde prisvinnere.

En av de prisvinnerne var vinneren av Osloprisen for årets TV:

Lars Vaulars Ekte mann!

Lars Vaular har for lengst etablert seg som en av Norsk popmusikks mest kompromissløse og nytenkende artister. Her kunne vi jo så klart kommet med en lang rekke eksempler for å underbygge den påstanden, men dette er jo ikke introduksjonen til en føkkings Spellemanns-ærespris heller, så vi nøyer oss med å nevne at Lars var involvert i en nominasjon i fjor også. Den gang var det den audiovisuelle forestillingen Pyramiden på Henie Onstad-senteret, som ble nominert til Årets Live!

I år var han altså nominert igjen. Denne gangen i kategorien Årets TV. Som han vant! Og det selv om han faktisk er MUSIKER! En kompromissløs og nytenkende en, åpenbart!

Ekte Mann er en miniserie på 5 episoder publisert på Youtube og Lars Vaulars egen Facebook-side. Gjennom 50 smått absurde og lavmælte minutter følger vi rapartisten og småbarnsfaren Lars, og hans vaklende selvfølelse på ulike arenaer. I en scene spiller han basket med kompisen 
Leo Ajkic og bommer konsekvent på basketkurven mens Ajkic forteller Lars at han ikke lenger er en artist med gate-kred. I en annen scene blir han ferska av kona si i å fake hvor mange push-ups han tar. Han lykkes ikke lenger med vanlige praktiske gjøremål og det kan virke som om det lurer en merkelig antagonist bak hvert eneste gatehjørne.

Hvem er Lars egentlig, og hva vil det si å være en ekte mann? For Lars virker Thorbjørn Harr å være svaret. Thorbjørn Harr aka Norges mest sexy mann 2014 (et år Lars ikke var inne på Topp 10-listen en gang).

En sårbar rapartist med identitetskrise som mister sønnen av syne på lekeplassen og har vanskeligheter for å gjenopprette et internettdomene, er ikke en ihjelskildret karakter-
type. Det er heller ikke en typisk måte å fremstille seg selv på som rapper, på høyden av karrieren i en musikksjanger med lange tradisjoner for machokultur og maskulint mannsideal. Ekte mann er noe så sjeldent som en normkritisk serie om mannsrollen, selv om den kødder med sin egen kritikk. For eksempel finnes det ikke ingen kvinner (avbildet forfra) i hele serien – bare kona Malin er med, og da bare som stemme og bakhode. En mann som sliter med mannsrollen i en verden av bare menn.

Les også: Smil & gift møter Lars Vaular

Det at serien i tillegg glir sømløst mellom virkelighetsnære samtaler med karakterer som spiller seg selv og vagt surrealistiske sekvenser akkompagnert av synth-musikk, bidrar til at Ekte Mann føles som en serie midt mellom alt. Midt mellom humor og drama. Midt mellom virkelighet og fiksjon. Midt mellom TV-serie og lanseringsstrategi for den uutgitte låta om Kronprins Haakon som avslutter siste episode. Men langt unna de videoene artister flest poster i SoMe-feeden sin.

Resultatet er til tider veldig morsomt og hele tiden 
jævlig bra!

(I teamet bak Ekte mann er blant andre Kasper Häggström (regi og foto) og Bendik Aunan (manus og skuespill), som også er bidragsytere i NATT&DAG. Kasper og Bendik har ikke vært involvert i nominasjonsprosessen.) ​​

Se Ekte mann her!